pondělí 26. ledna 2015

Brokolicová polévka s hlívou a krutony



Na 4 porce potřebujeme:
1 brokolici
1 velkou mrkev
1 petržel
čtvrt celeru
1 cibuli
3 stroužky česneku
100 g čerstvé hlívy
2 plátky žitného chleba
olivový olej z druhého lisu
sůl, pepř


Do osolené vody dáme vařit brokolici rozdělenou na menší kousky, půl mrkve, půl petržele a čtvrt celeru. Vody dáme tolik, aby zelenina mohla plavat.
Na pánvi osmahneme cibuli a přidáme nastrouhaný zbytek mrkve, celeru, petržele, hlívu a česnek.
Trochu osolíme, opepříme a chvilku necháme na pánvi orestovat.
Přidáme orestovanou zeleninu do hrnce, osolíme a opepříme, přiklopíme a vaříme ještě 20 minut.
Rozmixujeme tyčovým mixérem. Polévku není potřeba zahušťovat.
Na kapce olivového oleje orestujeme na kostky nakrájený chléb a podáváme.

Polévka je velmi sytá pro svou hustou konzistenci. Hodí se na svačinu, před lehký oběd, jako je obložená bageta, nebo k večeři (kde je také vhodnější přidat menší kus obloženého pečiva). Pokud podáváme jako hlavní jídlo, je třeba myslet na doplnění bílkovin, kterých polévka obsahuje velmi málo a v hůře využitelné formě. Jedná se o velmi dietní jídlo, takže se výborně hodí do redukčního jídelníčku, nemůže však plně nahradit oběd.

Hodnoty na 1 porci:
-       900 kJ
-       10 g bílkovin
-       30 g sacharidů
-       7 g tuku
-       11 g vlákniny

Žádné komentáře:

Okomentovat