pondělí 26. ledna 2015

Burákové máslo


                           

Potřebujeme:
200 g vyloupaných (nepražených a nesolených) arašídů
20 g olivového oleje
podle chuti sůl, já ji nedávám


Buráky s olejem (a solí) rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.

Jeho hodnoty na celé množství, které vyrobíme, jsou:
-       40 g bílkovin
-       47 g sacharidů
-       107 g tuků
-       12 g vlákniny
-       5714 kJ

Pokud si s 35 g burákového másla namažeme celozrnnou bagetu (60 g) a přidáme ještě 10 g 100% ovocné pomazánky, dostaneme vhodnou svačinu s těmito hodnotami:
-       7 g bílkovin
-       44 g sacharidů
-       20 g tuků
-       7 g vlákniny
-       1744 kJ


Kvůli vyššímu obsahu tuků doporučuji jíst ho spíše dopoledne, můžeme přidat i do různých ovesných nebo krupicových kaší pro zlepšení chuti, pamatujme však, že i když je to velmi vhodný zdroj tuků, obsahuje 50 % tuku, takže s ním spíše šetřeme. Při redukci mažeme na pečivo menší množství, než je zde uvedené, což někomu nemusí chutnat, takže je lepší ho přidávat spíše do kaše. Výborné je i na namazání lívanců v kombinaci s ovocnou pomazánkou, banánem a tvarohem.

Žádné komentáře:

Okomentovat