pátek 30. ledna 2015

Celozrnný koláč s jablky a ořechy


Na 1 porci potřebujeme:

200g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
2 lžíce medu
200g bílého jogurtu s 2,5% tuku
50ml vody
2 vejce
50 ml oleje (já použila řepkový)
1 prášek do pečiva
2-3 jablka
hrst ořechů dle chuti (já použila cca 35g vlašských a para)

Na drobenku:
40g změklého másla
30g krupicového cukru
50g jakékoli celozrnné nebo polohrubé mouky


Smícháme med s cukrem, pak přilejeme olej, vodu, jogurt a promícháme.

Postupně přisypeme mouku a prášek do pečiva, hrst nasekaných ořechů a promícháme do hladka.

Těsto vylijeme na dobře vymazaný a moukou vysypaný plech nebo do dortové formy.

Poklademe plátky jablek zbavených slupky, posypeme drobenkou a na ozdobu můžeme přidat pár nasekaných ořechů.

Pečeme na 170° po dobu 35 minut.

Tento koláč je ideální ke svačině, jak dopolední, či odpolední. Obsahuje lehce větší množství tuku, ale jsou to převážně tuky zdravé, nenasycené, které ke zdraví potřebujeme. V tomto receptu pocházejí z velké části z ořechů, proto již není potřeba ořechy dál konzumovat během dne. Koláč je vhodný také ke snídani, ke které ale zvolíme větší porci (1/6 celého koláče) nebo jej doplníme čerstvým ovocem či sklenicí 100% džusu.

TIP: Pokud používáme řepkový olej s charakteristickou vůni, která nemusí všem vyhovovat, můžeme do těsta přidat pár kapek vanilkového, skořicového či kokosového aroma. Strouhaný kokos můžeme přidat místo části mouky do drobenky.

Hodnoty na 1 porci ( 1/8 celého koláče, jako na obrázku)
- 1 365 Kj
- 7g bílkovin
- 39g sacharidů
- 15g tuku
- 6g vlákniny
- 88mg vápníku

Žádné komentáře:

Okomentovat