pondělí 26. ledna 2015

Dýňový koláč



Na 16 porcí – velká forma „na pizzu“ (pokud máte menší formu, úměrně uberte ingrediencí)
Na těsto:
150 g pšeničné celozrnné mouky
150 g pšeničné hladké mouky
50 g studeného másla
30 g řepkového oleje
150 ml studené vody
lžíce cukru
troška soli


Na náplň:
700 g dýně (já použila máslovou – viz foto)
100 g Gervais original
100 g zakysané smetany
3 vejce
70g cukru moučka
60g másla
lžíce vanilkového extraktu
lžíce skořice
kus zázvoru
špetka soli

Na ozdobu:
zakysaná smetana
skořice
vlašské ořechy

Nejprve si připravte těsto. Vařečkou smíchejte oba druhy mouky, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo, olej, cukr, sůl a část vody. Poté těsto krátce prohněťte rukama a dejte chladit do lednice zabalené v igelitu.
Mezitím si připravte dýni. rozčtvrťe ji, zabalte do alobalu a cca 30 minut pečte na 180 °C. Poté ji nechte vychladnout, oloupejte a vydlabejte z ní semínka.
Vyndejte těsto z lednice, vytlačte ho do formy a dejte péct na 180 °C na 10 minut
Smíchejte Gervais, 100g zakysané smetany, dýni a vše rozmixujte.
Rozmixujte 3 žloutky s moučkovým cukrem a máslem, přidejte ke směsi, přidejte skořici, nastrouhaný zázvor, vanilkový extrakt a špetku soli a smíchejte mixérem.
Ušlehejte bílky a opatrně je vmíchejte.
Vyndejte těsto z trouby, vlijte do něj směs a pečte 45 minut na 180 °C.
Podávejte ozdobené lžící zakysané smetany, skořicí a ořechem. Podle chuti pocukrujte.

Dýně je typickým podzimním plodem a to se projeví i na její všudypřítomné dostupnosti. Využijte proto tuto skvělou sezónu a upečte si ještě lepší koláč. Dýně je skvělým zdrojem beta karotenu, tedy provitaminu A, vitaminu C a draslíku. tento recept nepatří mezi nejdietnější a i když má poměrně nízký obsah cukru, obsahuje více tuku. Hodí se proto spíše na svačinu nebo dezert, kde postačí klasická porce a není nutno si dávat dva kousky, jako na snídani.

Hodnoty na 1 porci – 1/16 koláče ozdobeného zakysanou smetanou:
1056 kJ
5 g bílkovin
23 g sacharidů
16 g tuku



Žádné komentáře:

Okomentovat