pondělí 26. ledna 2015

Hovězí karbanátek se zeleninou a tzatziki


Na 4 porce:
250 g mletého hovězího předního (lepší nechat si namlít maso u řezníka než kupovat balené mleté v supermarketu)
40 g mrkve
40 g petržele
40 g celeru
80 g cibule
2 bílky
10 g olivového oleje z 2. lisu / řepkového oleje
80 g řeckého jogurtu / kysané smetany / kvalitního bílého jogurtu
kopr, česnek, sůl, pepř, citrón



Nastrouhejte zeleninu, nadrobno nakrájejte cibuli a smíchejte s masem a s bílky. Ochuťte solí a pepřem.
Vytvarujte karbanátky a pečte na grilovací pánvi na troše oleje. Je možné použít i obyčejnou pánev nebo péci burgery v troubě.
Mezitím si připravte tzatziky. Jogurt smíchejte s česnekem, sušeným koprem, solí, pepřem a kapkou citrónu podle chuti.
Až budou karbanátky z obou stran opečené dohněda, podávejte.
Jako příloha jsou vhodné brambory, zde pečené v troubě s kapkou oleje a restované fazolky.
Je možné burger podávat i klasicky v housce s oblohou, toho je však zdravější varianta.

Burger nebo karbanátek jako takový není nezdravý, jak se o něm všude tvrdí. Musí však být z kvalitního hovězího masa – proto doporučuji nakupovat u řezníka a ne v supermarketu, kde mleté maso obsahuje i 30% tuku. Nevhodný způsob přípravy je smažení ve velkém množství oleje, pokud však burger opékáme, není třeba to s olejem přehánět. Další věc, která často dělá z burgeru nezdravý pokrm, je použité pečivo. A protože nejlépe chutná měkká a sladká bílá trvanlivá houska, nejedná se o žádnou hodnotnou potravinu, ale pouze tzv. prázdné kalorie. Pokud si však jako přílohu zvolíte brambory (ideálně vařené), můžete si burgery dopřávat i při redukci hmotnosti.
Hodnoty jsou počítány na večeři, k obědu by bylo vhodné dát si burger asi o polovinu větší a pokud možno, přidat i na bramborách. Počítáno pro ženu 30 let/165cm/60kg, která udržuje hmotnost a pravidelně sportuje.

Hodnoty na 1 porci burgeru:
783kJ
10g bílkovin
5g sacharidů
14g tuků

+ 250g pečených brambor a 50g fazolek, 7g olivového oleje
1850kJ
15g bílkovin
44g sacharidů
21g tuků

8g vlákniny

Žádné komentáře:

Okomentovat