pondělí 26. ledna 2015

Hummus - cizrnový dip


Na 8 porcí:
300 g cizrny za syrova
lžíce jedlé sody
70 g tahini (sezamová pasta)
50 ml olivového oleje
půl citronu
2 stroužky česneku
sůl, podle chuti sladká paprika nebo chili



Cizrnu namočte do studené vody a nechte den stát.
Další den vodu vylijte, natočte novou, přidejte lžíci jedlé sody a dejte vařit.
Vařte asi 2 hodiny, sbírejte vytvořenou pěnu.
Nechte vychladnout.
Do studené cizrny přilijte trochu studené vody a rozmixujte.
Přidejte tahini, česnek, sůl, případně chili a rozmixujte vše dohladka.
Přidejte šťávu asi z půlky citronu a polovinu olivového oleje. Znovu rozmixujte.
Druhou polovinou oleje hummus polijte v mističce, aby neosychal a zamíchejte ho před servírováním.
Zdobte citronem, petrželkou a sladkou paprikou. Podávejte s pita chlebem, focacciou, nakrájenou zeleninou nebo celozrnným pečivem.

Jedlá soda se do vody přidává proto, aby luštěniny tolik nenadýmaly. Hummus je pokrm tvořený z velké části luštěninou a proto považuji za rozumné sodu přidat. Nevýhodou ovšem zůstává, že jedlá soda poškozuje vitamíny skupiny B, takže pokud vaříte třeba fazole, které použijete jen v malém množství k doladění jiného pokrmu, pro vyšší nutriční hodnotu doporučuji sodu nepřidávat, nadýmání se neprojeví v takové míře.

Kromě vitamínů B obsahuje cizrna železo, vápník a v neposlední řadě významné množství vlákniny, která podporuje dobré trávení.

Hodnoty na 1 porci:
962 kJ
9 g bílkovin
19 g sacharidů
13 g tuku

6,5 g vlákniny

Žádné komentáře:

Okomentovat