pátek 30. ledna 2015

Pasta Cafe Sotto il Monastero

Když si v Praze chcete zajít na oběd, máte na výběr nespočet restaurací s jejich rozmanitou polední nabídkou a výhodnými cenami. Kam ale zajít, když polední menu nestihnete nebo se chcete dobře navečeřet a neutratit majlant? Náš tip je toto italské bistro ve Vyšehradské 43.



Nekuřácká restaurace Sotto il Monastero, otevřená od září roku 2013, je zařízena ve velmi příjemném italském domácím stylu. Od pohledu spíše dražší podnik, po nahlédnutí do jídelního lístku jsem však byla mile překvapena. Hlavní jídlo kolem 110,- se dnes v Praze málokde vidí. V nabídce najdete domácí těstoviny, tradiční italské dezerty, poctivou horkou čokoládu i víno.
Já si u milé servírky objednala bílý čaj, gnocchi s rajčatovou omáčkou a pancettou a na závěr panna cottu s karamelovou krustou.



Vše jsem dostala hezky a jednoduše naservírované v pěkném nádobí. K hlavnímu jídlu mi byla přinesena také čerstvá bagetka, což je další vstřícný krok k zákazníkovi. Gnocchi mi chutnaly a porce byla akorát, ale jídlo mi přišlo celkem jednoduché a obyčejné, že stejné bych si nejspíš připravila i doma – to však za cenu 99,- není vůbec problém. Osobně bych přidala více pancetty, ale jinak nemám, co bych vytkla. Panna Cotta byla poctivá, karamelovou krustu připravila paní těsně před servírováním, takže za 39,- jsem dostala opravdový italský dezert, ze kterého byla cítit kvalitní smetana. Ocenila jsem, že tiramissu i panna cotta jsou zde servírovány v malé mističce, což se příznivě projeví na ceně a člověku jako sladká tečka bohatě stačí.


Co se týče vhodného výběru jídla v této restauraci, nenašla jsem v jídelním lístku žádné hlavní jídlo, které by odporovalo zdravému životnímu stylu. Dokonce nabízí i domácí polévky – zrovna byla v nabídce čočková za 45,-, která by s kusem pečiva mohla při redukci postačit jako večeře. Ale ani talířem těstovin nebo noků nic nezkazíte, protože dostanete rozumnou porci, která zasytí, ale nepřejíte se. Dezert bych doporučila spíše po obědě a na redukci se bohužel nehodí ani tiramissu, ani panna cotta. Mascarpone i smetana, ze kterých jsou vyrobeny, je velmi tučný mléčný výrobek s obsahem převážně nasycených mastných kyselin, které podněcují ukládání cholesterolu v cévách, nehodí se tedy ani při zvýšeném cholesterolu. Večer je lepší se celkově vyhnout příliš tučným potravinám, takže pokud se neobejdete bez sladké tečky po večeři, doporučila bych spíše jednu z nabízených horkých čokolád.

Žádné komentáře:

Okomentovat