pátek 30. ledna 2015

Polentový koláč s tvarohem a jahodami


Na 4 porce svačinové nebo 2 porce snídaňové 
potřebujeme:
100g polenty
250g odtučněného (nebo polotučného) tvarohu
2 vejce
med, šťáva z citronu
jahody nebo jiné ovoce dle chuti



Do lehce osolené vroucí vody (0,4l) pomalu přisypávejte kukuřičnou polentu a za stálého míchání nechte zhousnout. Že je polenta hotová poznáte tak, že se při míchání odlepuje od stěn hrnce. Instantní je hotová zhruba za 3 minuty, nepředvařená potřebuje ke správné konzistenci asi 20 minut. Důležité je polentu stále míchat, aby se netvořily hrudky, můžete použít i metličku. Poté odstavte z plotny a přimíchejte 2 polévkové lžíce medu, pár kapek šťávy z citronu, 1/2 kypřícího prášku, žloutky a vše důkladně promíchejte. Nakonec jemně vpracujte sníh z bílků. Do vymazaného a vysypaného plechu střídavě vrstvěte polentovou směs a tvaroh smíchaný s 2 lžícemi medu a šťávou z citronu. Na závěr ozdobte ovocem dle vlastního výběru a pečte 20 minut na 180°. 
Koláč je svou chutí i konzistencí podobný sladkému jáhelníku a jáhlami lze polenta také nahradit. Skvěle se hodí zejména ke svačině. Ke snídani se hodí v takové dny, kdy máme celkově méně bílkovin, protože díky tvarohu a vejcím jich v dostatečně velké snídaňové porci obsahuje velké množství. Kukuřičná polenta obsahuje vlákninu, bílkoviny, minerály a vitamíny skupiny B, proto se jistě hodí do zdravého jídelníčku. Řadí se sice mezi potraviny s lehce vyším glykemickým indexem, ale ten lze mírně snížit právě kombinací s tvarohem nebo mlékem. Tento koláč je také velmi bohatý na vápník, v 1/2 obsahuje téměř celé doporučené denní množství. Jelikož je nedostatek vápníku ve stravě docela častým problémem, můžeme to pokládat za velké plus. Polenta se dá připravit na mnoho způsobů. Na slano ji můžete uvařit v zeleninovém nebo masovém vývaru, přimíchat strouhaný parmezán, olivový olej, rozmarýn a mořskou sůl a podávat ji například jako přílohu k masu. Na sladko je výborná také jako kaše, uvařená v mléce, se švestkami a mákem.

Hodnoty na 1 svačinovou porci (1/4 z receptu) :
1193kJ
13,5g Bílkovin
43,5g Sacharidů
6g Tuku
3g Vlákniny
341mg Vápníku
Hodnoty na 1 snídaňovou porci (1/2 z receptu) :
2386kJ
27g Bílkovin
87g Sacharidů
12g Tuku
6g Vlákniny
682g Vápníku

Žádné komentáře:

Okomentovat