pátek 30. ledna 2015

Řepová buchta s kokosem


Na 15 porcí – 1 pekáč:
600 g řepy
150 g celozrnné špaldové mouky
100 g hladké mouky
100 g oleje
4 vejce
20 g hořkého kakaa
lžíce jedlé sody
lžička vanilkového aroma

Na polevu:
70 g másla
70 g moučkového cukru
lžíce vanilkového pudinku
lžíce vanilkového aroma
trochu mléka
kokos na posypání


Doba přípravy celkem – cca 3 hodiny.

Řepy zabalte do alobalu a pečte hodinu a půl na 180 °C.
Po upečení řepy oloupejte a rozmixujte na pyré.
Přidejte cukr, olej a vejce a znovu rozmixujte.
Poté přimíchejte mouku, kakao, jedlou sodu a vanilkové aroma.
Vlijte do formy vymazané máslem a vysypané kokosem.
Pečte na 180 °C asi 50 minut.
Buchtu nechte vychladnou a připravte si polevu – rozpusťte máslo s cukrem, vanilkovým pudinkem, arómatem a trochou mléka.
Potřete buchtu a posypte kokosem.
Nechte v chladu ztuhnout a podávejte.

Řepová buchta patří mezi netradiční moučníky a někoho zprvu může odradit silná vůně řepy. Ze zkušenosti ale mohu říct, že pokud se buchta nechá den uležet, aroma postupně vymizí a pochutnají si i odpůrci řepy.
I před zdravě znějící název se stále jedná o moučník a proto by měl být v redukčním jídelníčku zařazen spíše výjimečně jako dopolední svačina. Při udržování hmotnosti si můžete dovolit buchtu i na odpolední svačinu nebo ve větší porci na snídani, protože oproti klasickým buchtám je sníženo množství cukru i tuku.

Hodnoty na 1 porci (1/15 buchty):
1177 kJ
5 g bílkovin
32 g sacharidů
z toho 15 g cukru
15 g tuku
2,3 g vlákniny


Žádné komentáře:

Okomentovat