pátek 30. ledna 2015

Rybí polévka s lososovými knedlíčky


Na 5 porcí:
120 g rybí filé (zde okoun nilský)
120 g mrkev
120 g celer
60 g hrášek
10 g olivový olej vhodný pro tepelnou úpravu (z 2. lisu, ne extra virgin)
100 g smetana 12%
hrst pažitky
sůl, pepř, bobkový list

Na knedlíčky:
100 g losos
40 g celozrnný rohlík
70 g smetana 12%
sůl, pepř


Na oleji osmahněte na kostičky nakrájené rybí filé, mrkev a celer.
Zalijte vodou, osolte, opepřete, přidejte hrášek, bobkový list a pažitku a přiklopené pozvolna vařte.
Mezitím si na kostičky nakrájejte rohlík a zalijte ho 70 g smetany. Osolte, opepřete a nechte změknout.
Po chvilce přidejte k namočenému rohlíku lososa a rozmixujte.
Když se polévka vaří asi půl hodiny, pomocí dvou lžiček vytvarujte knedlíčky a vhoďte je do polévky.
S knedlíčky vařte alespoň 5 minut a poté je vyjměte. Vyndejte také bobkový list.
Do polévky vlijte zbytek smetany a vše rozmixujte.
Podávejte ozdobené kouskem pažitky.

Konzumace ryb v České republice je velmi nízko pod doporučovanými třemi porcemi týdně. Problém tkví často v tom, že rodiče neumí chutně připravit rybu svým dětem a ty ji proto po zbytek života odmítají. Ryby a ostatní mořští živočichové však obsahují esenciální nenasycené omega – 3 mastné kyseliny, jejichž dostatečný příjem je důležitý především v dětství a těhotenství, kdy probíhá růst celého organismu. Slouží také jako účinná prevence kardiovaskulárních chorob a snižují hladinu „zlého“ LDL cholesterolu v krvi. Lososové knedlíčky jsou nenásilná forma, jak připravit rybu tak, aby chutnala všem a pokud by rybí polévka byla s knedlíčky „příliš rybí“, skvěle se hodí i do špenátové polévky.
Tato polévka se hodí především jako předkrm před zeleninovým hlavním jídlem a po doplnění kusem pečiva je možné ji konzumovat jako dopolední i odpolední svačinu. Jako samostatné hlavní jídlo není vhodná pro svou velmi nízkou kalorickou hodnotu.

Hodnoty na 1 porci:
346 kJ
6 g bílkovin
5 g sacharidů
4 g tuku

1,6 g vlákniny

Žádné komentáře:

Okomentovat