neděle 1. února 2015

Italská polévka s cizrnou a pestem

http://www.nehladu.cz/2015/02/italska-polevka-s-cizrnou-pestem.html

Na 6 porcí:
kořenová zelenina na vývar (2 mrkve, petržel, půl celeru)
15 g rafinovaný olivový olej
150 g cibule
50 g pórek
2 stroužky česneku
čerstvý rozmarýn
400 g sekaných rajčat
100 g čerstvé rajče
200 g vařené cizrny (nebo konzervované)
150 g cuketa
100 g mražené fazolky
70 g mražený hrášek
petrželka
130 g těstoviny (syrové)
80 g parmazán
bazalkové pesto
pepř, sůl


Pokud nemáte vařenou nebo konzervovanou cizrnu, zhruba 100 g syrové cizrny namočte na noc do studené vody. Poté vodu vylijte, natočte novou a vařte se lžičkou jedlé sody asi hodinu.
Oloupejte kořenovou zeleninu (nekrájejte) a zalijte ji asi 3/4 l vody. Dejte na mírný plamen vařit.
Mezitím si nakrájejte na drobné kousky cibuli a pórek. Rozpalte ve vysoké pánvi olej a orestujte cibuli, pórek, vymačkaný česnek a čerstvý rozmarýn. Trvá asi 10 minut, než zelenina dostane zlatou barvu.
Přidejte nasekaná rajčata, nakrájené čerstvé rajče, cizrnu a přilijte zeleninový vývar. Přiveďte k varu, poté stáhněte plamen a vařte asi 30 minut.
Nakrájejte na malé kousky cuketu a přidejte ji do polévky společně s hráškem a fazolkami. vařte asi 10 minut, nezapomeňte směs občas promíchat.
Přidejte petrželku, sůl a pepř podle chuti.
Přisypte těstoviny a vařte podle potřeby. Také je možné těstoviny uvařit mimo polévku a přidat je ke každé porci zvlášť, nestane se pak, že přes noc nasají veškerou vodu.
Servírujte se lžičkou bazalkového pesta, posypané parmazánem.

Tato polévka mi připomíná italskou minestrone, ale pesto jí dodá novou, netradiční chuť. I když se množstvím ingrediencí zdá složitá na přípravu, není to tak těžké a příprava zabere zhruba hodinu.
Co se týče obsahu živin, jde o vydatnou polévku, takže jedna porce postačí jako lehká večeře, která se skvěle hodí do redukčního jídelníčku. Je možné ji také doplnit kouskem pečiva. Polévku můžete zařadit i jako dopolední svačinu a pokud přidáte na velikosti porce (zhruba ¼ celé polévky), máte lehčí oběd.


Díky množství různé zeleniny a luštěnin je polévka vydatným zdrojem nejrůznějších vitamínů, minerálních látek, antioxidantů a vlákniny. Za zmínku stojí především vitamíny A, B1, B2, B3, B6, kyselina listová, C, E a K a z minerálních látek draslík. Polévka tedy slouží k doplnění širokého spektra zdraví prospěšných látek, které napomáhají k lepší kondici, zdravé pleti, krásným vlasům a nehtům a k posílení obranyschopnosti organismu.

Žádné komentáře:

Okomentovat