úterý 10. února 2015

Kamut s mrkví a batáty


Na 2 přílohové porce:
160 g kamutu
60 g mrkve
60 g batátů
1/2 větší cibule
1 stroužek česneku
řepkový olej
koření: sladká a pálivá paprika, uzená paprika, mletý zázvor
sůl, pepř, petrželka

Kamut je nutné namočit alespoň na 5-6 hodin, ideálně přes noc. Druhý den vyměňte vodu a vařte zhruba 45 minut + 10 minut nechte dojít. Mezitím nakrájejte cibulku nadrobno a zpěňte na lžíci oleje. Přidejte lžičku sladké papriky, uzené papriky, půl lžičky mletého zázvoru, stroužek česneku a pálivou papriku, sůl a pepř podle chuti. Poté přidejte na tenké proužky nakrájené batáty a mrkev (můžete ji i nastrouhat) a zprudka orestujte. Ztlumte plamen, přiklopte pánev pokličkou a duste dalších deset minut. Nakonec slijte kamut a promíchejte se směsí batátů a mrkve. Na závěr můžete přidat nasekanou petrželku.

Kamut je obilovina podobná pšenici, která se vyznačuje větším množstvím bílkovin, tuku, vitamínů i minerálů. Je skvělou alternativou pšenice u osob, kteří jsou na ní alergičtí. Důležité je ale nezaměnit alergii na pšenici za celiakii (nensášenlivost lepku), protože ač v menším množství, tak kamut lepek také obsahuje.
Nejlépe se hodí jako příloha k masu, případně náhražkám masa. Můžeme ho použít také jako alternativu rýže například na rizoto, ale pokud má kamut tvořit celé hlavní jídlo, bylo by vhodné jeho množství navýšit zhruba na 100-120 g zasyrova, podle toho, jaké jsou další ingredience a zda chceme váhu udržovat, nebo redukovat.

Hodnoty na 1 porci:
1492 kJ
12 g Bílkovin
66 g Sacharidů
7 g Tuku
9 g Vlákniny

Žádné komentáře:

Okomentovat