pátek 6. února 2015

Makové mléko


Na 3 porce:
100 g mletého máku
1000 ml vody


Ideálně kupte již mletý mák, ale pokud máte celý, lepší tyčový mixér to za pár minut zvládne.
Smíchejte mák s vodou a nechte ho alespoň 2 hodiny máčet. Občas ho promíchejte.
Můžete mák nechat namáčet přes noc, pak ho samozřejmě míchat nemusíte.
Rozmixujte směs tyčovým mixérem, zabere to asi 5 minut.
Přeceďte přes jemné sítko nebo přes plátno.
Podle chuti podávejte čisté nebo s rozmixovaným banánem.

Makové mléko je alternativa za klasické kravské mléko, není však jeho náhražkou. Mák obsahuje nejvíce vápníku z přirozených zdrojů, vápník z rostlinných zdrojů se však hůře vstřebává, proto tvrzení, že mák je mnohem lepším zdrojem vápníku než mléčné výrobky, úplně neplatí. Je to však nejlepší zdroj pro ty, kteří mléčné výrobky z jakéhokoliv důvodu nemohou nebo odmítají jíst.

Makové mléko se hodí jako doplněk k lehké, například ovocné svačince. S rozmixovaným banánem je to skvělý koktejl. Jeho hodnoty se těžce určují, protože část máku se vyhodí, počítám však, že na 1 porci připadne cca 15 g máku.

Hodnoty na 1 porci:
463 kJ
3 g bílkovin
3 g sacharidů
7 g tuku
1 g vlákniny

Hodnoty na 1 porci s rozmixovaným banánem:
803 kJ
4 g bílkovin
27 g sacharidů
7 g tuku
4 g vlákniny

Žádné komentáře:

Okomentovat