neděle 1. února 2015

Ovesné sušenky s jablky


Na 8 porcí:
300 g jablek (váha je po oloupání a nastrouhání)
100 g vloček
150 g celozrnné špaldové mouky
50 g cukru
50 g řepkového oleje
30 g sušených brusinek/rozinek/borůvek
100 ml mléka
lžička jedlé sody
skořice


Oloupejte jablka a nastrouhejte je. Přidejte ostatní ingredience a zamíchejte lžící.
Pomocí dvou lžící vytvarujte na pečící papír sušenky. Pečte v troubě na 180 °C podle velikosti asi 15 minut.
Tip: Pokud vlastníte multifunkční troubu whirpool, pečte na funkci crisp 1. várku cca 8 a další cca 5 minut, opět podle velikosti sušenek.

Ovesné sušenky jsou ideální svačina v den, kdy máte alespoň jedno hlavní jídlo s vyšším obsahem plnohodnotných bílkovin. Jako na fotce se však dají bílkoviny doplnit jogurtem. Na dopolední svačinu podávejte sušenky o hmotnosti cca 90 g, odpoledne pak cca 60 g. Pokud chcete sušenky snídat, podávejte cca 110 g, nedoporučuji však zařazovat je jako pravidelnou snídani z důvodu vyššího obsahu jednoduchých cukrů. Při redukci se hodí spíše jako dopolední svačina o hmotnosti 60g doplněná bílým jogurtem.
Jedná se o zdravější variantu klasických sušenek, protože část cukru je nahrazena jablky, které navíc skvěle doplní celkovou chuť.

Hodnoty na 90 g sušenku:
-       1290 kJ
-       5 g bílkovin
-       48 g sacharidů (14 g cukru)
-       11 g tuku
-       5 g vlákniny

Žádné komentáře:

Okomentovat