neděle 1. února 2015

Ryby nad zlato



Konzumace ryb v České republice je i přes jejich výjimečnou výživovou hodnotu velmi nízká. Kdyby se však porce těchto mořských živočichů zařadila do jídelníčku alespoň 2-3× týdně, za určitou dobu by se výrazně snížila četnost velmi obávaných kardiovaskulárních onemocnění, která jsou nejčastější příčinou úmrtí v ČR, a vysoké hladiny cholesterolu v krvi. 


Rybí tuk má totiž díky svému jedinečnému složení schopnost snižovat hladinu „zlého“ LDL cholesterolu, jehož zvýšené hodnoty v krvi mají za následek riziko srdečně-cévních onemocnění. Tento typ cholesterolu přijímáme především v živočišném tuku, kterého stále konzumujeme mnohem více, než bychom měli. Naopak „hodný“ HDL cholesterol, jehož hladina se zvyšuje po zařazení rybího tuku do stravy, dokáže redukovat hladinu LDL cholesterolu, čímž významně přispívá k prevenci kardiovaskulárních onemocnění a ukládání cholesterolu v cévách.

Svým složením a poměrem omega-3 a omega-6 mastných kyselin předčí tuk obsažený v rybách i většinu rostlinných olejů. Omega 3 nenasycené mastné kyseliny chrání ryby proti chladu, proto jejich vyšší množství nalezneme zejména u ryb pocházejících z chladných vod, tedy u makrely, lososa, sledě, tuňáka, okouna, sardinek a ze sladkovodních u tolstolobika, candáta, cejna a pstruha. Je velmi důležité kupovat čerstvé rybí maso. Zpracováním do konzervy se cenné látky poškozují a tak například drcený tuňák ve vlastní šťávě neobsahuje téměř žádné omega-3 mastné kyseliny, jejich množství také klesá při dlouhodobém zmrazování ryb, protože nenasycené mastné kyseliny začnou oxidovat.




S rybím tukem také přijímáme cenné vitamíny a stopové prvky, za zmínku stojí především vitamín A, D, vitamíny skupiny B, jód, zinek, železo, měď a v menších rybách, kde společně s masem konzumujeme i drobné kůstky, se nachází také významné množství vápníku. Některé ryby mohou být bohužel i zdrojem těžkých kovů, jejichž vyšší množství je pro lidské tělo škodlivé. Významných koncentrací těchto toxických látek však zdravý dospělý člověk konzumující 2-3 porce ryb týdně nedosáhne, proto by si na tento fakt měly dát pozor spíše těhotné nebo kojící ženy a děti. U těchto skupiny je vhodné konzumovat menší ryby stojící na počátku potravního řetězce, které za svůj život nasbírají jen nepatrné množství škodlivých látek, a střídat různé druhy ryb.

Žádné komentáře:

Okomentovat