neděle 1. února 2015

Tvarohový koláč s arašídovým máslem a malinami


Na 1 koláč potřebujeme:
200g BeBe Dobré ráno extra cereální (nebo jiné sušenky)
500g odtučněného (nebo polotučného) tvarohu
450g bílého jogurtu s 2,5-3% tuku
80g arašídového másla
30g cukru
2 vejce
lžička škrobu (5g)
2 lžíce mléka
100g malin, nebo jiného ovoce

Nejprve si rozdrťte sušenky, přilijte trochu mléka a vody, aby se hmota lépe spojila, ale příliš nelepila. Vyklopte ji do předem vymazané formy a prsty ji lehce namačkejte ke krajům. Formu dejte do vyhřáté trouby na 180° a pečte zhruba 10 minut. Mezitím smíchejte tvaroh, jogurt, vajíčka, cukr, škrob a nakonec všlehejte (nebo vmíchejte, pokud to půjde) arašídové máslo. Po deseti minutách vytáhněte korpus, nalijte na něj celou směs a dejte opět péct. Pečte 15 minut na 180°C, po 15 minutách teplotu stáhněte na 150° a pečte další hodinu. Současně vložte do trouby nádobu s horkou vodou, což zajistí, že se sušenkový korpus nevysuší. Mražené maliny povařte s trochou vody, případně doslaďte a přelijte jim koláč těsně před podáváním.

K tomuto koláči mě inspirovala chuť na cheesecake, který se bohužel do zdravého jídelníčku příliš nehodí kvůli velkému obsahu jednoduchého cukru. Není příliš sladký, ale i tak dokáže chuť na sladké perfektně zahnat. Ocení ho hlavně milovníci arašídového másla, které je i v menším množství v koláči velmi znát a v kombinaci s malinami ještě lépe vynikne. Koláč se hodí na svačinu, zejména ve dny, kdy máme celkově méně bílkovin. Obsahuje malé množství sacharidů, takže jako snídaně není ideální. Skvěle se hodí i po jídle, jako zdravější varianta dezertu.
Hodnoty na 1 porci (1/8) koláče:
1219kJ
16g Sacharidů
Z toho cukry 8g
29g Bílkovin
12g Tuku
50g Cholesterolu
77mg Vápníku

Žádné komentáře:

Okomentovat