neděle 15. března 2015

Tempeh se zázvorem a rozinkami


Na 2 porce potřebujete:
140 g tempehu
10 g řepkového oleje (1 lžíce)
100 g pórku
20 g rozinek
100 g čerstvých hub (nebo sušených, ideálně shiitake)
stroužek česneku, 1/2 bílé cibule
1/2 lžičky mletého zázvoru, uzené papriky, pálivé papriky, 2 lžičky sojové omáčky

Postup:
Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, lisovaný stroužek česneku, přidejte na proužky nakrájený tempeh (při míchání se ještě rozpadne), pórek, houby a nakonec rozinky. Ochuťte zázvorem, pálivou/sladkou a uzenou paprikou. Solit nemusíte, pokud přidáte 2 lžičky sojové omáčky. Jako příloha se nejlépe hodí rýže, nebo kuskus.

Tempeh je vyroben fermentací sojových bobů a díky tomu dobře slouží jako náhražka masa zejména vegetariánům a veganům. Díky tomu, že je vyroben ze sóji, obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Přírodní tempeh (bez ochucení, marinací) ale upřímně není nic moc, stejně jako například tofu, proto se k jeho přípravě hodí výraznější koření.

Hodnoty na 1 porci bez přílohy:
977 kJ
15,8 g Bílkovin
19,6 g Sacharidů
10,7 g Tuku

S 80 g celozrnného kuskusu:
2152 kJ
26,6 g Bílkovin
74 g Sacharidů
12,4 g Tuku



Žádné komentáře:

Okomentovat