úterý 26. května 2015

Přijímací pohovor k magisterskému studiu na VŠCHT

Poslední tři týdny jsem jen ležela v učebnicích a zoufala si, že se to nikdy nenaučím. To se projevilo mimo jiné mojí (ne)aktivitou na blogu a všech přidružených instagramech, takže ještě štěstí, že to Andy trochu zachraňovala, i když měla sama zkoušky. Ale když už jsem si tím prošla, tak o tom rovnou napíšu a třeba to bude někomu k dobru.


No, rozhodla jsem se totiž, že půjdu na magistra na VŠCHT. S tou myšlenkou jsem si hrála už od té doby, co nás učila prof. Dostálová zbožíznalství, což byl můj asi úplně nejoblíbenější předmět z celého studia, protože paní profesorka ví úplně, ale úplně všechno. A to jsem chtěla taky!
No, jenže jsem slyšela o děsivé matice a kdo ví čem ještě a jediné, co jsem si zjistila, bylo, že musím dělat zkoušky z toho, co se oni učí celé tři roky, takže nejspíš i z matiky.
Ale protože se mi moc nechtělo studovat u nás prezenčně ještě magistra (o tom někdy příště), rozhodla jsem se začátkem roku, že to prostě zkusím, a pro jistotu jsem se přihlásila i na bakaláře, obor technologie potravin.
No a jakmile jsem odevzdala bakalářku, projela jsem celé webovky VŠCHT včetně statistik na wikipedii o počtu studentů v roce 1996 a 2012 a o počtu těch, kteří dokončí bakaláře a těch, kteří jsou přijati na magistra a tak celkově. Kromě příznivých statistik mě potěšilo ještě to, že otázky ke zkoušce nevypadaly úplně nejhůř, co víc, nebyla tam matika! Ne že bych se jí úplně vyhýbala nebo ji neměla ráda, ale prostě bych se ji nezvládla doučit. Takže jsem sehnala všemožné učebnice chemie, biochemie, biologie, mikrobiologie a technologie, a začaly tři týdny učeníčka.


A protože jsem prolezla celé internety a nenašla k té zkoušce vůbec nic, chtěla bych tímto článkem i trochu pomoct těm, kteří by měli podobně šílený nápad a chtěli to zkusit.
No, přečetla jsem všechny knihy, které jsou na obou fotkách a ještě dvě navíc, které jsem zapomněla vyfotit, a že bych z toho byla moudrá, se říct nedalo. Ale poslední dny jsem si udělala docela přehledné výpisky asi na 30 stran a z toho už se mi učilo líp. Taky mi dost pomohly různé youtube kanály "jak se co dělá", takže jsem před spaním, kdy už jsem nemohla číst, koukala na to, jak devadesátková paní kroutí krkem slepicím. (ne, to dělá automat)

No a 25.5.2015 jsem přišla na zkoušku. Celá vyklepaná jsem se snažila dohnat poslední složitosti. A když jsem předstoupila před komisi, tak se mě zeptali, proč chci jít k nim studovat a co se učíme u nás a co jsem psala za bakalářku. No, to by šlo...
Další otázka, nakreslete oxid železitý. Musela jsem hodně přemýšlet, jestli slyším dobře. Nakreslete kyselinu mravenčí, octovou, mléčnou. Glukózu. Takže jsem četla tu velkou bichli jenom kvůli tomu, abych u zkoušky zjistila, že nejsem schopná nakreslit glukózu.
Pán z chemie neměl moc radost a slova se ujal pán z biologie a potravinářství. Probral se mnou tuky, což bylo super, protože tuky mě baví a i když něco jsem fakt netušila, většinu jsem odříkala. Konkrétně se ptal, z čeho se skládá olej, co to je triacylglycerol, kolik obsahuje mastných kyselin, co bych řekla o MK (to mě nechal mluvit docela dlouho) a jak bych třeba zjistila, jaké složení MK obsahují chipsy. No, opravdu ne důkazem dvojné vazby. :D
Paní z potravinářských technologií se dost ptala na hygienické zásady provozu, což jsem docela dala dohromady, vzhledem k tématu své bakalářky - školní jídelny. Pak se ptala, jaké mikroorganismy jsou patogenní, chtěla znát celé názvy a u escherichie coli i jednotlivé typy, které jsou a které nejsou patogenní, což jsem ani netušila, že se rozlišuje. Pak chtěla u jednotlivých druhů vědět, jak bych zamezila kontaminaci potravin během provozu.
Takže ve zkratce, některé otázky byly lehčí, některé těžší, ale nebylo to nic neznámého a o většině věcí jsem někde v těch knihách četla, takže to jde. Akorát jsem neodcházela s úplně dobrým pocitem, a kdyby mi řekli, že mě neberou, tak se tomu vůbec nebudu divit. Takže prošla jsem, ale proslov o tom, že od státnic bych za něco letěla s křikem, a že jestli chci udělat prvák, měla bych se ještě hooodně učit, mě snad dostatečně varoval, že tímhle to nekončí.

Další věc je, že jsem si spletla obor. No, zjistila jsem to potom, co jsem si koupila učebnici Procesy potravinářských a biochemických výrob, otevřela ji, a tam odstředivka. A vzoreček. A fyzika.
Prostě jsem odjakživa žila v tom, že výživový obor na VŠCHT jsou technologie potravin a nic jiného, a až dodatečně jsem se podívala, že můj vysněný obor se nazývá kvalita a bezpečnost potravin. Takže se ještě pokusím nějak přestoupit, ale i kdyby to nevyšlo, docela jsem si na ty technologie za ty tři týdny zvykla.

Chtěla jsem se původně víc rozepsat o tom, jaké výživové obory se dají studovat, ale jak na to tak koukám, nechám to na další článek. :)

17 komentářů:

  1. Ahoj, děkuju za článek, moc mi do dalšího roku, kdy to chci zkusit také, pomohl. Můžu se tě jen zeptat, jestli se přijímačky dělají pouze z pohovoru? Jsou někde nějaké otázky, na které se ptají, nebo to dopředu nevíš? Děkuju za odpoved. Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ne, to jsem ani nečekala, že na něj narazí někdo, komu se bude skutečně hodit :)
      Otázky jsou, dá se k nim proklikat přes střánky všcht - uchazeč - magisterské studium. Příjmou tě na základě pohovoru, ze kterého ti dají známku (většinou asi D, což je u nich nejhorší možná známka, abys prošla - pokud nejsi chemik a neoslníš je znalostma). No a pak tě normálně zařadí mezi uchazeče a záleží na průměru, já do toho šla s asi 1,8 z mojí vejšky, třikrát D z pohovoru z toho udělalo 2,5, což je dost na hraně a na žádný jiný obor než ty technologie by to asi nestačilo. Takže si zkus zjistit, na který obor přijímají s nejhorším průměrem a dej si ho aspoň jako záchranu :) A když se přihlásíš na víc oborů, děláš jen jeden pohovor.
      Verča

      Vymazat
  2. Ahoj, učebnice jsi kupovala nové? je nějaký seznam doporučené literatury? kterou z knih bys doporučila nejvíc? z které jsi se nejvíc naučila? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, půjčila jsem si je od kámošky a z knihovny od nás z 1. LF, plus jsem si něco málo koupila, ale bylo to většinou podobné... Určitě doporučuju stoprocentně ovládat základy, naučila bych se odpředu dozadu ty 1. dvě knihy odspoda na fotce jen s učebnicema - souhrnné texty z chemie k přípravě k příjmacím zkouškám, docela mi chyběla pořádná učebnice mikrobiologie a zajímavé mi přišly knihy od velíška - chemie potravin. Ale záleží odkud jdeš a na jaký obor se hlásíš, u mě dost vycházeli z toho, že jdu z nutriční terapie a ptali se na otázky blízké mému oboru :)
      V.

      Vymazat
  3. Děkuju za doporučení. Můžu se ještě zeptat, jak jsi v odpovědi výše psala, že jsi šla s průměrem z vysoké cca 1,8 to berou z celého studia nebo jen z třetího, konečného bakalářského ročníku? já bych šla také z nutriční terapie, akorát ted budu začínat teprve prvák :-), tak uvažuju, že si podám přihlášku na bakaláře začátkem příštího roku právě na VŠCHT...Tebe vzali na bakaláře na VŠCHT, jak jsi psala, žes ji raději poslala? :-) Ještě by mě zajímalo, kolik času ti zabralo studium na nutriční? Učila jsi se každý den, aby se to dalo zvládnout? já z toho mám děsný strach, že to nezvládnu :-( Budeš přidávat nějaké články z VŠCHT - jak ti to jde, jaké to tam je apod? :-) Zajímalo by mě to :-) Děkuju za odpovědi. Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač :) Hele vůbec nevim, kde ten průměr vzali, ale asi z celého studia kromě posledního semestru, protože na ten se mě neptali... Na bakaláře mě vzali v pohodě se čtyřkou z chemie ze střední, jsem ji nesnášela :D
      A nutriční... Nejnáročnější je prvák, tam je genetika a anatomie, to dá člověku dost zabrat a chce to nepodcenit, ale když zvládneš tohle, tak už tě nejspíš nevyhoděj :) Denně jsem se neučila, ale třeba pro představu... Holčina, co měla 20 hodin týdně úvazek v práci byla pěkně vyřízená a nestíhala, ale taky to zvládla ;)
      Z všcht určitě budu přidávat články, počítám s tim, že se tam dozvim spoustu nových informací, které budu chtít předat, ono mi to i pomáhá si to líp zapamatovat :D Chystám teď článek o tom, kde se dají studovat výživové obory, vlastně by možná stálo za to napsat článek o tom, jaké je studium nutriční terapie a z všcht asi napíšu něco třeba po semestru, po roce, až budu moudřejší... ;) a jestli mě nevyhoděj :D
      V.

      Vymazat
  4. Ahoj, četla jsem všechny komenty, které jsou nad...a dost mě vyděsilo, že holčina zvládala jen tak tak studium při 20 hodinách týdně..já jsem přijata na nutriční dálkově a mám normálně zaměstnání, už ted se svíjím hrůzou, že to nedám...po matuře jsem už 6 let, navíc s tou prací...vyděsilo mě to..opravdu je studium tak náročné? A to jsem uvažovala, že bych zkusila příští rok ještě jeden Bc. obor na Všcht..takže bych studovala dvě školy najednou, to už samozřejmě bez zaměstnání..Jaký máš na to názor? Vím, že jsi psala, že sama ted budeš studovat dvě školy najednou, nemáš z toho strach? Děkuji za odpověd a "uklidnění" že to může být i horší :-D Ještě jestli se můžu zeptat, nevzpomínáš si, jestli byl vstupní test z jazyka těžký? vůbec nevím, který zvolit, anglicky se učím teprve rok, ale hodně mě to baví a věnuju se tomu, ale určitě nejsem na úrovni B1, kterou máš mít, když si volíš jazyk a před rozřazovacím testem...na druhou stranu němčinu jsem studovala několik let, také mi šla, ale už ji 6 let nepoužívám, takže jsem na tom snad ještě hůř než s angličtinou...co mám dělat? :-( L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, asi tě zároveň potěšim i zklamu... Dálkové studium nemá u nás moc úroveň :( Jako naučíš se, když se budeš sama snažit, ale co je náročné na prezenčnim (průběžné těsty z anatomie atd.) na dálkovém úplně vynecháš a u zkoušek jsou na tebe stokrát míň přísní. Je to asi fajn pro nutriční, která se tím několik let živí a má praxi a všemu rozumí, ale pokud s tím někdo chce jen tak začít, tak si úplně nejsem jistá, jestli se mu dostane toho, co je potřeba, ale budu věřit, že ano ;) Takže dálkového se fakt neboj a test z jazyka je lehký, jen nečekej, že se v jazyce nějak zlepšíš... Zvládla to i kolegyně, co prý uměla říct jen "hello baby", protože co jiného s ní dělat, přece ji nevyhodí z 1. LF kvůli jazyku ;)
      A přesně z tohoto důvodu nemám tolik strach ze dvou škol najednou, jediný můj strach je ze studia na všcht jako takového, což ještě uvidíme, jak bude náročné, ale asi dost...
      Verča

      Vymazat
  5. Děkuju za článek, letos se hlásím, tak mám aspoň lepší představu o tom, co mě čeká :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu držet palce :) Odkud se hlásíš? V.

      Vymazat
    2. Z technologie potravin na Mendelu. Že tě vzali jsi věděla až v červenci nebo byly výsledky už dřív? Na stránkách píšou 12.7. :(

      Vymazat
    3. Tak to jsi z oboru, to máš dobrý :) Oficiálně jsou až v tom červenci, ale komise mi řekla, jestli mě navrhujou k přijetí nebo ne. Ohodnotí tě známkama a ty se ti pak počítají do průměru a záleží, jak se umístíš mezi ostatními... V.

      Vymazat
    4. Tak jsem prošla :D Měli jste nějaký hromadný zápis?

      Vymazat
  6. Ahoj, tak i já děkuju za info k přijímačkám, dalším uchazečům můžu po dnešku "radit", aby se určitě nebáli, komise je moc milá, zřejmě ve stejném složení jako měla Verča, takže doporučuju se opravdu naučit všechna témata z toho okruhu otázek, který jek dispozici - otázka je jak na potraviny, tak na mikrobiologii, tak na (bio)chemii. Doporučuju knížku "Co byste měli vědět o výrobě potravin?" :-) Je to bichle, ale člověk se tam hodně dozví. No a pak "Odmaturuj z chemie", bohatě to stačí.

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, muzu se zeptat, jake konkretni otazky se te ptali z te knizky "co byste meli vedet o vyrobe potravin" a jaka byla otazka z mikrobiologie? Jen pro predstavu :) dekuju moc

    OdpovědětVymazat
  8. Není to sice můj příspěvek, ale taky jsem tam letos byla, tak odpovím. Z mikrobiologie se mě ptali na metabolismus (co to je, hlavní děje, jestli je oxidace a redukce anabolická nebo katabolická) a na znaky metabolismu mikroorganismů. Z potravin se ptali, proč se potraviny tepelně upravují a jaký je rozdíl mezi pasterací a sterilací. Byli fajn, když jsem něco nevěděla, tak i napověděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, já už vážně víc, než je v tomhle článku, nevymyslim :D Tu knížku jsem ani neměla. V.

      Vymazat