úterý 21. července 2015

Rozhovor s rybářem

Stavily jsme se za vedoucím firmy Rybárny Praha Martinem Fantou a zeptaly se ho na několik otázek ohledně ryb. Spoustu lidí tvrdí, že se v rybách nevyzná, tak jsme se snažily vybrat takové otázky, které by při jejich nákupu mohly pomoci. Tady jsou.

Podle čeho se pozná kvalitní čerstvá ryba?

Pokud je ryba čerstvá, měla by mít sytě červené žábry. Pokud se však do žaber dostane třeba led, tak mohou mírně zešednout. To může být zavádějící, protože kvalitu ryby to nijak neovlivní. 


Další znak je oko, mělo by být čiré. Pokud je zakalené, může to značit, že ryba není úplně čerstvá. Také se ale může stát, že oko zešedne působením ledu.


Pokud čerstvou rybu stlačíte prstem, vytvoří se ďolík, který se ihned vrací. Jestliže ryba čerstvá není, ďolík v ní zůstane nebo se vrací jen pomalu. A čerstvá ryba voní. Typický rybí zápach ucítíte ze starších ryb nebo pokud necháte zbytky v pokojové teplotě a nevynesete je.

Jak dlouho to trvá, než se ryba dostane k zákazníkovi?

Když jsme se 9.7. za panem Fantou stavily, zrovna porcoval lososy. Datum výlovu bylo uvedeno na 3.7. a datum spotřeby na 15.7., takže při skladování na ledu, kde je 0°C, by vydrželi až 12 dnů.


Tak dlouho ale na prodejně nezůstanou, je běžné, že se prodají hned druhý den, říká vedoucí prodejny Martin Fanta. Doma v lednici jsou však jiné podmínky a i rozdíl pár stupňů čerstvým rybám nesvědčí, rybu je proto vhodné spotřebovat tak do 24 hodin.
Sladkovodní ryby mají tu výhodu, že se k nám nemusí dovážet, můžete si je proto koupit třeba hned druhý den po výlovu nebo si je nechat vylovit z kádě přímo na prodejně.

Je nějaký rozdíl, když ryba pochází z chovu a z volného odchytu?

Když ryba pochází z chovu, nemusí si sama ulovit potravu, je línější, tučnější. Naproti tomu ryba z volného odchytu je "vysportovaná", její maso je chutnější a méně tučné. Divoce žijící ryby poznáte třeba tak, že každá je trochu jiná, protože žila v jiných podmínkách.

Proč myslíte, že Češi nejedí moc ryb?

Když má někdo zkušenosti jen s kaprem a řekne, že mu kapr smrdí, tak ho buď dlouho neměl nebo to nebyla čerstvá ryba. Dříve se vylilo do rybníku kde co a ryby se z toho nažraly, dnes už se krmivo pečlivě hlídá, takže ryby čerstvě po výlovu nesmrdí. I kapr je kvalitní a dobrá ryba, velmi záleží na jeho úpravě. Spoustu lidí má s rybami špatné zkušenosti z dětství, kdy museli jíst kapra usmaženého jako řízek nebo zapečené filé ve školní jídelně a kvalitní rybu tak ani neochutnali. Další věc je cena ryb, oproti běžnému masu jsou pořád hodně drané.


Jaké ryby se nejvíce prodávají?

Ze sladkovodních je to pstruh, po něm kapr a z mořských losos. Porcování lososa na filety je však česká specialita, lidé jsou na to zvyklí a nechtějí v něm mít kosti. Ve světe se běžně prodává losos naporcovaný do podkov a filé neseženete.


Nabízíte spoustu druhů ryb, vyznají se v nich lidé?

Hlavně když byla prodejna nově otevřená, lidé se vyptávali na jednotlivé druhy i na konkrétní recepty. Personál se vším rád poradí, aby se nestalo např. to, že paní pekla tuňáka půl hodiny v troubě, to je pak škoda. Příprava ryb je jednoduchá, na mořské je osvědčená kombinace pepře a citronové kůry, na sladkovodní pak sůl a kmín. Když se k tomu přidá čerstvá bylinka tak, aby nepřehlušila chuť ryby, je to ideální. Většina ryb nejlépe chutná z grilu.

Děkujeme za zodpovězení všech otázek a kdyby vás ještě napadlo, na co se pana Fanty zeptat, při příští návštěvě ho vyzpovídáme znovu.

4 komentáře:

  1. Hodně zajímavý článek! Škoda jen, že já ryby častěji než jednou do měsíce nemůžu a to jen kousek :/ ale tak člověk si taky zvykne a už mě to tak nemrzí jak kdysi..

    Jinak s tvým komentářem naprosto souhlasím! a když už jsme přednášku měli, tak tam 50 letej chlap říkal, jak jsou holky s anorexií blbé, když nežerou. Ano, takto to řekl. Já tam jen seděla a koukala na něj. Bylo mi strašně trapně :) jak za sebe, že tím trpím, ale hlavně za něho, že mu ta jeho pusa vůbec dovoluje toto vyslovit..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Jakto, že nemůžeš? To je škoda, ale jak říkáš, člověk si zvykne :) Já třeba musim fakt myslet na to, abych jedla ryby, nějak mi to přirozeně nejde, i když je mám strašně ráda a čim dál radši... Tak asi taky nejsem zvyklá, dřív jsem je skoro nejedla :D

      Tyjo, to je hrůza :( Nám o tom neříkali ve škole radši vůbec nic... Ono je těžký, jak to spadá mezi víc oborů, tak se taky pořádně neví, kdo by tu prevenci měl dělat.
      V.

      Vymazat
  2. Moc pekny clanek :)!
    Já ryby miluju, mám ale stesti ze nám je znamy vozí z Norska nebo lovíme v rybníku,protoze nekdy pochybuju jestli to co nam davaji ve skole jsou vubec ryby :( ,o to víc se ale tesím na víkendový obedy :D !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No je fakt, že když jsem se začala víc zabývat rybami, narazila jsem na spoustu lidí, kteří je jedí fakt pravidelně - ale skoro všichni právě měli v okolí rybáře nebo takového známého, co jim je vozí. Málo kdo si je fakt dvakrát týdně koupí v obchodě :( Ale aspoň něco, haha :)
      V.

      Vymazat