čtvrtek 23. července 2015

Steak z tuňáka s čočkou beluga a kedlubnovým pyré


Na 1 porci:
80 g tuňák
60 g čočka beluga
1 mrkev
1 šalotka
špetka cukru
1 kedlubna
5 g máslo
10 g olivový olej rafinovaný
plátek citrónu
rozmarýn
sůl, pepř

Nejprve dejte vařit čočku podle návodu.
Poté oloupejte kedlubnu, nakrájejte ji na osminy a vložte do vroucí osolené vody. Vařte asi 15-20 minut do změknutí.
Na pánvi rozpalte většinu olivového oleje vhodného pro tepelnou úpravu (ne panenského) a na malé kousky nakrájejte mrkev a šalotku, které následně orestujte. Přidejte špetku cukru.
Až bude uvařená čočka, přidejte ji na pánev, směs zamíchejte, mírně osolte a opepřete a ještě chvíli restujte.
Připravte si kedlubnové pyré tak, že rozmixujete uvařenou kedlubnu s máslem. Nepřidávejte vodu a není potřeba ani sůl.
Posledním krokem je příprava steaku z tuňáka. Já ho připravovala na grilovací pánvi, ale možný je i klasický gril nebo pánev.
Rozpalte tedy zbylou kapku oleje na pánvi na vyšší teplotu a přidejte lístky rozmarýnu. Maso z tuňáka jemně osolte a opečte asi 3 minuty z každé strany. Steak by měl být uvnitř alespoň z části syrový, jinak ztratí na kvalitě.
Ozdobte citronem a větvičkou rozmarýnu.

Kombinací čočky beluga a kedlubnového pyré jsem se inspirovala v restauraci Nota Bene v Praze. Jejich chuť se skvěle doplňuje a v kombinaci s rybím masem tvoří velmi zdravé a dietní jídlo. To je vhodné především jako lehká večeře a pro vysoký obsah bílkovin ho využijí zejména posilující jedinci.

Pro mě je obsah bílkovin v jídle až příliš vysoký a příště bych si raději maso tuňáka rozdělila na dvě porce, protože i když jeho hmotnost není vysoká, měla jsem skoro problém ho dojíst. Navíc se to příznivě projeví i na ceně, maso tuňáka se pohybuje cca od 500 do 1200,- za kg.

Hodnoty na 1 porci:
2484 kJ
39 g bílkovin
51 g sacharidů
20 g tuku
19 g vlákniny

Za ryby děkujeme firmě Rybárny Praha

7 komentářů:

  1. Ahoj, neberte to, prosím, jako rejpání, ale nevadí vám, že tuňák stojí na prahu vyhubení? Já jsem pro pestrý jídelníček všemi deseti, ale v nějakých případech si myslím,že to za to nestojí...každopádně vám moc fandím, jste skvělé inspirace:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,
      uff, tyjo, na to se nedá říct nic jiného, než že tě chválím za ohleduplnost k tuňákům. :)
      Takhle čerstvého ho mám asi podruhé v životě, beru to opravdu jako delikatesu, kterou si dám výjimečně. A když nad tím tak přemýšlím, mnohem víc mě štve, jak se tuňák zpracovává do konzerv a prodává pod cenou, když je tolik jiných ryb, které by se na to hodily. Neříkám, že si tu konzervu občas nekoupím, ale kdyby byl za stejnou cenu k dostání třeba losos v konzervě, určitě mu dám přednost právě z toho důvodu, že je tuňák ohrožený.
      Takže určitě nemůžu říct, že by mi to nevadilo a fandím každému, kdo na tyhle věci myslí, já se mám kde zlepšovat :)
      V.

      Vymazat
    2. och, losos v konzervě:D nevím, proč,ale zní to dekadentně:D...je to složité no...ale na beluga čočku se konečně vrhnu, už jsem několikrát chtěla, ale vždycky z toho sešlo. tak konečně:)

      Vymazat
    3. To se ale dělá :D Já už ho jednou viděla v rámci nějaké mexické směsi :) ryby jsou asi jediné maso, které jsem ochotná jíst z konzervy :D
      A belugu určitě vyzkoušej, akorát jsem ji neviděla prodávat na moc místech...
      V.

      Vymazat
  2. čočka beluga je naprosto skvělá! a jídlo vypadá taktéž skvěle :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zamilovala jsem si ji na tom vaření s Vím, co jím :)
      Akorát teda nevím, kde ji kupovat, ve zdravé výživě mě stála 90,- a v Kauflandu ji nemají :(

      Vymazat
  3. To vypada uzasne !
    Cocku belugu jsem jeste nikdy nemela, takze az na ni narazim musim ji vyzkouset :) !

    OdpovědětVymazat