pátek 23. října 2015

Blogerky a výživa

Dnešní článek bude asi trochu hejt, trochu rýpnutí do vosího hnízda, takže se omlouvám, pokud se někoho dotknu osobně, ale je to něco, co mě dlouhodobě trápí a už to musí ven. Nedávno jsem si uvědomila, že jsem se díky našemu blogu začala zajímat i o blogy ostatních a některé jsem si opravdu oblíbila. Ráda si přečtu o dobrém jídle, oblékání i o kosmetice. Málo která blogerka však píše pořád o tom samém tématu, a tak se čas od času někde objeví článek o způsobu stravování, o "zdravé" výživě nebo různých alternativních směrech. A to je právě ten kámen úrazu.
http://www.nehladu.cz/2015/10/blogerky-vyziva.html#more
Na začátek musím taky říct, že na tyto články narážím i na blozích, které mám opravdu ráda - jinak bych je nečetla. :)

Nemyslím si, že bychom byly s Andy jediné, kdo nějak rozumí výživě, to opravdu ne. Ale v blogování je trochu trend, že co je nové, je zajímavé, případně se to rovnou pošle blogerkám k zrecenzování, ty jsou nadšené, že mají něco zadarmo a s radostí o tom napíší. A tak se objevil třeba Ugo detox.

(zroj obrázku: www.apetitonline.cz)

Že je detox nesmysl, budeme ještě pořádně vysvětlovat ve videu, které chystáme po Vánocích, tedy v čase největších a nejvíc absurdních detoxů. Aby se tělo takzvaně očistilo, musí si člověk zajít na velkou. A aby se neočistilo od věcí, které mají zůstat tam, kde jsou (střevní bakterie), mělo by to být přirozenou cestou. Aby člověk jedl lépe, měl by zařadit ovoce, zeleninu, celozrnné potraviny, ryby, luštěniny a další pestrá jídla. A detoxy jsou právě dvou typů - jeden vás na několik dní připoutá k záchodu a druhý vám sebere pestrou stravu. To je přece výborné, ne? Ugo detox je jeden z mnoha, je to detox, stejně zbytečný a beze smyslu jako všechny ostatní, ale když o něm napíše sledovaná blogerka, dostane úplně nový rozměr, navíc vám ho někdo připraví už do lahviček a vy tak nemusíte hnout prstem. No co, že stojí trilion, jednou za čas si přece musíte udělat radost.

Čím zajímavější potravinu blogerka dostane, tím je spokojenější, protože napíše o něčem, o čem ještě nikdo jiný nepsal. A protože většina blogerek nestuduje potravinářství, s radostí uvěří přibalenému letáčku, který po požití quinoy nebo chia semínek slibuje znovuzrození a věčný život. Že jde o obyčejnou obilovinu, kterou je vhodné zařadit úplně stejně často jako jiné celozrnné obiloviny - to by přece nikdo nečetl. A chia semínka? Není levnější koupit si ta lněná? Nemám nic proti tomu, že si tyto potraviny někdo kupuje, ale nadřazovat je nad ostatní je poněkud nefér.


S tím se pojí i různé alternativní výživové směry. Tak například najdete na mnoha blozích recepty na zdravé raw dezerty. Ty se skládají ze spousty datlí, kokosového oleje a ořechů. To je přece přírodní, takže je to zdravé, no ne? Koho zajímá, že datle mají ze všeho ovoce nejvyšší obsah glukózy i nejvyšší glykemický index, že kokosový olej má horší složení než vepřové sádlo a ořechy v jakémkoli množství taky nejsou úplně tip ťop, pokud se po zbytek dne ještě chcete dotknout tuku. A pak by zase mohla být řeč o rovnoměrném rozložení živin během dne. Pro zajímavost jsem si spočítala kalorickou hodnotu "zdravého raw dezertu", který na jednu porci obsahoval 50 g kokosu, 20 g ořechů, 30 g datlí a 12 g kakaa. A hodnoty? 2473 kJ, 10 g bílkovin, 39 g sacharidů a 43 g tuku. To je pro spoustu lidí víc, než sní na oběd, ale je to přece raw, tak je to zdravé, ne? Pro představu, průměrný tvarohový "cheesecake" má zhruba o 1000 kJ méně.


S moderním life-style se samozřejmě také pojí nějaký zajímavý výživový směr. Ať už je v kurzu veganství, paleo nebo "raw till 4", což je to, že jíte do 4 hodin odpoledne raw a pak si dáte teplé veganské jídlo. A proč? Protože se to rýmuje. Od těchto blogerek se pak dozvíte, že jediné ony a jejich kamarádky, které se řídí podobnými pravidly, se zajímají o výživu, zatímco ostatní chudáci, kteří si jakž takž zachovali selský rozum, nemají ani páru, co je to zdravé jídlo. A další vám zase budou tvrdit, že dort Pavlova je sice plný cukru a šlehačky, ale aspoň v něm není lepek, takže nabydete dojmu, že rohlík je vetší hřích než dort.


Stejně tak se často od blogerek dozvíte, že přece nejsou žádné extrémistky, když nejsou vitariánky, že přece občas se nedá nic dělat, a tak i ony nechají své dítě najíst ve školce, kde se podávají antibiotika jako příloha ke kuřeti. Že je jejich obsah v mase velmi přísně kontrolovaný a pokutovaný? Nesmysl, potravinářský průmysl se přece spojil s tím farmaceutickým, aby bylo dost práce pro všechny a zdraví lidí nikoho nezajímá.


A nakonec mi pěkně leží v žaludku takzvané fitness blogy a motivační stránky. Protože se trochu zajímám o poruchy příjmu potravy, nemohla jsem si nevšimnout plynulé konverze některých slečen z anorexie k "fitness". A často se pro to tak nadchnou, že začnou psát blog. Že se tím vyléčily? No, možná tak přestaly být v přímém ohrožení života. Tyto blogy jsou pak plné rad, že musíte vydržet, musíte jíst 100% fitness, sacharidy jsou jedovaté a čím víc bílkovin sníte, tím větší budete mít svaly. Tedy když budete denně dvě hodiny cvičit. Ale nevěste hlavu, výsledky se nedostaví zítra, musíte tvrdě makat minimálně po zbytek života, jinak z vás bude tlustá bečka sádla.

A já se ptám... Kam se vytratil racionální přístup k jídlu? Kde je pestrost, kde je radost z toho, že si můžete dát kus dortu a nebude to vadit vůbec ničemu, když to nebude pětkrát denně? Kde je důvěra v jídlo, v to, že je pro nás dobré a dává nám živiny a vitamíny? Proč se neustále hledají negativa na základních potravinách? Vždyť je přece mnohem lepší dbát na to, abychom měli dostatek prospěšných látek třeba právě z ryb, luštěnin, ovoce, zeleniny a celozrnných potravin, které když zařadíme, tak na zbylá místečka se klidně vecpe nějaký ten dortík nebo nakládaný hermelín. O čem by to jídlo jinak bylo?

15 komentářů:

  1. konečně !!! konečně !!! doufám, že tento článek otevře hodně lidem oči....souhlasím úplně ve všem :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Také studuji potravinářství a plně souhlasím. Bohužel lidé poslouchají kde koho...

    OdpovědětVymazat
  3. S tím se nedá, než souhlasit .. mám pocit, že i moje "záčátky" byly takové hrozně fitness, ale možná i ten blog (nebo spíš lidi, které jsem díky němu poznala) mi pomohl si najít nějakou cestu, která je snad celkem rozumná a teď mi vyhovuje a mám pocit, že si "na nic nehraju" .. ale každý se neustále vyvíjíme, tak třeba časem i jiný/é dospějí někam dál ^^ jen je tu asi problém, že můžou do těch blbostí zatáhnout svoje čtenáře .. ale to je asi dnešní doba bohužel :/

    OdpovědětVymazat
  4. Vystihla jsi to skvěle! :) Jelikož sama neumím tak dobře argumentovat, lépe bych to neřekla, ale souhlasím s tebou do posledního písmenka :) Vždycky mě fascinuje, když se objeví nějaký super nový životní styl nebo dieta, která je celá od začátku do konce do nebe volající blábol. Všichni ti paleo nadšenci mi lezou krkem a o raw till 4 slyším poprvé, ale zní to snad ještě hůř, než vitariánství....
    Myslím si, že pokud se člověk nějak rozumně hýbe, neměl by si odpírat vůbec nic, co má rád. Nemá smysl se dva měsíce mučit nějakou nesmyslnou dietou, když pak ve slabé chvíli sežereš deset hamburgrů, zajíš to celým dortem a pak se z toho....
    Sama miluju všechny druhy sladkostí a chipsy jsou můj největší hřích, ale nevím, proč bych si je nemohla dát, když na ně mám chuť. Samozřejmě nesním dva pytlíky denně, ale čas od času prostě neodolám.
    A recepty s kokosovým olejem jako zaručeně zdravé a prakticky elixíry života? :D Ani mi nemluv :D

    OdpovědětVymazat
  5. Parádní článek :) Já dávám na blog sem tam tipy na snídani, miluju totiž ovesnou kaši ve všem podobách :) Podle mě je to lepší snídaně než chleba s nutellou, ale rozhodně se neberu za žádnou guru nebo poradkyni v jídle :D

    Ili Libertad

    OdpovědětVymazat
  6. Nejdříve si o veganství něco načti a pak odsuzuj ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. Holky jsem strašně ráda, že jsem narazila na někoho takového a jsem ještě radši, že se u nás konečně někdo pustil z odborné sféry do pořádného blogování. Podobný článek jsem měla v úmyslu napsat i já, ale už to bude asi zbytečné :) Palec hore, jen tak dál!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já jsem strašně ráda, že jsem narazila na další nutriční, která píše blog. :) Moc pěkný ho máš! Článek určitě napiš, přeci jen každý má své čtenáře ;)
      Díky!
      Verča

      Vymazat
  8. Veru, k tomu se už nedá co dodat, tak se jen ozývám, že super! Díky! Terez

    OdpovědětVymazat
  9. DÍKY MOC :-) Utápím se v tom a tohle bylo moc fajn si přečíst :-)

    OdpovědětVymazat
  10. holky s kazdym clankem (ktery ted procitam misto toho abych psala projekt) jsem na vás čím dál tím víc pyšná!!! Mám pocit že dnešní holky potřebujou víc jíst normálně a střídmě než si dávat jednu 30days challange za druhou a myslet si že hlavní přísadou všeho jídla je celulitida!!! Jen tak dál, jídlo je kámoš <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, to je krásný, děkujem moc <3 :)!
      Jinak já zase místo bakalářky píšu ty články, takže buď v klidu... :D A.

      Vymazat