sobota 21. listopadu 2015

Kde hledat informace o výživě?

Často se ptáte, kde hledat informace o výživě, případně sem čas od času zavítají nutriční terapeutky - třeba z nižších ročníků nebo z jiných fakult, a chtějí doporučit odbornou literaturu. Sepsala jsem proto takový přehled knížek, které mám doma a často je využívám nebo mě něčím zaujaly. Přidala jsem i pár dalších užitečných odkazů a na závěr i pár neužitečných...


Referenční hodnoty pro příjem živin - Společnost pro výživu

Do této publikace nahlížím snad nejčastěji, protože v ní najdu úplně všechny doporučené hodnoty veškerých živin. Vychází z doporučení německy mluvících států, která zpracovala společnost DACH. Je poměrně odborná a obsahuje i množství odkazů na další literaturu, takže pro laika bude spíše nesrozumitelná.

Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech - Dana Müllerová

Shrnutí výživy do 100 stran, obsahuje hlavně schémata a tabulky, ale i krátké texty a vysvětlení. Poslouží hlavně těm, kteří už se ve výživě už trochu orientují a je to pěkný přehled pro odborníky. Na celkový přehled mi ale přijdou lepší Referenční hodnoty.


Fyziologie a patofyziologie výživy - Stránský, Ryšavá

Učebnice z oboru nutriční terapie v Českých Budějovicích. Mně se líbí přehledy a tabulky, které se v ní objevují, k textu mám však pár výhrad. Jsem ale ráda, že ji doma mám, takže ji spíše doporučuji, ale je třeba ji brát s rezervou. S fyziologií a patofyziologií toho dle mého názoru nemá moc společného, spíše popisuje jednotlivé živiny a skupiny potravin, energetickou potřebu a zásady výživy.


Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů - Jana Dostálová

Pěkná brožurka, která se hodí pro laiky a nutriční terapeuty v začátku studia. Popisuje, co se s potravinami děje při přípravě pokrmů, které vitaminy se ztrácí při jaké úpravě a jak těmto ztrátám zamezíme.

Klinická dietologie - Štěpán Svačina a kol.

Tato kniha slouží hlavně jako zdroj informací k bakalářce a státnicím, protože co se týče klinické výživy, obsahuje vše potřebné. Klinickou výživou se rozumí hlavně výživa nemocných, takže se hodí pouze nutričním terapeutům či lékařům.


Patofyziologie pro nelékařské směry - Martin Vokurka a kol.

Učebnice, která mi dala při studiu skoro nejvíc - krásně je v ní popsaný například metabolismus vitaminů a minerálních látek, podstata civilizačních onemocnění a podobně. Doporučuji ji všem nutričním terapeutům, pro laiky je moc odborná - i když jsem názoru, že ten, kdo nestudoval fyziologii a patofyziologii, by neměl vůbec radit lidem o výživě, takže by ji měl povinně přelouskat každý výživový poradce. :)


Chemie potravin 1,2 - Jan Velíšek, Jana Hajšlová

Poměrně odborné knihy, které bych doporučila těm, kteří už mají ve výživě nějaké vzdělání. Pokaždé ale v těchto publikacích najdu něco nového, podle toho, co se zrovna učím a jaké mám znalosti - když například srovnám dobu před nástupem na VŠCHT a teď. Doporučuji všem nutričním terapeutům, protože v ní najdou spoustu odborných informací, které se běžně neučí. Skvěle se v ní například najdou argumenty proti mýtům ve výživě. Byla dokonce přeložena do angličtiny (a dalších jazyků?), takže jde o opravdu respektovanou publikaci.


Potravinářské zbožíznalství - Jana Dostálová, Pavel Kadlec a kol.

Tuto knihu využívám spíše na VŠCHT a obsahuje kompletní přehled zbožíznalství, shrnuje potravinářskou legislativu, požadavky na jakost a popisuje jednotlivé potraviny. Není nutné toto znát, pokud se člověk živí jako nutriční terapeut, já si však informací z VŠCHT strašně cením a už nevím, co bych bez nich dělala, takže pokud se jen trochu zajímáte o složení potravin a máte co do činění s výživou, tuhle knihu si prohlédněte.



Nutrition - Insel, Ross, McMahon, Bernstein

Do této knihy jsem jen nahlédla, ale kamarádka, která šla studovat do Holandska, si ji opravdu vychvalovala. Je prý krásně přehledná, ale zároveň dost odborná, takže ji doporučuje všem nutričním terapeutům. :)


Výživa a potraviny - časopis

Časopis vydávaný společností pro výživu, který se věnuje tématům různé odbornosti a školnímu stravování. Čtu ho už od druháku a je opravdu skvělý, myslím, že se vyplatí ho mít předplacený. Vyskytují se v něm např. hodnocení a srovnání určitých produktů, články o konkrétních potravinách, o výživě, nebo třeba srovnání výživových poraden. Jeden článek jsem kdysi sdílela, je TADY. Další články najdete i na webu Společnosti pro výživu, odkaz mezi weby o výživě.


Vyloženě pro laiky bohužel asi nemohu doporučit v tištěné formě vůbec nic, protože úroveň literatury věnující se výživě je v tomto ohledu tragická. Tak jedině snad něco z webů a článků dole.

Odborné články

Toto byl takový základní přehled knížek, ke kterých se ráda vracím. Na magisterském studiu a hlavně na VŠCHT už čerpám hlavně z vědeckých článků, protože jsou ze své podstaty aktuálnější a často člověk najde velmi podrobné informace. Čerpám například z databází Science Direct nebo Web of Science, ale seznam dostupných databází najdete třeba ZDE. Samozřejmě ne každý článek je dostupný všem a je potřeba zakoupit licenci nebo mít přístup ze školy či knihovny. Asi kdybych nebyla na VŠCHT a věděla o těchto zdrojích, zaregistruji se v NTK a využívám jejich přístupu. To je ale spíše pro nutriční terapeuty nebo jiné odborníky, laik tam asi moc užitečných informací nenajde.

Taky bych ráda řekla, že odborných článků jsou velká kvanta a pokud někdo chce a trochu se snaží, najde vědecký článek potvrzující téměř cokoliv. Důležité je proto projít si toho víc a snažit se výsledky výzkumů vidět co nejvíce objektivně. Jako příklad bych dala nedávnou výměnu názorů s jedním chlapcem na našem facebooku - přišel s výzkumem, který potvrzoval, že nízkofrekvenční (1× za den) strava s nízkým obsahem sacharidů zvyšuje citlivost k inzulinu a tudíž slouží jako prevence diabetu. Výzkum byl proveden na myších a vůbec nezohledňoval jiné aspekty než citlivost k inzulinu a neřešil, jak bude myš vypadat po určité době této stravy.
A taky se samozřejmě nic nedá vztáhnout úplně na všechny, někomu vzhledem k charakteru jeho zdravotního stavu dobře poslouží i strava jednou denně, někdo zase nemůže jíst celozrnné výrobky a jiný musí omezit na minimum jednoduché sacharidy včetně ovoce.

Dál jsem našla pár elektronických knížek nebo článků, které mě zaujaly, pro inspiraci třeba tyto:

Sweeteners and Sugar Alternatives in Food Technology - skvělá kniha o sladidlech a cukru

Náhradní sladidla

Momentálně zkoumám vliv sladidel a různých cukrů na lidské zdraví, tak proto tato tematika. To spíše pro představu, co můžete najít, když hledáte na správných databázích.

Onemocnění z potravin - nevím, kde jsem to našla, ale kdyby někoho zajímalo, na co si dát pozor

Najít se toho dá dost i na youtube, třeba tohle mi poslala kamarádka:

Lipoprotein metabolism

Užitečné weby:

Tyto weby snad poslouží i laikům, protože jsou psány srozumitelně a jasně, žádné vědecké výzkumy. :)

Fórum zdravé výživy - rovnou dávám odkaz na pěkný článek, ale má smysl si projet celý web, FZV navíc pořádá i výživové konference, o kterých na webu píše

Společnost pro výživu - jednou jsem projela celou jejich encyklopedii výživy, která je super, dál na webu najdete informace o konferencích a jiných aktualitách, najdete tam i články z časopisu Výživa a potraviny

Bezpečnost potravin - tento web pravidelně nesleduji, protože se úplně nezajímám o to, kde zrovna našli kterého bacila, ale párkrát jsem použila některý článek z webu a byl pěkný, například TENTO se skvěle hodí jako přehled výživy pro laiky

MTE - web o diabetu

Výživa dětí - tuším, že organizace už nefunguje, ale web naštěstí zůstal - pěkně popsaná dětská výživa

Vím, co jím - to je fajn organizace, i když něco se mi občas nezdá. Vydávají články hlavně pro laiky, jako odborník už k nim často mám výhrady, ale jsou to detaily. Hlavní je, že nešíří bludy. Ale přiznám se, že Havlíčka opravdu nemusím a ani ho jako odborníka neuznávám.

Existuje mnohem víc pěkných webů, vždycky na ně narazím a řeknu si, že jsou fajn, ale tím, jak je už moc nevyužiji, si je nikdy neuložím. Takže spíš budu tento článek aktualizovat. :)

Na závěr pár blogů, které píší nutriční terapeutky a na které jsem narazila.

Zápisky nutriholičky

El Hrežová

Fakty o výžive

Jitka Tomešová - spíše info o konferencích a na stránkách má pěkný seznam webů věnujících se výživě

A co opravdu ne?

S výživou zdravě po celý rok - Diana Chrpová

Omlouvám se paní Chrpové, ale myslím, že tohle se opravdu nepovedlo. Ani odborník, ani laik snad nestojí o rady, že si na dovolené má dát k obědu instantní polévku a lečo s chlebem. Navíc některé informace jsou poměrně zastaralé.


Doba jedová - Anna Strunecká

Kniha, jejíž cílem je udělat haló kolem běžných potravin. Samozřejmě, že na některém šprochu může být trochu pravdy, ale tato publikace je opravdu přehnaná. Vyhrála dokonce ocenění Bludný balvan.


Jídlo na prvním místě - D. a M. Hartwigovi

Jedním slovem achjo. Tato kniha se teď šíří českými blogy a já jsem z toho smutná, protože prostě nedává smysl a je naprosto neodborná, nezakládá se na pravdě a tak, no...


Sladký život bez cukru - Sarrah Willisová

Taky se šíří blogy a taky achjo, protože to je další z těch haló knížek bez odborného podkladu. Samozřejmě, že když někdo jí moc cukru, tak tloustne, ale je potřeba se na ten věčný konflikt cukr vs. tuk koukat trochu objektivně. Což, chápu, je někdy těžké, když neznám jedinou, ale opravdu jedinou knihu určenou pro laiky, která by stála za to.


A pár webů...

Margit Slimáková - paní, která má hezkou prezentaci, ale rozhodně ji neuznávám jako odborníka a v jejích článcích nacházím mýty a nepravdy. Její web nedoporučuji jako zdroj informací o výživě. 

Detox s Celestýnou - agresivní propagace stravy bez lepku a dalších bububu potravin. Slečna nemá žádné odborné vzdělání na poli výživy a její příspěvky se zakládají na mýtech a nepravdách.

Najím se a zhubnu - koukala jsem na krásné video shrnující pravidla, jak zamezit dětské obezitě, že je důležité klást důraz na společné stravování, nedávat dítěti jeho obezitu za vinu, a na závěr dala paní pár rad, jak sestavit jídelníček - takže v první řadě vyřaďte lepek. Toto tedy opravdu ne, protože i když vyřazení lepku dítěti z výživového hlediska nemusí uškodit, přesně tím popřete první část videa, která se zabývala co největším zařazením dítěte do skupiny a společného stravování. V podobném duchu se nesly i další články a videa.

Samozřejmě by se našlo spoustu, spoustu a spoustu dalších webů, které jsou naprosto nedůvěryhodné a nemají odborný podklad. Uvedla jsem takové nejznámější, na které jsem narazila, jinak tyto weby nesleduji a nečtu.

Tak doufám, že se někomu bude tento přehled hodit a kdyby sem náhodou zavítaly třeba autorky některého webu, ráda si o výživě v klidu popovídám. :)

3 komentáře:

  1. Tohle je moc pěkný článek. Sice se jako laik musím spokojit spíš s weby, ale těší mě, že alespoň nutriholičku už znám : ) . Také mě potěšilo, že v sekci "co ne" skončila Doba jedová. Pro kamarádku se stala skoro biblí, má všechny díly a o jídle už se s ní nedá mluvit, protože co je tam psáno, to je pravda a hotovo. Doufám, že Sladký život bez cukru jí nikdy pod ruku nepřijde. Já se snažím držet takového toho přiměřeně. Zajímá mě, co jím, zda je to kvalitní.
    Pokud je to možné, zajímal by mě váš názor na knihu Tak co mám jíst? autor je Petr Fořt. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkujeme za komentář, v budoucnu možná ještě bude vol. 2 :) Doba jedová je vážně celkem extrémní, ale bohužel i čtivá, takže kdo se ve výživě ještě tolik neorientuje, tak se může snadno nachytat na přehnaná, z kontextu vytažená a někdy naprosto za vlasy přitažená :D tvrzení paní Strunecké.
      Zcela upřímně, na pana Fořta nemám 100% jasný názor. Má určité vzdělání a praxi v oboru, ale jeho názory jsou velmi striktní, někdy zastaralé a někdy mám zase pocit, že chce za každou cenu šokovat a vzbudit senzaci. Navíc mi vadí, že je tváří výživového poradenství a vůbec tak kde čeho. Konkrétně tuhle knihu jsem nečetla, ale vzhledem k tomu, co o jeho publikacích vím, tak bych se řídila podle recenze od fóra zdravé výživy: http://www.fzv.cz/tak-co-mam-jist/ Andy

      Vymazat
    2. Ještě bych dodala, že se mi do ruky dostaly dvě Fořtovy publikace a ty si v některých bodech dokonce i vzájemně odporovaly, a to poměrně zásadně. To na mě jednoduše nepůsobí dvakrát věrohodně. A.

      Vymazat