sobota 31. ledna 2015

4 chytáky, na které si dát pozor při výběru potravin

Dětská šunka

Přijde vám, že co je určené pro děti, by mělo být zdravé, takže si radši připlatíte pár korun za dětskou šunku, než abyste si koupili obyčejnou? Na rozdíl od potravin určeným kojencům však neexistují žádné předpisy pro potraviny pro děti, a tak si výrobci mohou napsat tvrzení „vhodné pro děti“ kam chtějí, a to i na šunku s vysokým obsahem soli, glutamátu sodného, dusitanů nebo fosfátů, jejichž nadměrný obsah škodí zejména malým dětem. Dospělý by si obsah soli a glutamátu měl hlídat především, pokud má problémy s vysokým tlakem a cholesterolem v krvi. Mnohem lepší je řídit se jakostní třídou šunky a obsahem masa. Nejkvalitnější je šunka nejvyšší jakosti, která má minimálně 16% svalových bílkovin a většinou se pyšní obsahem masa nad 90%. O něco horší, stále však relativně kvalitní je šunka výběrová, s minimem 13% svalových bílkovin. Ve složení najdete obvykle obsah masa nad 80%. Šunku standard s min. 10% a konzumní s min.7% svalových bílkovin již nedoporučuji kupovat, protože obsah masa se pohybuje jen kolem 40-60%, což je zhruba polovina. Zbylou polovinu bude pravděpodobně tvořit voda, látky vážící vodu, sójová mouka, ochucovadla, barviva a najde se i šunka s obsahem cukru. Jakostní třídu se dozvíte z názvu šunky, obsah masa pak najdete ve složení. Zpravidla platí, že čím kratší složení, tím lépe, šunka s deseti ingrediencemi je podezřelá. A že je kvalitní šunka drahá? Jen si spočítejte, za co skutečně platíte, pokud koupíte šunku s 50% nebo s 90% masa - určitě chcete platit jen za maso. Navíc nemusíte kupovat balenou šunku, ale stačí zajít za vaším oblíbeným řezníkem a zeptat se ho na jakostní třídu. Máte právo se ji dozvědět a pokud bude vyhovující, za pultovou šunku zpravidla zaplatíte méně než za balenou. 

pátek 30. ledna 2015

Těstoviny se sýrovou omáčkou a špenátem


Na 1 porci potřebujeme:
110 g semolinových těstovin (např. Panzani, ale mohou být i celozrnné nebo špaldové)
20 g nivy
20 g eidamu
40 g zakysané smetany
100 g špenátu
1 stroužek česneku
sůl, pepř

Bazální metabolismus

Bazální metabolismus je energetická hodnota, kterou musí tělo přijmout, aby pokrylo základní životní funkce. Tolik energie spotřebuje v naprostém klidu, tedy například v kómatu. Pro zdravého jedince představuje hodnotu, pod kterou by nikdy neměl klesnout jeho příjem, protože pokud nemají všechny orgány v těle dostatek energie, nemůžou naplno fungovat mozek, orgány a svaly. A protože většina z nás potřebuje pracovat nebo studovat a minimálně odběhnout od počítače, v lepším případě aktivně sportovat, musí být přijatá energie vyšší, než je hodnota bazálního metabolismu, a to i při redukci hmotnosti.


Sójová pomazánka s křenem


Na 1 kg pečiva / 10 porcí:
250 g sójových bobů (za syrova)
125 g polotučného tvarohu
125 g nízkotučného tvarohu
100 g jogurtu
20 g plnotučné hořčice
40 g nastrouhaného křenu
20 g řepkového oleje
lžíce sójové omáčky
sůl, chili paprička

Sýrová pomazánka s česnekem



Na 10 porcí:
400 g tvaroh polotučný
120 g niva
80 g eidam
50 g zakysaná smetana
2 stroužky česneku
pažitka
pepř

Řepová buchta s kokosem


Na 15 porcí – 1 pekáč:
600 g řepy
150 g celozrnné špaldové mouky
100 g hladké mouky
100 g oleje
4 vejce
20 g hořkého kakaa
lžíce jedlé sody
lžička vanilkového aroma

Na polevu:
70 g másla
70 g moučkového cukru
lžíce vanilkového pudinku
lžíce vanilkového aroma
trochu mléka
kokos na posypání

Výživou ke krásným a zdravým vlasům


Nesprávná výživa se často projeví nejen na postavě a zdraví člověka, ale i na kvalitě vlasů, nehtů nebo pleti. Pokud má totiž tělo nedostatek některé látky, využívají ji primárně životně důležité orgány, mezi které vlasy ani nehty bohužel nepatří, proto se na nich také projeví její nedostatek.
Bílkoviny jsou základní stavební složkou všech tkání, tedy i vlasů. Kdo nepřijímá dost bílkovin, může trpět vypadáváním vlasů nebo jejich nízkou kvalitou. Je třeba dbát i na kompletní spektrum přijatých aminokyselin, tedy stavebních látek proteinů. Například aminokyselina methionin, vyskytující se převážně v živočišných zdrojích, hraje velmi důležitou roli ve výživě vlasů. Nedostatkem jsou ohroženi zejména lidé v podvýživě, anorektici, deficitem bílkovin však mohou trpět i lidé držící drastické diety, při kterých nahrazují hlavní jídla pouhou zeleninou, a vegetariáni, především pak vegani, u kterých je obtížnější uhradit denní potřebu bílkovin. Je proto důležité do jídelníčku zařadit nejen luštěniny a obiloviny, ale i maso, mléčné výrobky a vejce.

Zapečený lilek s kuskusem




Na 4 porce potřebujeme:
600 g lilek
400 g rajčata
80 g smetana
125 g mozzarella light
40 g eidam
40 g niva
20 g olivový olej
240 g celozrnný kuskus
bazalka, oregano, tymián, sůl

Batátová polévka s cuketou a kokosovým mlékem

Na 2 porce:
300g batátů
160g cukety
1 stroužek česneku
1 cibule
kousek zázvoru (nebo 1 lžička sušeného zázvoru)
70 ml kokosového mléka
kari koření (nebo kari pasta), 1 chilli paprička, sůl, pepř, koriandr
zeleninový vývar
lžíce oleje (olivový rafinovaný, řepkový)



Celozrnný quiche s chřestem a cuketou

Na 1 quiche potřebujete:
Na těsto
70g jemně mletých ovesných vloček
75g žitné celozrnné mouky
35g pšeničné celozrnné mouky
20g másla
3 lžíce olivového oleje (21g)
1/2 lžíce soli
Na náplň
250g zeleného chřestu
150g cukety
3 vejce
80g parmezánu
30g prosciutta
200ml mléka

Polentový koláč s tvarohem a jahodami


Na 4 porce svačinové nebo 2 porce snídaňové 
potřebujeme:
100g polenty
250g odtučněného (nebo polotučného) tvarohu
2 vejce
med, šťáva z citronu
jahody nebo jiné ovoce dle chuti



Celozrnný koláč s jablky a ořechy


Na 1 porci potřebujeme:

200g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
2 lžíce medu
200g bílého jogurtu s 2,5% tuku
50ml vody
2 vejce
50 ml oleje (já použila řepkový)
1 prášek do pečiva
2-3 jablka
hrst ořechů dle chuti (já použila cca 35g vlašských a para)

Na drobenku:
40g změklého másla
30g krupicového cukru
50g jakékoli celozrnné nebo polohrubé mouky

Pasta Cafe Sotto il Monastero

Když si v Praze chcete zajít na oběd, máte na výběr nespočet restaurací s jejich rozmanitou polední nabídkou a výhodnými cenami. Kam ale zajít, když polední menu nestihnete nebo se chcete dobře navečeřet a neutratit majlant? Náš tip je toto italské bistro ve Vyšehradské 43.


Rybí polévka s lososovými knedlíčky


Na 5 porcí:
120 g rybí filé (zde okoun nilský)
120 g mrkev
120 g celer
60 g hrášek
10 g olivový olej vhodný pro tepelnou úpravu (z 2. lisu, ne extra virgin)
100 g smetana 12%
hrst pažitky
sůl, pepř, bobkový list

Na knedlíčky:
100 g losos
40 g celozrnný rohlík
70 g smetana 12%
sůl, pepř

Rajčatová polévka s parmazánem


Na 4 porce:
2 cibule
2 mrkve
800 g rajčat
2 stroužky česneku
čerstvá bazalka
20 g olivového oleje z 2. lisu (nebo jiného vhodného pro tepelnou úpravu – třeba řepkového)
sůl, pepř, cukr, případně tymián
700 ml vody
parmazán na posypání

Fazolový "hummus"



Na 5 porcí:
150 g fazolí
lžička jedlé sody
30 g tahini (sezamová pasta)
30 g slunečnicových semínek
15 g olivového oleje
čtvrt citronu
stroužek česneku
chili peperonchini, sůl, pepř


čtvrtek 29. ledna 2015

Pečený králík na česneku se špenátem



Na 4 porce potřebujeme:
440 g králíka (odpovídá 4 stehnům)
80 g cibule
50 g slaniny (4 plátky)
1 kg brambor
500 g špenátu
20 g řepkového oleje
česnek
kmín, pepř, sůl

Recenze vybraných menz UK v Praze

Návštěvě menzy se nevyhne snad žádný student vysoké školy. Za celkem dobrou cenu si člověk dá polévku i teplé jídlo a ušetří tak spoustu času, protože nemusí nic nakupovat, vařit, jíst... No, jíst možná ano :) Lze stravování v menze sloučit se zdravým životním stylem?



Nabídka v menze je velmi kolísavá a často se stane, že jeden den nevíte, co si vybrat a druhý den si nadáváte, že jste si nevzali oběd do krabičky. Neexistuje bohužel žádné pravidlo, že by alespoň jedno jídlo v menze mělo být zdravé, jediné, co musí stravovací provoz dodržovat, je denní nabídka vegetariánského jídla. Jako vegetariána by mě ale v menze nikdo nepotkal. Pro vedoucího stravovacího provozu, který si pravděpodobně maso neodpírá a celý život sestavuje nízkorozpočtové jídelníčky do velkých jídelen, je nesmírně těžké vymyslet chutné bezmasé jídlo s vyváženým poměrem všech živin. A tak se vegetariánům nabízí sladká jídla, smažený sýr nebo květák, při troše štěstí třeba špenátové lazáně a pokud máte zrovna smůlu, dostanete 4 studené povidlové buchty.
Ale ani masožravci to někdy nemají lehké a je třeba vychytat, co si v které menze vybrat.


úterý 27. ledna 2015

Guacamole - avokádová pomazánka


Potřebujeme:
2 zralá avokáda (měkká, bez hnědých skvrn)
3 tvrdší rajčata
1 červená cibule
2 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
1 stroužek česneku
1 lžíce nakrájených chilli papriček, zbavených semínek
jarní cibulka
čerstvý koriandr
mořská sůl, pepř



Celozrnné cupcakes s mátou a limetkou



Na 10 cupcakes potřebujeme:
350g celozrnné mouky (špaldová, pšeničná)
100g cukru
30g řepkového nebo slunečnicového oleje
80g zakysané smetany
200 ml mléka
1 vejce
1 prášek do pečiva
kůra z 1/2 limetky

Na krém:
80g zakysané smetany
100g polotučného (nebo odtučněného) tvarohu
1 zarovnaná lžíce cukru
kůra z 1/2 limetky
pár lístků čerstvé máty

pondělí 26. ledna 2015

Bistro Le Camille

Bistro Le Camille se pyšní výhodnou lokací ve Štefánikově ulici 8, tedy poblíž stranice metra Anděl. Od ostatních, nově vzniklých podniků podobného rázu se liší především nabídkou kvalitních domácích těstovin, na které nás také nalákalo. Za něco málo přes 100,- se zde člověk chutně naobědvá, posedí na zahrádce nebo uvnitř a nemusí na jídlo ani dlouho čekat.


Vyzkoušely jsme pastu s hovězím ragú a raviolli plněné batátami s prosciuttem – tedy specialitu dne.

Kachní játra na cibulce

Játra bychom do svého jídelníčku měli jednou za čas zařadit, protože jsou skvělým zdrojem vitamínů a minerálních látek.


Na 4 porce:
-       400g kachních jater
-       2 cibule
-       20g olivového oleje z 2. lisu
-       sůl, pepř, drcený kmín
-       320g rýže basmati
-       tymián

Jídelníček č. 2 - redukční se sportem

Toho je můj zkouškový jídelníček. To může znít sice trochu zvláštně, ale vaření je mým velkým koníčkem a stolování jakbysmet, takže v den, kdy mě nic než štos popsaných papírů a pět tlustých bichlí nečeká, si prostě ráda trochu dopřeji. Navíc je pro mě i časově výhodnější připravit si něco dobrého na tři dny dopředu a v ty nejkritičtější dny si jen dojít do ledničky pro hotový pokrm. Na druhou stranu chápu, že ne každý student bude mezi matematikou a fyzikou péct roast beef, takže následující jídelníček nebudu uvádět jako typické zkouškové menu.

Snídaně: 80 g pohanky, 150 g bílého jogurtu, 2 ks nektarinky, pistácie, sezamová semínka


1869 kJ
18 g bílkovin
70 g sacharidů
12 g tuku
6 g vlákniny

Chutě na sladké

Neodolatelnou potřebu dát si kus čokolády, zákusek nebo něco pořádně sladkého měl asi kde kdo. Málo koho ale napadne jít si v takové chvíli připravit chleba s lučinou a misku zeleniny. Tělu totiž dochází cukr a žádá si jeho nejrychlejší možný zdroj.


Hummus - cizrnový dip


Na 8 porcí:
300 g cizrny za syrova
lžíce jedlé sody
70 g tahini (sezamová pasta)
50 ml olivového oleje
půl citronu
2 stroužky česneku
sůl, podle chuti sladká paprika nebo chili

Hovězí burrito


Na 4 porce:
4 tortilla wraps po 60 g
půl cibule
2 stroužky česneku
20 g olivového oleje z 2. lisu
400 g hovězí kýty
30 g černých oliv
120 g rýže basmati
100 g kukuřice
400 g plechovka červených fazolí
400 g plechovka krájených rajčat
salát
200 g zakysané smetany
sůl, pepř, drcený kmín, 2 chili papričky nebo chili koření

Hovězí karbanátek se zeleninou a tzatziki


Na 4 porce:
250 g mletého hovězího předního (lepší nechat si namlít maso u řezníka než kupovat balené mleté v supermarketu)
40 g mrkve
40 g petržele
40 g celeru
80 g cibule
2 bílky
10 g olivového oleje z 2. lisu / řepkového oleje
80 g řeckého jogurtu / kysané smetany / kvalitního bílého jogurtu
kopr, česnek, sůl, pepř, citrón


Gastropárty - souboj amatérských kuchařů

Gastropárty – nápad tří kamarádů, kteří chtěli dokázat, že i kluci umí vařit. Především ale dokázali, že umí uspořádat skvělou akci, která spojuje milovníky dobrého jídla. Z původně komorní akce se díky facebooku a dobrým ohlasům stal během krátké doby skutečný sraz amatérských kuchařů z celé Prahy a před třemi lety jsme tak byli svědky nekonečné přehlídky kulinářských specialit, které se pomalu nevešly do Klubovny 2. patro v Dlouhé ulici, kde se Gastopárty pravidelně koná.

Dýňový koláč



Na 16 porcí – velká forma „na pizzu“ (pokud máte menší formu, úměrně uberte ingrediencí)
Na těsto:
150 g pšeničné celozrnné mouky
150 g pšeničné hladké mouky
50 g studeného másla
30 g řepkového oleje
150 ml studené vody
lžíce cukru
troška soli

Dýňová polévka s červenou čočkou



Na 8 porcí:
500 g dýně
150 g brambor
100 g cibule
50 g mrkev
50 g petržel
50 g celer
30 g olivový olej z 2. lisu
120 g červená čočka
200 g zakysaná smetana
kari, sůl, pepř, muškátový oříšek, chili

Burákové máslo


                           

Potřebujeme:
200 g vyloupaných (nepražených a nesolených) arašídů
20 g olivového oleje
podle chuti sůl, já ji nedávám

Celozrnné palačinky s tvarohem a ovocem



Na 2 porce potřebujeme:
120 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
160 ml polotučného mléka (může se lišit, záleží na konzistenci těsta)
1 vejce
300 g meruněk nebo jiného ovoce
40 g džemu s vysokým podílem ovoce
100 g tvarohu s 1,5 % tuku
cca 10 g oleje
špetku soli

Brokolicová polévka s hlívou a krutony



Na 4 porce potřebujeme:
1 brokolici
1 velkou mrkev
1 petržel
čtvrt celeru
1 cibuli
3 stroužky česneku
100 g čerstvé hlívy
2 plátky žitného chleba
olivový olej z druhého lisu
sůl, pepř

sobota 17. ledna 2015

Jídelníček č. 1

Musím říct, že tentokrát jsem měla hodně věcí uvařených z minulého dne a protože jsem věděla, že to budu zveřejňovat, dala jsem si záležet i na přípravě svačiny, kterou často řeším koláčem v kavárně.

Snídaně:
80 g ovesných vloček, 200 g vesnického jogurtu, banán, půl mandarinky, vlašské ořechy, skořice



2672 kJ
23 g bílkovin
93 g sacharidů
17 g tuku
12 g vlákniny

Pohyb - 40 minut rychlejšího bruslení.

pátek 16. ledna 2015

Pho - vietnamská polévka


Na 8 porcí potřebujeme:
1) Na vývar
3 morkové kosti
600 g hovězího předního
400 g hovězí kýty
2 ks citrónové trávy
1 cibuli
5 ks badyánu
3 ks kardamonu
1 ks skořice
5 cm zázvoru
2) Do polévky
800 g širokých rýžových nudlí
svazek čerstvého koriandru
svazek jarní cibulky
1 červenou cibuli
200 g mungo klíčků
8 chili papriček
1 citron
rybí omáčka