pátek 31. července 2015

Grilovaný kapr s kmínem

Kapr je neprávem považován za podřadnou rybu, což si nejspíše vysloužil ne úplně vhodnou přípravou na štědrovečerní stůl. Když však vyzkoušíte připravit kapra jinak než jako řízek, možná budete překvapeni jeho chutí, stejně jako jsem byla překvapená já. Když jsme u grilování s přáteli dál probírali recepty s kaprem, zaslechla jsem i názor, že kapr koupený během roku bývá mnohem chutnější než kapr koupený kolem Vánoc. Co je na tom pravdy nevím, ale určitě ho zařadím do jídelníčku častěji.


Na 1 porci:
100 g kapra
kmín, sůl, citron

středa 29. července 2015

Špenátový salát s řepou a pomerančem

Když jsem konečně měla příležitost ochutnat sladké balzamiko, které teď tolik letí, chtěla jsem ho použít jinak než v dezertu. Miluji zeleninové saláty s ovocem a právě k těm se skvěle hodí.


Na 1 porci:
Hrst čerstvého špenátu
Malá řepa
Půl pomeranče
15 g sekaných mandlí
5 g oleje z vlašských ořechů

pondělí 27. července 2015

Několik důvodů, proč zařadit ryby do jídelníčku

Konzumace ryb v České republice je i přes jejich výjimečnou výživovou hodnotu velmi nízká. Kdyby se však porce těchto mořských živočichů zařadila do jídelníčku alespoň 2-3× týdně, za určitou dobu by se výrazně snížila četnost obávaných kardiovaskulárních onemocnění, která jsou nejčastější příčinou úmrtí v ČR. Klesl by také počet pacientů s vysokou hladinou cholesterolu v krvi.


Rybí tuk má díky svému jedinečnému složení, které se více podobá složení rostlinného tuku, schopnost snižovat hladinu „zlého“ LDL cholesterolu. Jeho zvýšené hodnoty v krvi mají za následek riziko známých srdečně-cévních onemocnění. LDL cholesterol přijímáme především v živočišném tuku, kterého stále konzumujeme mnohem více, než bychom měli. Naopak „hodný“ HDL cholesterol, jehož hladina se zvyšuje po zařazení rybího tuku do stravy, dokáže redukovat hladinu LDL cholesterolu, čímž významně přispívá k prevenci kardiovaskulárních onemocnění a ukládání cholesterolu v cévách.

čtvrtek 23. července 2015

Steak z tuňáka s čočkou beluga a kedlubnovým pyré


Na 1 porci:
80 g tuňák
60 g čočka beluga
1 mrkev
1 šalotka
špetka cukru
1 kedlubna
5 g máslo
10 g olivový olej rafinovaný
plátek citrónu
rozmarýn
sůl, pepř

úterý 21. července 2015

Rozhovor s rybářem

Stavily jsme se za vedoucím firmy Rybárny Praha Martinem Fantou a zeptaly se ho na několik otázek ohledně ryb. Spoustu lidí tvrdí, že se v rybách nevyzná, tak jsme se snažily vybrat takové otázky, které by při jejich nákupu mohly pomoci. Tady jsou.

pondělí 20. července 2015

June Favourites - FOOD

Oblíbené potraviny, recepty a podniky za měsíc červen.

(musíme se konečně naučit dávat vlastní miniatury! :D)

úterý 14. července 2015

Mé oblíbené potraviny z Formaggerie

La Formaggeria je obchod se sýry a italskými potravinami. Já osobně nejsem žádný znalec ani milovník sýrů, vystačím si s několika základními druhy, které přidávám do jiných jídel. Prodejna si mě však získala nízkými cenami za některé potraviny, skvělými mléčnými výrobky a v neposlední řadě i slevami, na které většinou při nákupu narazím a ochutnám tak nové věci. 
Oceňuji i jejich webové stránky, které popisují jednotlivé výrobky, takže když si koupíte sýr a nechutná vám, třeba se dočtete, že se běžně používá úplně jinak.
Co se týče těstovin, pest, omáček a dalších výrobků, které prodejna nabízí, jsou na mě příliš drahé a vystačím si tak s nabídkou čerstvých potravin.

neděle 12. července 2015

Quiche s chobotnicí

Chobotnice sice nepatří mezi ryby, ale stejně jako jiné plody moře obsahuje zdraví prospěšné látky, například důležité omega 3 mastné kyseliny. U nás bohužel nepatří mezi nejlevnější druhy masa, takže se v jídelníčku asi neobjeví příliš často, pokud ale máte možnost ji ochutnat, rozhodně neváhejte! 


Když jsem přemýšlela, na jaký způsob chobotnici připravit, samozřejmě mě hned napadlo ji jednoduše ogrilovat, pokapat citrónem a voilá. Návodů jak ugrilovat chobotnici je ale plný internet, tak jsem se rozhodla zkusit něco více netradičního. Quiche se osvědčil a doma se po něm okamžitě zaprášilo. Navíc ho mělo šanci ochutnat více lidí, narozdíl od pouhé grilované chobotnice, která by velikostí stačila tak pro dva :)

Kuskusový salát s krevetami

Čerstvé krevety se běžně prodávají ve dvou podobách, a to předvařené, které mají známou oranžovou barvu a neupravené, které jsou šedohnědé a je třeba je ještě tepelně upravit. Já vždy sáhnu po předvařených, protože jejich příprava je pro mě jednodušší a vydrží o něco déle v ledničce.
Krevety se prodávají také již vyloupané a zmrazené, ale jejich chuť se s těmi čerstvými nedá vůbec srovnávat.

čtvrtek 9. července 2015

Tuňákový tatarák

Asi každý už se setkal s tuňákem z konzervy, který má sice zachovaný obsah bílkovin, ale není tak bohatý na důležité esenciální mastné kyseliny, které se před konzervací odstraní. S čerstvým tuňákem se nemůže srovnávat ani chutí. Čerstvý tuňák je ale dražší ryba (650-1000 Kč/kg), takže jí vnímám spíš jako slavnostní zpestření a podle toho se jí snažím i připravit. První na řadu přichází tuňákový tatarák, ale těšit se můžete i na recept na tuňákový steak :)

neděle 5. července 2015

Platýs s grilovanou zeleninou na tymiánu

Platýs je velmi dietní ryba, obsahuje pouze 1 % tuku. Což mi dalo prostor pro mou oblíbenou přílohu - pečené brambory, které si ráda pořádně potřu olejem. :)

sobota 4. července 2015

#jezteryby dvakrát týdně!

Jíst ryby dvakrát týdně je jedno z 13 hlavních výživových doporučení. Rybí maso se v mnohém liší od masa ostatních zvířat a jeho konzumace je skvělou prevencí onemocnění srdečně-cévního systému. Kdo se rozhodně ozdravit svůj jídelníček, většinou dbá na dostatek ovoce a zeleniny, nějaké ty luštěniny, ale kdo může s čistým svědomím říct, že jí ryby dvakrát týdně? Myslím, že v České republice moc takových lidí nenajdeme.