úterý 22. září 2015

Palmový tuk z výživového hlediska

Palmový tuk se stal strašákem každého, kdo se zajímá o zdravou výživu. Jeho využití je široké - najdete ho v sušenkách, čokoládových polevách a náplních, v arašídových máslech a v mnohých dalších potravinách. Výrobcům se hodí zejména kvůli své tuhé konzistenci v pokojové teplotě a nízké ceně.

(fotka převzata z http://www.fdbusiness.com/)

Použití palmového tuku má dva aspekty - výživový a etický (kácení pralesů). Tím etickým se teď nebudu zabývat, i když je samozřejmě velmi důležitý.

pátek 18. září 2015

Srovnání arašídových másel

Když se dnes řekne arašídové máslo, nevybaví se mi, jak jsem ho před 4 lety poprvé ochutnala v Americe, na opečeném bagelu a s velkou vrstvou marmelády. Dnes se mi vybaví stovky fotek na instagramu od fitness nadšenců a lidí zapálených do zdravé stravy. Z potraviny, která byla původně vnímána spíš jako laskomina tlustých Američanů, se dnes stalo synonymum pro něco extrémně zdravého a v jídelníčku naprosto nezbytného. Nemáš rád/a arašídové máslo? Tvá ranní ovesná kaše jako by nebyla!
Sama se mezi milovníky arašídových a jiných másel počítám a doma mám zásobu prakticky vždycky, snažím se ale vybírat, jaké arašídové máslo koupím. Je pravda, že ořechová másla jsou v podstatě zdravá, vždyť jsou to také namleté oříšky, které obsahují ty tolik zdravé tuky! Někdy ale obsahují zbytečné množství soli, cukru nebo ztuženého oleje. Pro porovnání jsem vybrala několik másel, která jsem sama vyzkoušela a jsou běžně k dostání v obchodech. Samozřejmě už jsem slyšela například o ořechových máslech Nuts'N More, ale ty nejsou běžně k dostání a naprosto upřímně, ořechové máslo smíchané s proteinem mi přijde zbytečné a za cenu 330,- si radši koupím tři sklenice jiného másla a k tomu plato vajec. :)


středa 16. září 2015

Kde se dá studovat výživa?

Jeden z našich prvních článku ještě na starých stránkách byl, jaký je rozdíl mezi výživovým poradcem a nutričním terapeutem. To je téma, které je stále aktuální a plánujeme na něj natočit i video, protože je škoda, když člověk investuje svůj čas a peníze do nekvalifikovaného odborníka. Existuje však i pár dalších oborů, jejichž uplatnění se s uplatněním nutričního terapeuta v lecčem kříží.

Uvádím zde přehled 5 nejdůležitějších oborů, kde je možné studovat výživu nebo potravinářství. Může to sloužit i jako přehled pro ty, které výživa zajímá a teprve se o vysoké škole rozhodují.


1) Lékařská fakulta - Nutriční terapeut

Samozřejmě nutriční terapie. Tento obor je v ČR na třech vysokých školách, a to v Praze, v Brně a v Českých Budějovicích. Titul může být bakalářský nebo magisterský a myslím, že pro poradenství jak u zdravých, tak u nemocných lidí postačí bakalářské vzdělání.
Výživa se probírá komplexně a hodně z praktické stránky, takže absolvent by rozhodně neměl mít problém s nedostatkem znalostí a argumentů. Důležitý je samozřejmě jeho osobní zájem o věc, což platí u všech oborů. Předpokládám však, že někdo, kdo nutriční terapii vystuduje s tím, že ho to vlastně moc nezajímá, nebude pracovat v oboru nebo alespoň ne v přímém poradenství.

čtvrtek 10. září 2015

Vegetariánství a veganství - video

Dlouho slibované video na téma vegetariánství a veganství, které shrnuje základní body, na které by si měl vegan či vegetarián dát pozor, aby jeho strava byla co nejvíce plnohodnotná.


Nestavíme se ani na jednu stranu - nepropagujeme stravu bez jakýchkoliv živočišných produktů, ani těmito lidmi neopovrhujeme a netvrdíme, že maso je nejlepší potravina v jídelníčku. Chceme především upozornit na to, co je potřeba ve stravě vegetariána a vegana hlídat a kdo by si měl přechod na tuto stravu dvakrát rozmyslet, případně alespoň přechodně zařadit některé živočišné potraviny do stravy.

Předchozí články na toto téma:
Vegetariánství a veganství - ano či ne
Vegetariánství a děti

úterý 8. září 2015

Restaurace Lavande - kvalita na prvním místě

Před nedávnem jsem v jedné soutěži na Instagramu vyhrála kredity na útratu od Restu.cz, takže jsem v ruce držela voucher na 300,- a pomalu zjišťovala, že neplatí do žádné z mých oblíbených restaurací. Dala jsem se tedy do hledání přes jejich web, načež jsem vybrala 4 potenciální restaurace, všechny v nepatrně vyšší cenové kategorii, než na jakou jsem zvyklá. Říkala jsem si ale, že mám přece voucher a aspoň se za stejnou cenu najím o něco lépe. Přítel ze 4 restaurací vybral právě Lavande v Lidické 2 a já tak přináším tip na skvělou a kvalitní restauraci, která se výborně hodí na oslavu různých událostí nebo na příjemné posezení se sklenkou vína.

Po příchodu se nás ujala profesionální obsluha, milý a vtipný starší číšník a příjemná slečna servírka.

V menu bylo z čeho vybírat, zároveň jsem však měla pocit, že je nabídka dostatečně stručná na to, abych podniku věřila, že vaří z opravdu čerstvých a kvalitních surovin. A protože restaurace od začátku působila jako místo, kde budou mít kvalitní maso, má volba padla na telecí na víně s bramborovo-petrželovým pyré (265,-). Po kedlubnovém pyré z restaurace Nota Bene tak mám dalšího oblíbence! Telecí maso bylo výborné, měkké, omáčka krásně výrazná, vše se k sobě dokonale hodilo.

pátek 4. září 2015

Jak jsou na tom omáčky a dochucovadla

Grilovací sezóna je pořád v plném proudu a k naloženému masu patří i nějaká ta omáčka. Kdo se snaží jíst zdravě a dbát na kvalitní složení potravin, může být občas bezradný, protože většina omáček nedělá zrovna nejlepší dojem. Ten, kdo chce redukovat hmotnost, by se měl vyhnout většímu množství majonézy a tzv. "ovocným" omáčkám a ten, kdo má problém s nadměrným solením, by zase měl vynechat různé barbecue omáčky. Výběru omáčky pro děti by měla být věnována dvojnásobná pozornost, protože děti jsou ještě náchylnější na vysoký příjem soli.


středa 2. září 2015

Jak hodnotím 3 roky studia nutriční terapie

Začíná nový školní rok a spoustu z vás letos čeká volba, kam jít na vysokou školu. Proto mě napadlo trochu přiblížit, jaké je studium nutriční terapie na 1. lékařské fakultě UK, co vás může překvapit a na co se připravit.

Začnu asi tím, že nutriční terapie, podobně jako ostatní specializace ve zdravotnictví (fyzioterapie, adiktologie, ergoterapie...), je poměrně úzce zaměřený obor. To znamená, že pokud ho vystudujete, máte celkem jasno, čím se můžete živit. To je asi největší rozdíl od masových oborů, kterých je určitě spousta a které snad nemusím jmenovat. Pokud se po získání titulu rozhodnete zůstat v oboru, můžete se věnovat např. stravování v nemocnici (v kuchyni, na oddělení nebo v ambulanci), školnímu stravování, výživovému poradenství, poradenství pro specifické skupiny lidí, jako jsou celiaci, diabetici nebo třeba sportovci. Můžete si otevřít vlastní ordinaci, která bude fungovat jako zdravotnické zařízení, věnovat se můžete výzkumu, uplatnění najdete i ve firmách, které vyrábějí různé potravní doplňky nebo klasické potraviny - i na složení sypaného müsli by měl dohlédnout odborník. :)