pondělí 29. února 2016

Celozrnný jablečný koláč

Ve zdravé výživě jsem si koupila amarantovou mouku a abych ji vyzkoušela, upekla jsem tento koláč.


Na 8 porcí:
75 g jemných ovesných vloček
75 g celozrnné mouky
50 g amarantové mouky
50 g cukru
50 g řepkového oleje
30 g oříšků a semínek (zde slunečnicová semínka a vlašské ořechy)
70 g mandlové drti
2 vejce
250 ml mléka
3 jablka
lžička jedlé sody

Smíchejte vločky a oba druhy mouky.
Přidejte cukr, mandlovou drť a nasekané oříšky a semínka.
Přidejte olej a mléko a vmíchejte postupně 2 vejce.
Jablka můžete oloupat, ale já je tentokrát neloupala.
Nakrájejte jablka na malé kostičky a vmíchejte je do těsta.
Přidejte jedlou sodu a vše zamíchejte.
Pokud je těsto příliš hutné, přidejte mléko.
Vlijte do formy.
Pečte 25 minut na 180 °C.

Amarantová mouka má zvláštní pachuť, která někomu může vadit. Je však vhodné jednou za čas zařadit i méně tradiční druhy obilovin nebo pseudocereálií, proto jsem v tomto koláči nahradila část klasické mouky právě amarantem. Na výsledné chuti to není tak znát. Pokud doma nemáte amarantovou mouku, samozřejmě můžete přidat 50 g klasické nebo celozrnné mouky. Doporučuji však především veganům zařazovat amarant co nejčastěji, protože společně s quinoou obsahuje ze všech obilovin nejvyšší množství lysinu, tedy esenciální aminokyseliny, která je ve veganském jídelníčku často deficitní.

Hodnoty na 1 porci:
1258 kJ
9 g bílkovin
32 g sacharidů
15 g tuku
5 g vlákniny

4 komentáře:

  1. Vypadá naprosto suprově! Musím ho vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, určitě vyzkoušej :) já bych mohla jíst koláče s jablkama nebo hruškama pořád :)
      V.

      Vymazat
  2. Amarantovou mouku jsem ještě nikdy neměla,po té se budu muset podívat :D !
    A koláč vypadá krásně,všechno s jablkama miluju :D !


    Míša - runeatandtravel.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ji vyzkoušej, ale je spíš zdravá než dobrá, tak jen aby ses pak nedivila :D Ale v tomhle poměru se docela dá použít, aniž by to člověk poznal :)
      V.

      Vymazat