sobota 27. února 2016

Zeleninová polévka s fazolemi

Tuto polévku vařím vždy, když se vrátím z nákupu s větším množstvím zeleniny. Zeleninu můžete libovolně obměňovat, takže sem recept dávám hlavně pro inspiraci, protože polévky s pečivem jsou poslední dobou mé oblíbené večeře.



Na 6 porcí:
1 velká cibule
2 mrkve
1 petržel
1/2 cukety
1/2 brokolice
2 rajčata
30 g řepkového oleje
150 g fazolí
500 ml vývaru
500 ml vody
sůl, chilli papričky

Den předem dejte namočit fazole do vody s chilli papričkou. Pokud si nevzpomenete den předem, nechte fazole máčet alespoň 3 hodiny.
Poté vodu slijte a natočte novou. Vařte cca 1,5 hodiny, var urychlí přidání půl lžičky jedlé sody.
V druhém hrnci si rozpalte olej.
Nakrájejte veškerou zeleninu na kostičky a postupně ji vložte do hrnce s olejem.
Opékejte zeleninu do mírného zhnědnutí, zabere to asi 15 minut. Je potřeba ji míchat, aby se nespálila.
Poté zalijte zeleninu vývarem a vodou. Je možné použít pouze vodu, a já to tak často dělám, dostala jsem však k vyzkoušení hotový vývar od www.konecnevyvar.cz a chtěla jsem ho vyzkoušet. Musím říct, že polévku opravdu vylepšil. Já osobně jsem líná doma připravovat vývar pro další použití, takže tohle řešení mi připadá dost praktické, protože bujóny v kostce mi nechutnají (tu sůl si tam člověk stejně přidá a glutamát je snad už překonaný mýtus). Takže pokud chcete polévku vylepšit a zároveň nestrávit u plotny o 3 hodiny víc, určitě doporučuji vyzkoušet.
Nakonec přidejte uvařené a slité fazole, podle chuti osolte a opepřete a polévka je hotová.


Hodnoty na 1 porci:
944 kJ
10 g bílkovin
34 g sacharidů
6 g tuku
7 g vlákniny

Hodnoty na 1 porci s 80 g celozrnného pečiva:
1610 kJ
14 g bílkovin
63 g sacharidů
7 g tuku
15 g vlákniny

2 komentáře:

  1. Ačkoliv polévky nejím, tak musím uznat, že vypadá velmi chutně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, já si nedovedu představit nejíst polévky, zvlášť když jsem nemocná, tak z nich žiju :) ale každý to máme jinak, žejo :))
      Verča

      Vymazat