pondělí 14. března 2016

Matcha chlebíček

Z Japonska jsem si přivezla čaj matcha, který se používá mimo jiné k pečení nejrůznějších dezertů. Protože čistý prášek je drahý, prodává se často ve směsi s dalšími přísadami, a to s cukrem nebo jiným zeleným čajem. Přidat ho můžete do těsta nebo do náplně a ve většině případů ("sad emotikon") pak bude mít dezert krásně zelenou barvu.


Na 1 chlebíček/6 porcí:
60 g másla
70 g drcených mandlí
80 g rýžové krupičky/mouky
60 g cukru
30 g dýňových semínek
15 g matchy
20 g medu
lžička jedlé sody
2 vejce


Máslo nechte při pokojové teplotě změknout.
Smíchejte všechny sypké ingredience, přidejte máslo, med a nakonec dvě vejce.
Směs promíchejte vařečkou a rukama nebo mixérem.
Na plechu vytvarujte chlebíček. Vhodnější je samozřejmě dát těsto do formy např. na biskupský chlebíček, já ji ale nevlastním, tak jsem měla moučník placatější.
Pečte na 3 minuty na 200 °C, poté teplotu stáhněte na 180 °C a pečte 20 minut. Špejlí otestujte, zda je těsto propečené.
Nechte vychladnout a podávejte.

Na pečení bohatě postačí směs matchy s cukrem nebo zeleným čajem. Já použila směs se zeleným čajem, bohužel nevím, zda se u nás dá sehnat. Pokud použijete směs s cukrem, použijte o to méně cukru do těsta. Čisté matchy mi přišlo škoda, i když jsem si ji také přivezla. Použiji ji spíš do nepečených dezertů, kde více vynikne její chuť.


Možná jste si všimli, že chlebíček není zářivě zelený. V receptu, ze kterého jsem vycházela (hodně vzdáleně, protože jsem polovinu ingrediencí neidentifikovala) zelený byl, tak jsem se zamyslela, co jsem se už naučila na VŠCHT o pečení a usoudila jsem, že to je tím, že jsem do receptu přidala med (směs redukujících cukrů) a jedlou sodu (vyšší pH), proto snadno proběhla Maillardova reakce, což je neenzymové hnědnutí potravin. Toho se využívá třeba při výrobě tradičního perníku, kde tyto dvě ingredience nesmí chybět. To jen tak na okraj, nikdy mě totiž nepřestane fascinovat svět. :D


Není to nejzdravější dezert, ale rozhodně je výborný a stojí za vyzkoušení. Dopřát si ho můžete třeba tehdy, když udržujete hmotnost nebo máte sportovní den. Při hubnutí bych volila jiné dezerty, které najdete pod tagem redukce.

Hodnoty na 1 porci:
1278 kJ
8 g bílkovin
25 g sacharidů
19 g tuku
3 g vlákniny

2 komentáře:

  1. Vypadá suprově :D a to, že není až tak zelený snad ani nevadí, hlavně že chutná :) A krásně popsané to hnědnutí při pečení :D sice tu reakci znám, ale takto aplikovat na perník :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) No my si perník uváděli jako jeden z nejtypičtějších případů :D
      V.

      Vymazat