středa 6. dubna 2016

Verča objevuje svět: nože

Poslední dobou se mi děje strašně moc náhodných věcí. Tak třeba tentokrát jsem se fakt rozčílila, že s mými dvěma tupými noži neukrojím už ani cibuli, a že si musím k narozeninám, které mám bohužel až v červenci, přát nějaké nože. Druhý den nám přistála v mailu nabídka spolupráce od eshopu www.biano.cz a co nabízeli? Nože! Bylo mi celkem jedno, jaké budou a co o nich budu psát, řekla jsem Andy, že ty nože prostě chci. Andy si vybrala smoothie maker, což jsem jí pak trochu záviděla při vymýšlení článku. Poslední dobou mě totiž fakt rozčiluje způsob recenzí na blozích, které se postupně mění v reklamní letáky a mám problém těm holkám věřit nos mezi očima. U smoothie makeru člověk přihodí pár receptů a má zajímavý článek. Ale co psát o nožích? Ódu na to, jak krájení nikdy nebylo jednodušší, je to má oblíbená činnost v kuchyni, a že lepší nože jsem nikdy nedržela v ruce, po mně nikdo nemůže chtít. Tak jsem se rozhodla nadhodit spíš takové téma k diskuzi o nožích. Protože se v nich fakt vůbec nevyznám a třeba se od vás aspoň dozvím něco nového. :)


Doteď jsem doma měla dva hladké nože, jeden velký a jeden malý (ty černé). S malým jsem krájela ovoce, s velkým maso a zeleninu. Jenže jak jsem psala, už byly oba tak tupé, že třeba cibuli jsem vždy radši hodila do mixéru a z rajčete jsem běžně měla placku a změť semínek rozpatlaných po prkýnku.


Když mi nože dorazily (červené), tak jsem je plna očekávání rozbalila a zjistila, že jsou všechny zubaté. Jediné, co vím o zubatých nožích je to, že když se s nimi člověk řízne, setsakramentsky to bolí. Jednu takovou jizvu na prstu už mám. A taky jsem nevěděla, co budu dělat se zubatými noži, protože na ně nejsem zvyklá a v mé kuchyni doteď chyběly.

Tento nůž jsem nejvíc ocenila při krájení lososa, ale hodí se i na jiné druhy masa.

Tohle je mimochodem nejlepší toustový chleba na světě z Delmartu, stojí asi 28,-. A nůž na chleba.


Velký objev - každý nůž má nějakou svojí funkci - s jedním si konečně ukrojím krásně rovný plátek chleba, s dalším jsem schopná nakrájet rajče, třetí zvládne i cibuli a čtvrtý je ideální na maso. Obecně se mi s nimi lépe krájí měkkčí věci, které rovný (tupý) nůž jen rozmáčknul. Takže jsem ideálně obohatila svou miniaturní studentskou kuchyňku a krájet jídlo mě teď stojí o dost míň nervů. Určitě jsou na světě i lepší nože, jednou jsem držela v ruce nějaký japonský za tři tisíce a to jsem se skoro bála o vlastní život, ale krájení s ním bylo opravdu slast, každopádně ten si asi pořídím až za nějakou dobu. No, teď se zeptám vás - který nůž je u vás v kuchyni nejdůležitější? :)

12 komentářů:

  1. Nože vypadají suprově :) musím uznat, že já tedy používám pouze jeden nůž na všechno :D je červený a zubatý - ale krájí se s ním všechno perfektně - tedy když jsem na bytě. Jinak doma mám i nůž na maso, které bych tím zubatým asi nekrájela :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ja nedam dopustit na keramicky noze! A dalsi - velky prekvapeni - noze za par korun z Lidlu. Mam tri: klasicky velky, nuz na pecivo a tenky dlouhy nuz, a jsou paradni, lepsi, nez nektery noze za desetinasobnou cenu. Nekdy clovek fakt jenom zira... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Keramické jsme měli, když jsem bydlela u táty, ty byly fajn, co si pamatuju :) A Lidl dokáže překvapit, haha.
      V.

      Vymazat
  3. Já jsem si zrovna minulý měsíc konečně pořídila pořádný nůž. Je velký, tzv. "nůž šéfkuchaře", japonský, ale lehký, ideální na ženskou ruku a nebyl ani tak drahý, taková střední třída. A krájím s ním úplně všechno. Takže velká spokojenost a za mě raději jeden pořádný nůž než pět upižlených. A souhlasím s tím, že dokud člověk nezkusí krájení s pořádným nožem, ani neví o co přichází. Jenomže pak už nechce jinak:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, určitě je to lepší, ale asi si na takový nůž počkám, až budu mít pořádnou kuchyň, teď bych se s ním akorát pořezala :D Mám příbor všude možně a myju nádobí v ruce, tak to podle mě není úplně bezpečné :))
      V.

      Vymazat
  4. A zkoušela jsi už někdy ty svoje nože nabrousit? U mě to pomáhá celkem spolehlivě ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, poprosila jsem Jirku :)) No krájet se s nimi dalo tak týden, i on říkal, že nejsou nic moc a že kdybych si pořídila jeden pořádný, má to mnohem větší smysl... Ale tak ty zubaté jsou právě super na to, co mi doteď krájet nešlo, takže si ten pořádný pořídím až s pořádnou kuchyní :))
      V.

      Vymazat
  5. Tak to s tím rajčetem mě fakt pobavilo, mám to úplně stejně...asi bych měla vyměnit nůž (a přitom ten keramický prý není možné ztupit...haha :D)

    OdpovědětVymazat
  6. A zkoušela jsi už někdy ty svoje nože nabrousit? U mě to pomáhá celkem spolehlivě ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. jéé, omlouvám se, někomu jsem omylem smazala komentář o nožích po dědečkovi :(
    V.

    OdpovědětVymazat
  8. Mam rada, jak pojimas svoje clanky, vzdycky me zaujmou a tohle je zase jeden z nich. Ja osobne jinak nedam dopustit na keramicky noze od Zeptru, ktery jsem dostala od rodicu, jako vybavu do novyho bytu. Jeden mensi a jeden vetsi...ukroji naprosto vsechno, i kure jsem s nima porcovala. Mam je uz skoro rok a porad jsou jako novy. A na noze s pilkou jsem alergicka, pokazde se s nima porezu #asitraged!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to mám radost :)
      Haha, dneska mám první říznutí z nových nožů, říkala jsem si, že to nebude trvat dlouho :D Ale řízla jsem se ještě tak chytře, že mi neuklouzl nůž, ale prst a řízla jsem se o špičku :( :D
      V.

      Vymazat