pondělí 24. října 2016

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Je sezóna dýně a recept na její nejrůznější úpravu naleznete uuuplně všude, obzvlášť pak recepty na polévku. Původně jsem neměla v plánu recept psát (a proto není fotka nic moc, pardón), ale nakonec jsem se musela pochválit, protože jsem dlouho něco tak dobrého a jednoduchého neuvařila:D Takže máte-li doma dýni a nevíte co s ní, určitě vyzkoušejte!


Na 3-4 porce:
1 střední máslová dýně
2 mrkve
1 cibule
2-3 stroužky česneku
200ml kokosového mléka
zeleninový vývar
sůl, pepř, kari
2-3 lžíce oleje z vlašských ořechů (olivový, dýňový...)

Postup:
Dýni zbavte slupky a semínek, nakrájejte na kostičky a vložte do zapékací misky vyložené pečícím papírem. Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, cibuli a stroužky česneku. Osolte (můžete i víc, dýně je dost sladká), opepřete, přidejte trochu kari (zhruba 2-3 lžičky) a důkladně promíchejte se 3 lžícemi oleje. Dejte péct do vyhřáté trouby na 200°C zhruba na 15 minut.
Upečenou směs přesypte do hrnce, zalijte cca 500 ml vývaru a krátce povařte. Poté do hladka rozmixujte tyčovým mixérem, přilijte kokosové mléko a znovu krátce prohřejte. Podávat můžete ozdobené vlašskými ořechy a opraženými slunečnicovými nebo dýňovými semínky.

Hodnoty na 1 porci:
1000 kJ
2,6 g Bílkovin
26 g Sacharidů
17 g Tuku

7 komentářů:

  1. Miluju dýně! :) A navíc tvoje polévka vypadá velmi lákavě :)

    OdpovědětVymazat
  2. Polévka vypadá krásně ;) a chutně doma mám dýni i kokosové mléko, tak to vyzkouším ;)

    Kačka ze SISTERSHOODS

    OdpovědětVymazat
  3. To je ta polévka cos zmiňovala v asku?

    OdpovědětVymazat
  4. takúto polievku si s priateľom robíme v tomto období často :) ale iba čisto z tekvice, nedávame tam už mrkvu :)
    MakeUpByVeo

    OdpovědětVymazat
  5. šlo by tam dát místo kokosového mléka i obyč mléko? Já to kokosové nějak nemusím, ani v indické kuchyni, přestože tam patří, díkes!

    OdpovědětVymazat
  6. jo a ještě prosím ta dýně - obecně má se loupat nebo ne? u hokaido jsem četla, že se loupat nemusí, stačí jen pokrájet a vařit nebo péci, ty v receptu máš loupání, jakpak to tedy je? a dá se dýně i vařit či dusit nebo je lepší péci? hledala jsem třeba recept na to zmiňované rizoto z dýně, zaujalo mne, jen v některých receptech bylo dýni opékat a dusit a jinde taky péci...mně obecně to pečení nějak moc nebere, rozpalování trouby a tak, ale když o tom přemýšlím, tak vlastně - nepáři se z toho, nenadělá to tolik smradu..jen mi to vždy přijde dlouhé, třeba recepty na pečení řepy...

    OdpovědětVymazat