čtvrtek 28. dubna 2016

Food festivaly v Praze

S food festivaly se roztrhl pytel už minulý rok, ale letos jich přibylo ještě mnohem víc. Rozhodla jsem se proto udělat takový přehled toho, co nás v Praze v příštích dvou měsících čeká. Víte o dalším food festivalu, na který jsem zapomněla? Napište mi to do komentářů :)


úterý 26. dubna 2016

Aperitivo moment - variace rybích předkrmů

Možná jste už zaregistrovali, že letos opět probíhá soutěž pro všechny foodblogy - Aperitivo moment. I my jsme se rozhodly se zúčastnit, a protože jsme velké fanynky ryb a mořských plodů, připravily jsme si pro vás variaci předkrmů právě na toto téma.

neděle 24. dubna 2016

Vzpomínky na jídlo v San Franciscu

Původně jsem tenhle článek neměla v plánu psát, protože jsem koneckonců byla v Americe "jen" 3 měsíce a tak mám určitě menší přehled než Verča, která tam strávila rok. Při čtení jejího článku jsem si ale říkala, že bych vlastně mohla popsat i svoje zkušenosti, které jsou zase úúplně jiné, z úplně jiného pohledu a z úplně jiné části USA.


sobota 23. dubna 2016

Vzpomínky na pobyt v USA a pár postřehů o americkém stravování

Jak už jsem několikrát zmiňovala, hlavní zkušenost, která mě přesvědčila ke studiu výživy, byl můj roční pobyt na střední škole v USA (Little Rock, Arkansas) v roce 2010/2011. Nedávno se někdo na Asku ptal, jestli bych o tom nechtěla natočit video nebo napsat článek, tak jsem se rozhodla pro článek a chtěla bych vám trochu přiblížit, jaký dojem na mě udělala americká strava a co si o tom myslím, případně v čem vidím problém.


Ještě, než jsem odjížděla, jsem si všimla, že spoustu vracejících se spolužáků si kromě zážitků a plynulé angličtiny přivezlo taky pár nežádoucích kil navíc. Samozřejmě, že jsem byla taky jen šestnáctiletá holka a chtěla jsem se něčemu takovému za každou cenu vyhnout. Mé znalosti výživy byly v té době nevalné, takže jsem za vším viděla hamburgery a rozhodla jsem se, že je tam prostě nebudu jíst.

úterý 19. dubna 2016

Přehled sladidel - která jsou vhodná? 3. díl - cukerné alkoholy

3. díl článku o sladidlech, který popisuje cukerné alkoholy. Úvod článku je stejný jako u minulého dílu, pokud jste ho už četli, přeskočte následující odstavec a rozdělení sladidel. Minulý díl o jednoduchých cukrech najdete TADY a díl o nízkokalorických sladidlech TADY.

Legislativa definuje, která sladidla se mohou v ČR používat, jaké je jejich nejvyšší povolené množství (ADI - acceptable daily intake) a do kterých potravin se mohou používat. Toto množství je obecně uznané za bezpečné a neexistuje výzkum, který by potvrzoval prokazatelný negativní vliv na lidské zdraví při konzumaci tohoto nebo nižšího množství. A aby to bylo opravdu bezpečné, je ADI 1/100 z nejvyššího bezpečného denního příjmu. Samozřejmě, že je možné najít jednotlivé studie, které nad vlivem sladidla na lidské zdraví polemizují, avšak globálně nebyly tyto domněnky potvrzeny. Upřímně, jednotlivá vědecká studie se dá najít na lecjaké téma. Pokud však konzumujete sladidlo do jeho nejvyššího povoleného množství, nemělo by to mít žádný negativní vliv. I odborníci však připouštějí, že není snadné na lidech dlouhodobě testovat vliv konzumace sladidla na veškeré aspekty zdraví, takže není vyloučené, že s novými poznatky vědy se některé současné poznatky přehodnotí. Podle současných poznatků vědy jsou však povolená sladidla v povolené dávce bezpečná. Nebojte se, že by se vás někdo snažil schválně otrávit látkou, která způsobuje alzheimerovu chorobu nebo demenci. (To se vás jen paní Strunecká snaží vyděsit.)

A teď už k samotným sladidlům.

sobota 16. dubna 2016

Snědeno

Tento typ článků se u nás zatím neobjevil, ale chtěla jsem natočit další "Můj týden" a po dvou dnech jsem zjistila, že nestíhám, skoro nic netočím a všechno jen fotím s tím, že to dám do videa jako fotku, tak jsem si řekla, že rovnou můžu napsat článek. Takže tady máte spoustu fotek jídla, které jsem si za poslední dobu oblíbila, které jsem ochutnala a nebo jsem si ho prostě jen vyfotila.


Dřív jsem neměla ráda vstávání a obecně rána. Pak jsem objevila snídani. A pak se stala mojí snad nejoblíbenější částí dne. Poslední dobou mě baví si se snídaní vyhrát, takže tady vidíte celozrnné tousty s avokádovým dipem s ricottou, vajíčko, rajče, celozrnnou bublaninu s jahodami a borůvkami, chia pudink s jahodovým pyré a mou nejmilejší senchu.

středa 13. dubna 2016

30 denní redukční výzva - výsledky

Tak jsou tu výsledky 30 denní redukční výzvy! :) To slovo "výzva" podle mě hrozně svádí k tomu, představit si tvrdý dietní režim, doplněný každodenním kruháčem, který má za úkol ukázat, kolik se dá z jednoho těla za měsíc vytřískat. Ale podobně jako u naší minulé výzvy o něco takového vůbec nešlo. Chtěla jsem ukázat, jak se dá hubnout zdravě a bez velkého omezování a hladu.

úterý 12. dubna 2016

Jídelníčky 10. 4. - 12. 4.

Výzva je úspěšně (no, to se ještě uvidí, až se změřím a zvážím:D) za mnou a ani to nebolelo. 
V dalších dnech očekávejte článek s výsledky a asi i video :) Zatím se podívejte, jak se mi dařilo poslední dny ...

hurá, můžu si přestat počítat jídelníčky:D

pondělí 11. dubna 2016

ASK - nejčastější otázky

Nedávno jsme si založily ASK a nestačíme se divit, kolik dotazů nám píšete. Máme radost a děkujeme :)! Spoustu dotazů se ale opakuje a na spoustu z nich se nedá dobře odpovědět. Proto jsme se rozhodly natočit video, kde odpovíme na nejčastější otázky. Ve videu se dozvíte něco o pečivu, sladkostech, našem oblíbeném jídle a také něco málo o nás. Třeba jak dlouho se známe :) 

po kliknutí se spustí video


neděle 10. dubna 2016

Jídelníčky 5. 4. - 9. 4.

Jídelníčky z dalších (skoro už posledních, to letí!) dnů výzvy jsou tu :) 


Red snapper (chňapal červený) s paprikovou pastou

Poslední dobou se snažím šetřit, ale u jídla to prostě neumím. Nedávno se někdo zmínil, že jeho nejoblíbenější ryba je red snapper, takže když jsem ho pak viděla ve své oblíbené rybárně, prostě jsem neodolala. Stál 108,-/100 g, což je strašně moc, ale opravdu je to jedna z nejlepších ryb, co jsem kdy jedla. Sehnala jsem ho ve Fish House v Bělohorské.


pátek 8. dubna 2016

Přehled sladidel - která jsou vhodná? 2. díl - intenzivní sladidla

2. díl článku o sladidlech, který popisuje nízkokalorická neboli intenzivní sladidla. Úvod článku je stejný jako u minulého dílu, pokud jste ho už četli, přeskočte následující odstavec a rozdělení sladidel. Minulý díl o jednoduchých cukrech najdete TADY.



Legislativa definuje, která sladidla se mohou v ČR používat, jaké je jejich nejvyšší povolené množství (ADI - acceptable daily intake) a do kterých potravin se mohou používat. Toto množství je obecně uznané za bezpečné a neexistuje výzkum, který by potvrzoval prokazatelný negativní vliv na lidské zdraví při konzumaci tohoto nebo nižšího množství. A aby to bylo opravdu bezpečné, je ADI 1/100 z nejvyššího bezpečného denního příjmu. Samozřejmě, že je možné najít jednotlivé studie, které nad vlivem sladidla na lidské zdraví polemizují, avšak globálně nebyly tyto domněnky potvrzeny. Upřímně, jednotlivá vědecká studie se dá najít na lecjaké téma. Pokud však konzumujete sladidlo do jeho nejvyššího povoleného množství, nemělo by to mít žádný negativní vliv. I odborníci však připouštějí, že není snadné na lidech dlouhodobě testovat vliv konzumace sladidla na veškeré aspekty zdraví, takže není vyloučené, že s novými poznatky vědy se některé současné poznatky přehodnotí. Podle současných poznatků vědy jsou však povolená sladidla v povolené dávce bezpečná. Nebojte se, že by se vás někdo snažil schválně otrávit látkou, která způsobuje alzheimerovu chorobu nebo demenci. (To se vás jen paní Strunecká snaží vyděsit.)

A teď už k samotným sladidlům.

středa 6. dubna 2016

Verča objevuje svět: nože

Poslední dobou se mi děje strašně moc náhodných věcí. Tak třeba tentokrát jsem se fakt rozčílila, že s mými dvěma tupými noži neukrojím už ani cibuli, a že si musím k narozeninám, které mám bohužel až v červenci, přát nějaké nože. Druhý den nám přistála v mailu nabídka spolupráce od eshopu www.biano.cz a co nabízeli? Nože! Bylo mi celkem jedno, jaké budou a co o nich budu psát, řekla jsem Andy, že ty nože prostě chci. Andy si vybrala smoothie maker, což jsem jí pak trochu záviděla při vymýšlení článku. Poslední dobou mě totiž fakt rozčiluje způsob recenzí na blozích, které se postupně mění v reklamní letáky a mám problém těm holkám věřit nos mezi očima. U smoothie makeru člověk přihodí pár receptů a má zajímavý článek. Ale co psát o nožích? Ódu na to, jak krájení nikdy nebylo jednodušší, je to má oblíbená činnost v kuchyni, a že lepší nože jsem nikdy nedržela v ruce, po mně nikdo nemůže chtít. Tak jsem se rozhodla nadhodit spíš takové téma k diskuzi o nožích. Protože se v nich fakt vůbec nevyznám a třeba se od vás aspoň dozvím něco nového. :)


Doteď jsem doma měla dva hladké nože, jeden velký a jeden malý (ty černé). S malým jsem krájela ovoce, s velkým maso a zeleninu. Jenže jak jsem psala, už byly oba tak tupé, že třeba cibuli jsem vždy radši hodila do mixéru a z rajčete jsem běžně měla placku a změť semínek rozpatlaných po prkýnku.

pátek 1. dubna 2016

Má sbírka čajů

Video o tom, jaké piju čaje a tip na mé oblíbené čajovny.

Video se zobrazí po kliknutí na fotku.