neděle 26. února 2017

8 tipů, co s ovesnými vločkami k snídani

Ovesné vločky jsou nutričně bohatá potravina, které se v poslední době právem dostává čím dál více pozornosti. Obsahují totiž významné množství vlákniny, a co víc, část vlákniny je tvořena  β-glukany, což je rozpustná vláknina s prokazatelným účinkem na prevenci a léčbu kardiovaskulárních onemocnění. Dokáží snižovat "zlý" cholesterol a ozdravit tak cévy. Kromě toho ráno zasytí, dodají energii a skvěle chutnají. Pojďme si ukázat pár tipů, co s nimi v kuchyni můžete vytvořit.



1. Namíchejte si své müsli

Pokud vám vločky připadají příliš obyčejné, ale nechce se vám utrácet za drahé směsi, nakupte jednotlivé ingredience a namíchejte si své müsli. Já smíchala vločky s dobrou vlákninou, celozrnnými lupínky z Kauflandu, sušeným mangem, dýňovými semínky, pistáciemi a vlašskými ořechy.


2. Zalijte vločky horkou vodou

Vločky jsou samy o sobě tvrdé a nasáknout vodu jim nějaký čas trvá. Jedna možnost je zalít je mlékem nebo vodou předchozí večer, ale pokud nemáte čas, zapomenete nebo se vám prostě nechce, zalijte je ráno horkou vodou, ale jen tak, aby ve vodě neplavaly. Rychle změknou a vy pak můžete přidat ovoce, jogurt, ořechy, semínka či domácí marmeládu podle chuti.


3. Vyrobte si domácí rostlinné mléko

Pokud vločky snídáte každý den, jednotlivé způsoby přípravy vás nejspíš po čase omrzí. Proto oživte jejich přípravu třeba tím, že si vyrobíte domácí rostlinné mléko. Nejradši mám mandlové, do kterého rozmixuji banán (zhruba 1 banán na 3 porce). Tady najdete recept na makové mléko.


Mlékem pak stačí zalít připravenou směs, v tomto případě mi více chutná, pokud je směs křupavá.


4. Připravte si vločky s sebou k svačině

Tady stačí smíchat vločky, jogurt a ovoce. Svačinu nejspíš budete jíst až za pár hodin, proto mají vločky dostatečně dlouhou dobu, aby se nasákly vodou z jogurtu a nezůstaly tvrdé. Nejvíce se mi osvědčil právě jogurt, protože z krabičky pak neteče žádná voda a zároveň směs nevysychá, jako kdybych si zabalila uvařenou ovesnou kaši.


5. Vyzkoušejte netradiční přísady

Do ovesné směsi můžete přidat spoustu věcí, které ji výborně oživí. Můžete střídat mléko, jogurt, ovčí nebo kozí jogurt, tvaroh, rostlinné mléko, kaši posypat různými semínky a sušeným ovocem, kombinovat různé druhy čerstvého ovoce a nebo vyzkoušet třeba extrudovanou quinou. Na fotce je směs müsli zalitá horkou vodou a rýžovo-mandlovým mlékem od Provamelu, k tomu mango a hroznové víno, arašídové máslo a vše je posypané chia semínky a pufovanou quinoou.


6. Upečte si ovesné sušenky

Zvláště pro milovníky sladkého se hodí TENTO recept, protože na sušenkách si můžete skvěle pochutnat a zároveň zasytí. Skvělé jsou i na svačinu nebo sportovní výlet.


7. Instantní ovesná kaše šetří čas

Pokud ráno nestíháte nebo se vám nechce připravovat snídani víc než 5 minut, můžete sáhnout po instantní kaši. Například Nomina vyrábí ovesnou kaši složenou pouze z namletých ovesných vloček, nejlépe chutná, když ji zalijete mlékem a strčíte na 2 minuty do mikrovlnky.


8. Pudink v ovesné kaši dělá zázraky

Pokud jste zastánci klasické ovesné kaše vařené v mléku, zkuste ji oživit tím, že do ní při vaření přidáte trochu pudinkového prášku - nejlépe vanilkového. Zároveň přidejte trochu víc mléka a výsledná kaše bude výborně vláčná a voňavá. Klasická kombinace je se strouhaným jablkem, ořechy a skořicí.


A jaká kombinace je vaše nejoblíbenější?

9 komentářů:

  1. Super tipy :) U mě však stejně vyhrává kaše :)

    OdpovědětVymazat
  2. skvelý článok :) ja mám ovsené vločky každé ráno ale väčšinou na rovnaký spôsob, s jogurtom a banánom, prípadne obmieňam ovocie :)
    MakeUpByVeo

    OdpovědětVymazat
  3. článek parádní, děkujeme! ty lupínky z kauflandu taky kupuju, zelený obal, že jo? mírně nasládlé ale stále hodně vlákninové a nepřelazené a nejsou drahé. vločky jím skoro denně střídám jemné a klasiku, zpravidla zalévám večer vodou a ráno přidám mléko nebo jogurt.jindy zaleju ještě i s chia semínky nebo slunečnicí či oříšky, ráno přidám ořechové máslo...nikdy nesladím už, vůbec nemám potřebu. kaše nomina také mám moc ráda a zjistila jsem, že jdou bezvadně rozmíchat i do studeného mléka a předpřipravit tak na ráno a nebo jíst studené či vlažné, pokud je teplo (vedro) nebo i chlazené. jednou jsem si koupila v takovém tom "fruktobaru" něco jako pohárek s vrstvou tvarohu, musli, jogurtu, mačkaného i celého ovoce a inspirovalo mne to k dalším variacím...jo jinak naslano - dělají se nákypy a tak, mi taky chutnají, ale sama si to nedělám

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :)
      Jojo, to jsou přesně ony. Dřív jsem si taky připravovala vločky přechozí den, ale nějak se mi časem přestalo chtít a ráno zalité mi stačí. Jinak určitě by se dalo vymyslet dalších třicet variací, Andy mi hned psala, že si třeba teď do kaše dává vajíčko :D
      V.

      Vymazat
    2. no to s tím vajíčkem je právě asi do toho nákypu, dělali to ve Vegetce, nějak asi se podusila zelenina, cibulka, vločky povařily okořenilo a pak i zapeklo s vajíčkem, bylo to dobré, moc to pohromadě nedrželo, dávali to v kopečkách ale dobré to bylo, jen to zas až tak moc hezky nevypadalo :-) ale co si budeme povídat, takový prejt nebo haše nebo x dalšího taky Bůhvíjak krásně nevypadá a může to být dobré. Na snídani s vejcem mi to přijde určitě dobré a syté ale asi by mne to nadýmalo (nadýmá mne skoro vše hhh)

      Vymazat
    3. Nee to nemyslim takhle, já si dávám někdy vajíčko do normální sladký kaše :)) prostě zaleju vločky, trochu mlíka, voda, třeba skořice, arašídový máslo, co se mi zachce a vařim vařim, zašlehám do toho rychle vajíčko a zas vařim vařim :D a mňam. A.

      Vymazat
    4. ale s prejtem souhlas, haha:D A.

      Vymazat
  4. jéé díky za tip, jdu si namočit do mléka na zítra k snídani :-)

    OdpovědětVymazat