sobota 13. května 2017

Risotto s ovesnou smetanou, zeleninou a houbami

Zjistila jsem, že v každé zemi se stravuji trochu odlišně, v závislosti na dostupnosti a ceně místních potravin. A ve Švédsku jsem objevila toto rizoto, které mě naprosto nadchlo a jedla bych ho teď pořád.

Na 2 porce:
150 g kulatozrnné rýže
2 lžíce hrášku
hrst baby karotky (Použila jsem oboje z konzervy, kterou vidíte na fotce, tak se prosím nesmějte mému stylu otvírání. Určitě jste to taky zažili.)
1/4 brokolice
1 houba
1 jarní cibulka
80 ml ovesné smetany (nebo nějaké jiné, pokud není k dostání)
40 g 45% sýru
10 g řepkového oleje
sůl
italské bylinky



A ještě fotka sýru, který jsem použila. Je tučný, mazlavější a smradlavý. Nevím, který je mu na českém trhu nejpodobnější, ale snad pomohou alespoň tyto specifikace.


Dejte vařit rýži v osolené vodě. Doba varu bude kolem 12 minut, mezitím si připravte směs na pánvi.
Nadrobno nakrájejte cibulku a brokolici a osmahněte je na oleji.
Po 5 minutách přidejte trochu vody, nechte vypařit a přidejte hrášek a mrkev, pokud jsou z konzervy. Pokud máte čerstvou mrkev, dejte ji smažit společně s cibulkou a brokolicí. Poté přidejte nakrájenou houbu.
Zeleninovou směs zalijte ovesnou smetanou a promíchejte.
Ochutnejte rýži. Měla by být tvrdší na skus, ale ne úplně tvrdá. Prostě al dente. Slijte vodu a přidejte ji ke směsi.
Přidejte nastrouhaný sýr.

Vše zamíchejte, osolte a ochuťte italskými bylinkami.
Nechte dojít na pánvi cca 3 minuty a podávejte.

Hodnoty na 1 porci:
2081 kJ
16 g bílkovin
68 g sacharidů
17 g tuku
6 g vlákniny

7 komentářů:

  1. vypadá to hezky a to je jako tamější recept nebo sis to vymyslela zrovna tam? nevím ale, zda pro chlapa by to byla porce dost velká, pro mne ale jo, i když já dělám spíš takový to "český rizoto" bez smetany, spíš sušší, ty italský kejdy mne moc nelákají, ale tohle je takový kompromis, vypadá good, jen místo oatly bych asi dala smetanu na vaření - by šlo ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsme vymyslely s kamarádkou za účelem uvařit si co nejlevněji :D A s tou smetanou by to asi chutnalo jinak, ale proč to nezkusit :)
      V.

      Vymazat
  2. Veľmi šikovný recept :) Nenáročný a veru priznám sa- so smotanou som rizoto ešte nejedla. Ďakujem za inšpiráciu. A oni tam majú lacnejšie tieto rastlinné smotany a tak?

    http://newhealthyday.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  3. a dala by se něčím nahradit brokolice? Úplně ji nemusím

    OdpovědětVymazat