neděle 9. července 2017

Celozrnný koláč s tvarohem a rybízem

Sezóna rybízu je v plném proudu a nejlepší je samozřejmě v koláči! Klasický rybízový koláč asi všichni známe, nicméně já se ho tentokrát pokusila připravit o něco zdravější, tak aby byl vhodný do jakéhokoli jídlníčku a třeba i na plnohodnotnou zdravou snídani. A myslím, že se povedlo! 
Omlouvám se, že jsou gramáže pouze na hrnky (takže spíš hrnkáže, ha ha), ale rozbila se mi váha a celý koláč byl trochu improvizace, takže snad to bude stačit takhle od oka:) 




Ingredience: 
1 hrnek pšeničné hladké mouky
0,5 hrnku ovesných vloček (jemně mletých a nebo rozmixovaných)
0,5 hrnku špaldové celozrnné mouky
3 vejce
1 banán
100g másla
500g  odtučněného tvarohu
50 ml mléka
2 lžíce cukru
1 balíček vanilkového cukru
čekankový sirup
1 lžička jedlé sody
rybíz/jiné ovoce

Postup:
Nejprve jsem si připravila těsto. Smíchala jsem obě mouky, jedlou sodu a vločky v mixéru. Jistě by stačilo vše smíchat pouze ručně, ale tentokrát jsem nesehnala jemně mleté vločky, proto jsem se rozhodla je namlít dohromady s moukou. Dále jsem přidala rozehřáté máslo (použila jsem light máslo Président), banán, mléko, 2 vejce a znovu důkladně promíchala. Opět jsem použila mixér, který udělal všechnu otravnou práci za mě, ale samozřejmě se dá těsto zpracovávat ručně, jen si trošku víc máknete:D Těsto jsem dosladila 2 lžícemi třtinového cukru, protože mám ráda jeho karamelovou vůni a nakonec jsem přisypala ještě lžíci chia semínek, jelikož jsem je měla zrovna po ruce:) Pokud je doma nemáte, nebo je do koláče nechcete plýtvat, recept se bez nich určitě obejde.
Dále jsem se vrhla na přípravu tvarohu. Jednoduše jsem smíchala tvaroh s balíčkem vanilkového cukru (přikápla jsem i pár kapek vanilkového extraktu), přidala 3 lžíce čekankového sirupu, 1 vejce a promíchala do hladka.
Plech jsem vymazala máslem a vysypala moukou, nalila a důkladně roztřela těsto, na něj tvaroh a navrch hromadu rybízu a josty. Pekla jsem v troubě předehřáté na 175°C cca 35 minut. Před podáváním jsem koláč posypala moučkovým cukrem, aby vypadal lákavější pro zbytek rodiny:)) ale dobrý a sladký je koláč i bez pocukrování.

2 komentáře:

  1. Rybíz nemám moc ráda :/ takže bych ho určitě vyměnila za jiné ovoce, ale jinak recept vypadá moc dobře a z těch fotek se mi úplně zbíhají sliny :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jasně, ovoce tam můžeš dát jakékoli:)) A.

      Vymazat