středa 31. ledna 2018

Domácí instantní ovesná kaše

V poslední době jsem se v každém supermarketu zastavila v oddělení instantních kaší a pročítala si složení. No a byla jsem celkem zděšená, že na trhu skutečně není jediná instantní kaše, která by byla připravená jen k zalití vodou, dala se hned jíst a zároveň neobsahovala cukr ani sladidlo. Jasně, sladidlo není žádný velký průšvih - ale proč si raději nezvyknout na přirozenou chuť použitých surovin.

Pak existují kaše jako Nomina či některé druhy Adveni, které jsou neslazené - jde však o kaše, které musíte ještě dále ochutit, jinak budete jíst namleté zrní s vodou.

Přitom to je tak jednoduché! Stačí sušené mléko, jemně mleté ovesné vločky nebo jiné cereálie, neslazené sušené ovoce a nějaké oříšky nebo semínka. Takovou kaši sice zatím v obchodě nekoupíte, ale můžete si ji namíchat doma. Stačí sehnat pěkný tubus, ve kterém kaši budete skladovat, a rychlá snídaně je na světě.


Základem je použití vhodných surovin. Jako obilovinu můžete použít jemně mleté vločky, můžete je doma ještě jednou prohnat mixérem, abyste dostali opravdu jemný základ, který se perfektně smíchá se sušeným mlékem, já to však nedělala. Dále můžete použít kaši Nominu, jakoukoliv jinou instantní neochucenou kaši nebo jiný druh vloček.

Další složkou je sušený mléčný výrobek. Použít můžete sušené mléko - to bude také nejlevnější. Dá se běžně sehnat, já ho kupovala v Kauflandu u klasického trvanlivého mléka. Pozor, abyste nekoupili mléko slazené nebo sušenou smetanu do kávy. V lékárně se dá koupit bezlaktózové sušené mléko  pro lidi s intolerancí. Další možností, i když dle mého názoru ne tak chutnou, je sušená syrovátka, k dostání třeba ZDE. Použít můžete i protein, především pokud chcete připravit instantní kaši ve veganské variantě. Množství odhadnete podle počtu porcí - pokud chcete snídat 50 g vloček, balení o 500 g vyjde na 10 porcí. Na toto množství pak použijte tolik sušeného mléčného výrobku, kolik byste potřebovali k přípravě cca 10×200 ml tekutého mléka. Tento poměr ředění je uveden na obalu.

Aby měla kaše nějakou příchuť, potřebujete sušené ovoce. Většina druhů sušeného ovoce však obsahuje spoustu cukru. Pořád je to samozřejmě lepší, než kupovaná slazená kaše, ale i tomuto cukru se lze vyhnout. Na trhu je k dostání lyofilizované ovoce, což je ovoce sušené mrazem. Takto upravené ovoce si zachová největší množství vitamínů a má skvělou údržnost i bez použití cukru. Je sice dražší, ale to by byla i kupovaná kaše. Pořídíte ho třeba v ZDE. Kromě lyofilizovaného ovoce jsem použila ještě křížaly, protože také nejsou proslazované.

Poslední ingrediencí jsou pak oříšky a semínka, tam myslím nemusím nic vysvětlovat, každý si do směsi přidá to, co má rád - ať už pekanové ořechy, mandle, lněná semínka nebo chia. Pozor však na množství, na porci by to mělo vycházet přibližně mezi 10-20 g. Takže v případě, že z 500 g vloček děláte 10 porcí, použijte na směs 100-200 g směsi oříšků a semínek.

A teď už konkrétní recept na kaši, kterou jsem si připravila doma já.


Míchala jsem pouze 2 porce, protože velký tubus mám momentálně "obsazený" sypaným müsli. Množství klidně znásobte, jak budete potřebovat.

Na 2 porce:
120 g vloček
2 vrchovaté lžíce sušeného mléka
15 g lyofilizovaného ovoce - jahoda a banán
20 g křížal
20 g mandlí
10 g lněného semínka

Teď už stačí jen všechny ingredience smíchat. Doporučuji ovoce nalámat na malé kousky, směs se pak lépe promíchá.





Hodnoty na 1 porci:
1742 kJ
15 g bílkovin
59 g sacharidů
13 g tuku
9 g vlákniny

5 komentářů:

  1. to lyofilizované ovoce je super, ale jde nahradit i levnějšími, také baz cukru: rozinky, švestky, meruňky nesířené, jablka sušená, datle, fíky, to vše se dá pořídit nedoslazované, občas přidám i brusinky, ty doslazené bývají, ale v kombinaci s ostatním to myslím, tolik nevadí. Celkově pak už kaši nesladím, ovoce to krásně osladí, přidávám také ořechy a semínka, výborný je i mletý mák a kokos, místo vloček se dá použít i kaše nominal nebo jiné "rychlé vločky" děkujeme za super tip

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, křížaly taky zmiňuju a taky jsem je přidávala :)
      Každý ať přidá, co mu chutná, brala jsem to hlavně tak, že lyofilizované ovoce dost lidí nezná a mně v té kaši přijde tak nějak lepší než rozinky...
      No a ty datle jsou pak sladké samy o sobě tak, že skoro vydají za doslazované ovoce :D Záleží, pro koho to je, mladý aktivní člověk to určitě řešit nemusí :)
      V.

      Vymazat
  2. Využívám sušené ovoce z vlastních zdrojů :-).

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, skvely clanek! Mam k tomu dotaz, ktery by sam vydal na tema clanku. Jak je to s obsahem plisni ve vlockach? Slysela jsem, ze se u nich vlastne obsahu plisnovach spor ani nelze vyvarovat, takze nejenze nejsou zdrave, ale vlastne toxicke. A co teprve bio vlocky? Znamena to, ze vlivem nizsiho pouziti chem.postriku jsou vuci plisnim jeste mene odolne, a tudiz jsou vlastne dost nezdrave? :)

    Dekuju za odpoved!
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      Bohužel, to není téma na článek, ale minimálně na celou diplomku :D Abych o tom mohla napsat, musela bych skutečně po určitou dobu testovat různé značky vloček v laboratořích, abych obsah plísní zjistila...
      Jinak plísně mohou být všude, v jakémkoliv obilí, vločkách, nejrizikovější jsou pak luštěniny a arašídy. Plíseň napadá obalové vrstvy zrna, takže v celozrnných výrobcích je riziko vyšší než v bílých. Jenže kdybychom kvůli tomu nejedli celozrnné obiloviny, máme málo vlákniny a zase se zvyšuje riziko vyššího cholesterolu, srdečně cévních onemocnění nebo rakoviny střeva :D
      Takže člověk si musí vybrat nějaký zdravý balanc, nejíst kilo celozrnných potravin denně, ale zařadit jich dost na to, aby pokryl DDD vlákniny. Nemůžeme vytvořit úplně sterilní prostředí a nebylo by to ani pro naši imunitu dobré :)
      Jinak já jím vločky denně a nemám z toho nijak strach...
      V.

      Vymazat