úterý 30. ledna 2018

Domácí müsli tyčinky

Abych pravdu řekla, péct doma müsli tyčinky mě nikdy moc nelákalo, ty kupované mi přestaly chutnat už dávno a prostě jsem je nahradila jiným jídlem.

Protože jste se ale hodně ptali, jak tyčinky upéct co nejzdravěji nebo tak, aby se skvěle hodily pro sportovce, rozhodla jsem se jeden recept vyzkoušet a trochu si ho poupravit. A jsem nadšená! Hned první den mě tyčinky zachránily od hladu mezi tanečními tréninky, aniž bych si musela kupovat jídlo venku, což jsem poslední dobou dělala celkem často.



Nadchlo mě mimo jiné to, že se mi povedly hned napoprvé pevné tyčinky, nedrolily se a ani nebyly příliš vláčné, aby se brzy zkazily. Takže myslím, že jsem je nepekla naposledy a vy to zkuste taky! Tady je recept.

Na 10 tyčinek potřebujete:

115 g jemně mleté ovesné vločky
20 g jáhelné pukance
20 g med
10 g lněná semínka
30 g drcené mandle
20 g řepkový olej
10 g chia semínka
60 g mléko
15 g brusinky
50 g datle (8 ks)
banán

Ingredience je samozřejmě možné obměňovat, může se však potom změnit konzistence směsi a tyčinky nemusí být pevné a příjemné na skus.

Nejméně typickou surovinou jsou asi jáhelné pukance. Je to vlastně obměna neslazených burizonů, které se dají také použít, ale vypukané jáhly jsou menší a lépe do tyčinek zapadnou. Podobně funguje ještě quinoa, ostatní obiloviny mají větší pukance.


Postup přípravy je velmi jednoduchý.

Nejprve zalijte chia semínka mlékem a nechte je bobtnat.

Poté si na pánvičce nasucho opražte jemně mleté vločky. Trvá to tak 5-10 minut, po celou dobu je promíchávejte obracečkou, aby se nepřipálily. Důležité je vločky sledovat, protože jakmile začnou mírně hnědnout, je snadné je spálit. Pražte je do mírného zhnědnutí, budou mít v tyčinkách lepší chuť.

V míse smíchejte opražené vločky, drcené mandle, lněná semínka, med a olej. Brusinky i datle nakrájejte na malé kousky (nebo prožeňte v mixéru) a přidejte je také.
Banán rozmixujte na pyré a vmíchejte ho do směsi.
Nakonec přidejte i chia semínka s mlékem a směs pečlivě promíchejte lžící.

Možná se vám bude zdát sušší, ale po rozprostření na plech by měla lepit a držet tvar. Dalším krokem tedy bude směs ručně rozprostřít na plech. Myslete na to, že z ní budete krájet tyčinky a uzpůsobte tomu tvar.


Pečte v troubě na 180 °C 20-30 minut. Délka pečení závisí na vlastnostech každé trouby. Směs vyndejte, až pěkně zezlátne.


Pak už stačí jen nechat placku vychladnout a nakrájet z ní tyčinky.

Tyčinky se skvěle hodí jako nouzová svačina do kabelky, na cyklovýlet nebo lyžařský zájezd, skvělá je pro sportovce před tréninkem, v jeho průběhu i po něm. Tyčinky jsou skvěle stravitelné a nezatěžují trávení, zároveň však dodají potřebnou energii.

Hodnoty na 1 tyčinku:
566 kJ
3 g bílkovin
18 g sacharidů
5 g tuku
3 g vlákniny

Žádné komentáře:

Okomentovat