čtvrtek 18. ledna 2018

Tipy na rychlá hlavní jídla || Ugly meal compilation

Uvědomila jsem si, že už na blog moc nepřidávám recepty. Přitom mám pocit, že jím mnohem pestřeji, než dříve, má jídla obsahují více zeleniny, a i mi to víc chutná, tak v čem je chyba?



Aha! To, co si vařím, totiž nevypadá hezky, protože mám mnohem méně času než dřív a vařím si samé rychlovky.

Zároveň se setkávám s tím, že lidé by rádi jedli zdravě, ale nechtějí trávit o moc víc času u plotny. A tak jsem se rozhodla, že ty své nádhery nafotím, jednoduše napíšu recept a třeba tím někoho trochu inspiruji. Protože zvlášť poslední dobou nepatřím k těm, kteří by si denně vyvářeli zajímavá a fotogenická jídla, na druhou stranu se to neodrazilo na kvalitě jídel, která jím.

A k tomu mi pomáhá hlavně to, že mám doma neustále zásobu určitých potravin.

Nikdy mi doma nechybí zelenina.

Uvařit dobré jídlo bez zeleniny je totiž umění, zvlášť pokud nechcete pořád jíst jen maso s přílohou, což také není nic extra a zároveň si chcete zachovat určitou pestrost v jídelníčku. Proto na každém nákupu hodím do košíku tu zeleninu, která je zrovna levnější a dá se z ní dobře vařit. V létě kupuji hlavně lilek a cuketu, na podzim bývá levná červená paprika a dýně, v zimě zase mrkev, cibule nebo batáty. Navíc se snažím mít pro případ nouze v mrazáku pytlík hrášku, kukuřice, špenátu a fazolek. Zeleninu nakoupím zhruba jednou za 10 dní, a když mi dojde, je to pro mě jasný impuls, že musím jít nakoupit. Zeleninu nejím celou najednou, například z cukety, ale i z papriky postupně ukrajuji malé kousky na každé jídlo. Zrovna dnes jsem vařila nudle s jednou mrkví, čtvrtkou červené papriky, patkou cibule a tofu. Většinou se snažím dát do jídla nějaký výraznější druh zeleniny, jako je cibule, mrkev, batáta, červená paprika nebo sušené rajče. To si ale asi musí vyzkoušet každý sám, někomu by třeba vyhovovala i kombinace brokolice, cukety a lilku, mně by tam však něco chybělo. Také si člověk musí vyzkoušet, která zelenina je jak rychle hotová a na jak velké kousky je potřeba krájet. Například mrkev trvá déle, takže ji krájím na malé kousky a někdy jí pomůžu ještě tím, že směs podleji a přiklopím.


Tady vidíte zeleninu, kterou jsem použila pro přípravu jídla č. 2.

Dostatečná zásoba příloh

Poslední dobou jsem si oblíbila různé druhy nudlí, a to nejen proto, že jsou dobré, ale také protože jsou rychle hotové. Navíc třeba soba nudle obsahují pohanku v naprosto nenásilné formě a k mému překvapení jde asi o nejlepší nudle, které znám, přitom pohanku nemusím. Nudle nakupuji nejčastěji v asijském obchodě na Hradčanské (vedle Burrito Loco), jde o takovou větší večerku s velkým výběrem. Vždy, když jdu kolem, skočím pro rýžové, pšeničné a velkou zásobu soba nudlí. Dále mám vždy doma klasické těstoviny, pytlíkovou rýži parboiled a kuskus. Brambory u mě najdete spíše výjimečně, protože se rychleji kazí/klíčí. Všechny tyto přílohy jsou skvělé s univerzální zeleninovou směsí a nějakou bílkovinou. Proto nemusím vůbec přemýšlet nad tím, co budu vařit, ale prostě přijdu domů, dám vařit vodu, rozehřát pánvičku a naprosto automaticky sáhnu do skříně pro přílohu, která mě zrovna zaujme a zeleninu, kterou mám zrovna v lednici.

Jídlo vymýšlím podle bílkoviny

Vlastně jsem skoro přestala kupovat domů maso. Ne že bych ho přestala jíst, ale v menze, restauraci nebo prostě venku většinou není takový výběr kvalitních a zajímavých vegetariánských jídel, tak jsem se rozhodla je jíst alespoň doma. I když ryby si domů kupuji, protože jíst je v restauracích, tak se buď nedoplatím nebo nikdy neuvidím kvalitní rybu. Každopádně, podle toho, jestli mám doma rybu, tofu, vejce nebo alespoň nějakou luštěninu, se rozhoduji, co budu vařit. Přeci jen čočka s těstovinami nebo vejce s bramborami nejsou úplně vábné kombinace, takže trochu nad jídlem přemýšlet musím. K rybě si dělám nejčastěji těstoviny nebo brambory, k tofu jakékoliv nudle a k vejci rýži. Možná máte rádi některou z kombinací, která mně nesedí nebo naopak nechápete některou mojí, ale toto je ten poslední článek, kde bych se snažila někomu dávat moudra z vysoké gastronomie.

Koření

Koření je něco, co stačí koupit jednou a dlouhou dobu vám vydrží. Do svých směsí ráda přidávám tymián, rozmarýn, chilli a samozřejmě sůl a pepř. Občas použiji rybí omáčku, která jídlo skvěle ochutí (pozor - také osolí) a mezi můj snad největší objev patří lahůdkové droždí. Dodá plnou chuť zejména bezmasým jídlům s tofu nebo tempehem, takže to určitě doporučuji vyzkoušet.



Tak, teď už chybí jen olej a můžeme jít na to.

Používám řepkový olej, protože nejlépe snese tepelnou úpravu a má i pěkné výživové vlastnosti. Takže jak jsem řekla, dám vařit vodu, rozpálím olej na pánvičce a pravděpodobně z toho vznikne jedno z těchto jídel.

Asi bych vám mohla ukázat, v jakých podmínkách vařím, protože pravou kuchyň doma bohužel nemám, tak si musím vystačit s malým prostorem, vařičem a tímto krásným igelitem, aby mi olej nepoprskal stěnu. Takže studentské podmínky a jestli se na něco těším, až se jednou přestěhuji do většího, tak na pořádnou kuchyň.



1. soba nudle, tofu, zelenina



Soba nudle jsou mé nejoblíbenější nudle, jak už jsem psala. Pohanka jim navíc dodá řadu zdraví prospěšných látek, jako je vláknina nebo rutin. Uvařit je trvá tři minuty a kromě ceny nemají jedinou nevýhodu.

Nakrájela jsem půlku cibule, dvě mrkve, kousek batáty, brokolice a kedlubny.
Vše jsem osmahla na řepkovém oleji, osolila a opepřila.
Nebylo potřeba zalít směs vodou, protože se nezačala připékat, často to ale dělám.
Přidala jsem lžíci sójovky a nakrájené tofu.
Ve vedlejším hrnci jsem do vroucí voda dala jednou zlomené soba nudle. Vaří se 3 minuty.
Až byla zelenina dostatečně měkká (doporučuju ochutnat kedlubnu a mrkev), přidala jsem do směsi nudle.
Vše jsem zamíchala a mohlo se servírovat.

2. Rýžové nudle, tofu, zelenina


Když nemám soba nudle, použiji rýžové nudle. Nechutnají mi sice tolik a i jejich obsah vlákniny je zanedbatelný, ale když mi soba dojdou, nepohrdnu jimi. Jen mi přijde o dost důležitější jídlo dostatečně ochutit, protože nudle samy o sobě mají hodně nevýraznou chuť.

Tady jsem si nakrájela kus červené papriky, cibuli a brokolici.
Dala jsem vařit vodu na nudle. Nudle stačí vařit pouze asi 2 minuty.
To jsem osmahla na pánvi na troše oleje s rozmarýnem, přidala tofu, mírně osolila, ještě trochu osmahla a zalila troškou vody.
Když se voda vypařila, přidala jsem ke směsi nudle, trochu rybí omáčky a lahůdkové droždí.
Vše jsem zamíchala a bylo hotovo.

3. Těstovinový salát s lososem


Předem říkám, že toto jídlo vypadá lépe, když je sezóna rajčat, ale vzhledem k tomu, že píšu článek v zimě, kdy mi rajčata nechutnají, tak není tak barevné. Těstovinový salát s lososem má tu výhodu, že se dá jíst i studený a pořád chutná dobře. Proto když si s sebou potřebuji do krabičky udělat oběd, je to většinou těstovinový salát.

Jako první jsem dala vařit osolenou vodu na těstoviny a následně těstoviny.
Na pánvičce jsem rozpálila kapku oleje. Losos je tučná ryba, zvlášť pokud má na sobě i kůži, takže není potřeba tolik oleje.
Lososa jsem osolila a opepřila a dala opéct na pánev.
V tomto jídle je pouze čerstvá zelenina, takže jsem si nakrájela červenou cibuli a salát.
Dále jsem nakrájela dvě sušená rajčata a pár koleček naložených jalapeňos papriček.
Když byl losos hotový, nakrájela jsem ho na kousky (stačí obracecí špachtlí) a přidala do mísy se zeleninou.
Nakonec jsem přidala uvařené těstoviny a lžičku olivového oleje.


4. Kuřecí nebo jiné maso s pečeným bramborem

Tady bohužel nemám fotku, protože jsem přestala domů kupovat maso a jím ho jen venku nebo když mě někdo pozve. Každopádně jde hlavně o tip na to, jak urychlit pečení brambor. Naučila jsem se to, překvapivě, v Americe.


Když dáte bramboru předem na talířku (bez alobalu) na 2-3 minuty do mikrovlnky, samotné pečení pak trvá mnohem kratší dobu, třeba jen 10-15 minut. Mám multifunkční troubu, takže i různé "crisp" funkce navíc, které u pečení používám, ale snad to půjde v klasické troubě taky, případně můžete na poslední minutku zapnout grilovací funkci.
Bramboru po mikrovlnném ohřevu zabalím do alobalu a peču na 200 °C, raději ji po 10 minutách zkusím rozkrojit, abych viděla, zda je hotová, ale to si musí každý vyzkoušet sám - záleží na druhu brambor i troubě.

Maso pak stačí okořenit solí a pepřem nebo grilovacím kořením a osmahnout na lžičce oleje. Jako dip můžete použít třeba hořčici, ta má nejlepší hodnoty z kupovaných ochucovadel.

5. Černá čočka, kořenová zelenina, kozí sýr


Černou čočku belugu jsem poprvé ochutnala na srazu blogerů pořádaném Vím, co jím. Připravovali jsme tento salát s kořenovou zeleninou a kozím sýrem a mně opravdu zachutnal. Ne vždy mám doma kozí sýr, tak občas si ho dám s lučinou, občas jako přílohu k lososovi. Důležitý je základ - kořenová zelenina a černá čočka. Beluga se nedá koupit jen tak někde, ale viděla jsem ji ve zdravých výživách nebo bez obalu v Country Life. (Edit - prý se dá koupit všude :) )

Propláchněte čočku ve studené vodě, zalijte novou vodou, osolte a dejte vařit. Vaří se asi 10-15 minut.
Na pánvi rozpalte olej a osmahněte nadrobno nakrájenou mrkev, celer, petržel a červenou cibuli.
Až zelenina začne pomalu tmavnout, přidejte uvařenou čočku a vše promíchejte.
Servírujte na talíř a navrch ukrojte kolečko kozího sýru.
Můžete přidat vlašské ořechy, jako vidíte na fotce.

6. Dhal



Dhal mě naučil Oskar, který se ho naučil na koleji jako levné vegetariánské studentské jídlo. Pro něj první jídlo, které se naučil vařit, což by mělo značit, že ho zvládne opravdu každý. Zato já jsem svůj první dhal uvařila až po kančím na šípkách s domácím knedlíkem...

Stačí jedna vyšší pánev, na které rozpálíte olej.
Na kolečka nakrájíte mrkev, na drobné kousky cibuli a opečete je na oleji.
Pak přidáte vodu, kari koření, chilli papričku a červenou, případně i černou čočku.
Dále přidáte nasekaná rajčata (používám plechovková, mají víc šťávy).
Můžete přidat třeba i cizrnu z plechovky, ale já ji většinou nemám.
Pak už stačí jen počkat, až se uvaří čočka a mrkev bude dostatečně měkká a můžete servírovat.
Dhal se dá jíst samotný, s rýží nebo s kouskem pečiva.


7. Kuskus, balkán, fazole, kukuřice, zelenina

Toto jídlo jsem okoukala v Dejvické čajovně a postupem času zjednodušila na pár základních ingrediencí. Jde o jídlo asi nejrychlejší a navíc chutné i za studena. Balkánský sýr je hodně slaný, takže zbytek jídla už vůbec nesolím.

Stačí zalít celozrnný kuskus horkou vodou, přidat lžíci olivového oleje, pepř a zamíchat.
Dále jsem nakrájela balkánský sýr na kostičky, nasypala na kuskus, přidala půl plechovky fazolí a několik lžic kukuřice, k tomu čerstvé rajče a případně i okurku a je hotovo.

8. Rizoto s rostlinnou smetanou a sýrem



Toto jídlo jsem se naučila vařit ve Švédsku, protože měli dobře dostupnou a vynikající ovesnou smetanu Oat-Ly. Přesný recept a kalorickou hodnotu najdete zde. I když se zdá, že jde o tučnější jídlo, na porci obsahuje 17 g tuku, což je normální množství.

Nejprve si dám osolenou vařit vodu na rýži a následně rýži.
Na pánvičce osmahnu nakrájenou jarní cibulku, brokolici a houbu portobello.
Směs zaliji vodou a přidám konzervovaný hrášek s mrkví.
Dále přidám ovesnou smetanu a rýži uvařenou na skus.
Nakonec do směsi přidám pořádně tučný smradlavý sýr a vše zamíchám.
A je hotovo <3

9. Rýže se zeleninou a vajíčkem

Bohužel opět nemám fotku tohoto jídla, a to proto, že ho tolik nemusím a vařím ho, když už doma opravdu nemám nic jiného. Ale přijde mi fajn ho sem zařadit, protože právě v takové situaci, kdy člověk doma "nic" nemá, je nejtěžší vymyslet, co bude k obědu.

Rýži uvařím podle návodu.
Mezitím si na pánvičce rozpálím řepkový olej.
Na něm osmahnu zeleninu, která je právě po ruce - cibule, mrkev, květák, brokolice, hrášek, cuketa, kukuřice...
Směs osolím, opepřím a přidám k ní další lžičku oleje a uvařenou rýži.
Vše promíchám a přidám 1-2 vajíčka, znovu promíchám tak, aby se vajíčko tepelně upravilo, ale pozor, abyste jídlo úplně nevysušili, trvá to fakt chviličku.
To je vše, dobrou chuť (...)

10. Pšeničné nudle, ryba, mungo klíčky, brokolice



Pšeničné nudle mi nejvíce chutnají s rybami a mořskými produkty. Jsou to asi klasické "těstoviny", ale hodně dlouhé, kupuji je v asijském obchodě. Chutnají mi trochu jinak než těstoviny, ale možná jsem si to vsugerovala. :)

Dala jsem vařit vodu a na pánvi rozpálila arašídový olej.
Osmahla jsem brokolici a mungo klíčky, poté jsem je zalila trochou vody a nechala ji odpařit.
Mezi tím jsem dala vařit nudle.
Na pánev jsem přidala nakrájenou štiku a osmahla ji. Vše jsem opepřila a trošku osolila. Směs jsem poté zalila troškou sójové omáčky - což je důvod, proč je lepší se solí šetřit.
Na talíř jsem dala nudle, směs z pánve a trochu mořských řas.

A co vaříte vy, když nad tím nechcete strávit moc času? Podělte se v komentářích o tipy!

5 komentářů:

  1. Díky za inspiraci. Jen bych opravila údaj u černé čočce, Belugu už mají snad v každém obchodě, alespoň v Ostravě jsem ji viděla v Albertovi (supermarketu i hypermarketu), Tescu, Bille a Hrušce.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Veru, jaký názor máš na fazole z konzervy? Myslíš,že jsou OK a nahradí to prostě klasické čerstvé uvařené ? Bohužel,nemám čas trávit s vařením luštěnin a přitom se snažím je mít pravidelně tak alespon je vybírám BIO z konzervy kde fakt je složení jen ta fazole + voda (není tam žádny stabilizator ani přidaná sul). Myslíš,že teda i sterilované luštěniny jsou v poho ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, většina je v pohodě, já kupuju ty nejlevnější v Kauflandu a ve složení nic špatného není, mají 3 g cukru na 100 g, což je celkem minimum, ještě když nepoužiju ten nálev, tak o to méně.
      Éčka taky nejsou jedovatá, důležité je, aby tam nebyla proto, že výrobce šetří na fazolích a místo toho tam dává jiné věci :)
      A čerstvé luštěniny jsou samozřejmě lepší, ale ne každý má čas se s nimi vařit, takže pak jsou ty z plechovky lepší než nic..
      V.

      Vymazat
  3. Ahoj Veru,
    nejprve ze všeho - díky MOC za článek, je fantastický! Dhal je super jednoduché jídlo, a paradoxně jsem se ho taky naučila až po "kanci se šípkovou omáčkou" :D Část obědů, která tu zmiňuješ, alespoň jednou týdně coby rychlovku připravuju taky, jen ryby jsou pro mě zatím stále velkou neznámou... mám obavy z "nečerstvosti", pokud se to dá tak říct, takže moje kulinářská dovednost končí u otevření konzervy tuňáka.

    Tohle je tedy offtopic, ale: chtěla bych vám dát tip na článek o pitném režimu, pokud byste měli čas a náladu... na internetu je toho spousta, ale upřímně nevím, nakolik lze které informace považovat za relevantní; navíc se často věnují nedostatečnému pitnému režimu, a můj problém je spíš přesný opak.
    Předem děkuji, mějte se krásně!
    Anna

    OdpovědětVymazat
  4. moje inspirace: de facto střídám vždy 1)bílkovinu - vejce, sýr, tuňák, maso, tofu, šmakoun, luštěnina + zelenina: mix syrové v létě, dušená v zimě - buď koupená mrkev,řapíkatý celer, fazolky, brokolice, květák, dýně...nebo klidně mražená směs ze sáčku dle chuti a pod vše hlavně cibulku a česnek osmahnout a konečně přílohy: rýže, bulgur těstoviny, pohanka, jáhly, brambory, batáty, quinoa...a to vše různě kombinuji, ochucuji kořením, tamari, sojovkou, miso pastou, solí, pepřem, kořením, pestem, podle typu jíla přidám třeba i kokosové mléko (na kari) či rajský protlak (italské omáčky), na zeleninu i zálivky - dresinky nejlépe domácí ale klidně i dobré kupované, rozmixované avokádo nebo zálivku z ořechového másla, posypu praženými semínky....ono stačí prolistovat pár kuchařek, projet internet a nápady se hrnou samy od sebe, alespoň mně :-)...ale jooo taky se někdy odbydu chlebíkem s paštikou, ale výjimka potvrzuje pravidlo ne? :-) jooo a taky toastíky a tortilly a obložené sandwiche na xxx způsobů, poslední objev byla dušená zelenina, do toho rozmíchaná dvě kolečka syrečků a po roztavení vklepnu vejce a jen mírně nechám srazit, chuť báječná (pozor na sůl) pikantní a jako příloha cokoliv (no taky to nevypadá zrovna jako vysoká gastronomie, ale taková houbová smaženice či prejt jsou taky vlastně "sr ...ky" a jak jsou dobrý :-)

    OdpovědětVymazat