sobota 10. února 2018

10. únorová výzva: Upeč si zdravý koláč

A proč si péct vůbec nějaký koláč, když se snažím jíst zdravě?
Protože když máte rádi sladké a ze dne na den se zařeknete, že už si ho nikdy v životě nedáte, jak to dopadne? Pár dní to možná vydržíte, pak půjdete kolem první cukrárny a...


No, tomu se dá samozřejmě předejít. Koláč si můžete dát. Jen se při jeho pečení trochu zamyslete a vyberte takový, aby jeho složení nebylo kostka másla a tři hrnky cukru. Když se k tomu přidá ještě čokoláda a pár vajec, máte třeba brownies. Takže takhle ne...


Tohle bude lepší. Je to koláč z pečené kaše, který jsem vymyslela sama a jsem na něj náležitě hrdá, protože má hodnoty i do nejredukčnější redukce a chutná skvěle. Dokonce jsem do něj zkusila dát ještě méně cukru, než je v receptu a pořád jsem si libovala.

Taková obdoba je Andy polentový koláč s jahodami.
Zkusit můžete i ovesné sušenky s jablky.
Nejlepší bude samozřejmě zahnat chuť celozrnnými lívanci s tvarohem, ovocem a ideálně třeba ještě čekankovým sirupem. Osladit se dají i ovocným pyré, které dáte místo marmelády.

Vytunit si můžete jakýkoliv recept. Stačí vyměnit mouku za celozrnnou. Hodně se mi osvědčila ječná mouka, která má dost vlákniny a zároveň koláč tak nespadne, jako když použiju celozrnnou pšeničnou mouku.

Cukr můžete zredukovat a koláč dosladit třeba rozmixovaným banánem nebo nastrouhaným jablkem. Vyzkoušet můžete i pečení s erythritolem (sladidlo úplně bez kalorií) nebo palatinosou (kalorií jako klasický cukr, ale velmi nízký glykemický index).

Tuk také zredukujte, ideálně nepoužívejte máslo, ale řepkový olej a dejte ho do receptu méně. Zbytek můžete doplnit mlékem, jogurtem či kefírem.

Skvěle koláč ozdravíte i nastrouhanou mrkví, cuketou, vyzkoušet můžete koláč z červené čepy, fazolí nebo cizrny, po internetu koluje spoustu receptů a je jen na vás, abyste je vyzkoušeli!

Hlavně se při příštím pečení zamyslete nad tím, že když do koláče dáte půl kostky másla, tak... sníte půl kostky másla. Jak dlouho byste si půl kostky másla mazali na chleba? :)

4 komentáře:

  1. Kolac z pecene kase je vyborny. Diky za tip :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravé koláčky peču často a ráda. :) Jen bych se chtěla zeptat na názor slazení stévií. Zmiňujete erythritol. Funguje stévie na stejné "bázi"? Děkuji za odpověď. A přeji hezký den!:)

    OdpovědětVymazat
  3. Také by mě zajímala stévie, ale bohužel dotaz výše zůstal nezodpovezen :-( Cukr nepoužívám, pokud dělám dezerty, tak sladím jedině ovocem nebo stévií (2-3 kapky na několik porcí). Ale nevím, jestli nemůže mít nějaká negativa, např. jsem někde četla, že by se neměla při kojení, ale předpokládám, že to bude spíš protože na to není otestovaná, ale stejně. Dřív jsem ke slazení používala i třeba vanilkový protein, který je taky sladký až až, o tom si myslíte co? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo, koukám, nějak mi to asi vypadlo :)
      Stevie nefunguje jako plnidlo, to erythritol ano. Dlouho ani nebyla povolená a jsou tam takové faktory, jako že ji indiánky snad používaly místo antikoncepce, takže asi v určitých dávkách v určitých případech může ovlivňovat hormonální systém, tím bych si vysvětlovala ten zákaz v těhotenství nebo u kojení...
      No a protein sladký není, sladké je v něm sladidlo :)
      V.

      Vymazat