pátek 16. února 2018

16. únorová výzva: Vyzkoušej čekankový sirup

Existuje spoustu sladidel a sirupů, které se tváří zdravěji než cukr, přitom nejsou nic jiného, než cukr, akorát z jiného zdroje. Bohužel, datlovým, agávovým, javorovým nebo jiným sirupem si nepomůžete, stejně jako hnědým či třtinovým cukrem. Čekankový sirup je však výjimka, protože je složen z inulinu, což je nestravitelná vláknina. Na 100 g obsahuje 95 g vlákniny a pouze 5 g cukru. Jeho chuť je příjemně medová a hodí se jak na palačinky, tak do čaje nebo při pečení. Jediná nevýhoda může být, že citlivější jedinci se po něm mohou nadýmat, ale lze si takto vytvořit toleranci, když se hned nevzdáte.



Zajděte do Rossmanna nebo do DM a pořiďte si čekankový sirup.
Objednejte si čekankový sirup třeba zde.
Dejte si čekankový sirup místo medu do kaše.
Použijte čekankový sirup místo javorového sirupu na lívance.
Nahraďte cukr v čaji čekankovým sirupem.
Použijte čekankový sirup kdekoliv, kde byste použili klasický cukr.

Já se přiznám, že jsem čekankový sirup zatím jen koupila tátovi, ale sama ho nemám. Sice skoro nesladím, ale sladké palačinky si občas udělám, takže si sirup pořídím a budu ho používat.

PS: Když jsem na blog dávala stories o sirupech, padla námitka na to, že je ve složení karamel. Karamel v tomto složení není proto, aby sirup osladil - to by tam mohli dát obyčejný cukr. Je tam na obarvení sirupu, protože i když jsou lidé, co by si bezbarvý sirup bez problému koupili, mnohem větší část lidí by to spíše odradilo. S karamely-barvivy jsem pracovala na stáži ve Švédsku a věřte, že i nejmenší kapička je schopná obarvit sirup na tuhle barvu, takže ho tam aspoň není nijak moc.

7 komentářů:

  1. K tomu sirupu - v DM mají buď čekankový sirup nebo čekankové sladidlo. Sirup za 240 Kč, sladidlo 140 Kč. Složení sirupu je extrakt z kořene čekanky (min 91%), zvlhčující látka glycerol, karamel, sladidlo sukralóza (0,01%); zatímco sladilo má složení extrakt z kořene čekanky (min 91%), zvlhčující látka glycerol, karamel. Rozdíl je vidět až na výživových hodnotách, kdy sladidlo má méně vlákniny a více sacharidů. Jak je to možné? To na něj použili nějaký druhořadý kořen? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až půjdu do DM, kouknu se na to. Ale může to být i rozdíl měření ve dvou různých laboratořích :)
      V.

      Vymazat
    2. Uz jsem to take zjistovala, a rozdil by mel byt v tom, ze u cekankoveho sirupu je cukr nahrazen sukralozou. Tim je snizen obsah cukru na minimum. V cekankovem sladidle sukraloza vubec neni, proto ma vetsi podil cukru a uprimne si myslim, ze si s nim clovek moc nepomuze stejne jako treba s agavovym sirupem.

      Vymazat
    3. Tak jsem na to dnes koukala, není to úplně tak, že by v tom bez sladidla bylo 28,5 % přidaného cukru - pořád je tam 91 % čekanky a karamel jen na obarvení.
      Takže já si myslím, že tu čekanku nechají projet nějakou technologií, kdy vlákninu (třeba enzymaticky) částečně rozloží a u toho vzniknou jednoduché cukry.
      ALe upřímně, já jsem si koupila ten s víc cukrem bez sladidla, protože hubnout nepotřebuju a rozhodně to je pořád méně cukru než veškeré ty datlové, agágové a podobně. :)
      V.

      Vymazat
  2. Diky za info. A jeste treba k tomu agavovemu sirupu - jasne, neni to zadna dietni alternativa cukru, ale obcas si ho koupim, kdyz neni cekankovy, prptoze mi porad prijde lepsi osladit treba babovku sieupem, kde je 65% cukru nez 100% cukrem. Nebo je to blbost?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele je to celkem blbost, protože většina z těch zbylých procent je voda, která tam musí být, aby sirup tekl :) A agáve je plné fruktózy, která je jako sladidlo nevhodná, protože zhoršuje krevní tuky... V.

      Vymazat
  3. Dámy, moc děkuji za informace o čekankovém sirupu, dosud jsem ho neznala. Nevěděla jsem, jak překonat "závislost" na slazeném čaji a kávě. Koupila jsem si tento sirup s tím, že aspoň budu sladit zdravěji, když už to musím mít. Snižovala jsem si postupně dávky sirupu tak, že dnes už piju oba nápoje neslazené a sladká chuť mi nechybí.
    Také děkuji za skvělý blog, je pro mě výborným zdrojem informací. Eliška

    OdpovědětVymazat