pátek 20. dubna 2018

Müsli tyčinky s guarovou gumou

Dneska jsem si pro vás připravila další recept na domácí müsli tyčinky. Jedny už jsem pekla, a to takové ty klasické, křupavé. Recept najdete zde. Tentokrát jsem se však rozhodla zaexperimentovat a použít při přípravě guarovou gumu, což je přírodní vláknina, která se používá i jako zahušťovadlo či náhrada tuku. Koupila jsem ji v Country life. Stačí jí opravdu maličko, protože hodně zhoustne. V müsli tyčinkách pak zadrží vodu, takže jsou jemnější, vláčnější, mohou být příjemnější na konzumaci při sportu, ale také se budou rychleji kazit a nevydrží vám měsíc nebo dva, jako minulé tyčinky.



Na 10 tyčinek:
100 g vločky
20 g jáhelné pukance
30 g arašídové máslo
40 g ořechy
40 g sušené ovoce
20 g med
lžička guarové gumy
200 ml vody


Vločky nasucho opražte na pánvi, dokud nezezlátnou, pečlivě je při tom promíchávejte. Hlídejte je pečlivě, protože jakmile jednou začnou tmavnout, půjde to rychle a určitě byste je neradi spálili.

Přidejte k vločkám jáhelné pukance (nebo pohankové, quinoové či rýžové burizony). Přidejte arašídové máslo.

Sušené ovoce nakrájejte na malé kousky a přimíchejte ke směsi. Ořechy nadrťte nebo nahrubo prožeňte v mixéru a také je přidejte. Přidejte lžíci medu.

Guarovou gumu rozmíchejte ve vodě, buďte však rychlí, protože jinak vytvoří hrudky, které už nepůjdou zpracovat. Vzniklé "želé" přidejte ke směsi a pečlivě promíchejte.

Vzniklé "těsto" (konzistence by měla být hutnější a sušší) rozložte na plech a pečte při 180 °C 20-30 minut do zhnědnutí.

Tyčinky se skvěle hodí jako nouzová svačina do kabelky. Jsou výbornou sportovní svačinou před cvičením nebo při něm, protože díky skvělé stravitelnosti nezatíží zažívání. Dát si je můžete i místo dezertu nebo na klasickou svačinu třeba s jogurtem nebo s tvarohem.
Guarová guma pro vás možná bude neznámá, nicméně jde o zdraví prospěšnou vlákninu s prokázaným pozitivním účinkem v prevenci civilizačních onemocnění, vysokého cholesterolu v krvi či komplikací diabetu. Pro její vysokou viskozitu jí však nemůžeme konzumovat moc, jinak bychom si zalepili střeva, takže vlákninu nezapomeňte doplnit i jinde.

Hodnoty na 1 tyčinku:
461 kJ
3 g bílkovin
13 g sacharidů
5 g tuku
1,5 g vlákniny

4 komentáře:

  1. Díky za recept, určitě někdy vyzkouším. Měla bych dotaz...vzpomínám si, že jsem v nějakém review četla, že mnohé účinky vysoce viskózních vláknin se vytrácí po tepelném zpracování, které naruší strukturu (už nevím přesně jak). Nevíte o tom více?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, určitě to neni tak, že by se vytratil účinek na nulu :) Část vlákniny změní strukturu, ale velká část zůstane. V.

      Vymazat
  2. Verco, mohlo by takto stejně fungovat i psyllium? To taky váže vodu a věci jsou s nim takové vlacnejsi a jakoby gumovejsi...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmm, zkusit to můžeš, já s müsli tyčinkama teprve začínám, takže moc nevím :) V.

      Vymazat