neděle 3. června 2018

Zdravé ovocné knedlíky

Ovocné knedlíky má spoustu z nás spojené s návštěvou horských oblastí. Alespoň já si tedy vždycky dám pořádné sladké borůvkové knedle, když jedu na běžky nebo cyklovýlet do Krkonoš. A tak je to v pořádku, protože je potřeba pokrýt velký energetický výdej. Co když si ale chceme ovocné knedlíky udělat i jindy, třeba nyní v jahodové sezóně a pohybu už není tolik? Jde to vůbec?

Samozřejmě, že ano! Stačí šetřit máslem a nepoužít (skoro) žádný cukr, ale vyměnit ho za čekankový sirup. Ten obsahuje podle typu 5 % nebo 28 % cukru a zbytek je vláknina, což je opravdu výjimka mezi sladidly. Navíc chutná jako med a ne jako něco umělého. Posledním bodem je celozrnná mouka. Opět zde vyhrává má oblíbená ječná celozrnná mouka, protože má skvělé technologické vlastnosti a nechutná "celozrnně", tedy výsledný výrobek není smrsklý ani tuhý, jako tomu bylo vždy, když jsem použila pšeničnou nebo špaldovou celozrnnou mouku. Je to druhem vlákniny, kterou ječmen obsahuje, a která má dokonce vhodnější složení než pšeničná vláknina. Pojďme se tedy podívat na přesný postup.


Na 36 malých knedlíků potřebujete:

200 g celozrnné ječné mouky do těsta
asi 50 g celozrnné ječné mouky na posypání plátu
350 g polotučného měkkého tvarohu
2 žloutky
Špetka soli
36 domácích jahod
Tvaroh na posypání (40 g na porci)
Čekankový sirup (lžíci na porci)
Kousek másla (2 lžičky na porci)



Smíchejte 200 g mouky, tvaroh, žloutky a špetku soli a nejprve lžící a poté rukama promíchejte.
Nechte těsto alespoň půl hodiny odležet v lednici.
Posypte si pracovní plochu nebo velké prkénko moukou a z části těsta vyválejte placku tenkou asi půl centimetru.
Jahody omyjte a osušte. Pokud je neosušíte, budou knedlíky zevnitř vlhnout a je možné, že těsto praskne.
Zabalte do těsta vždy jednu jahodu a v ruce vyválejte kuličku. Umístěte ji na pomoučený tác.
Až bude hotovo, vařte knedlíky ve vroucí osolené vodě asi 5 minut. Měly by vyplavat na povrch.

Na porci si dejte cca 6 knedlíků. Ozdobte je 40 g strouhaného tvarohu, lžící čekankového sirupu a 2 lžičkami másla. Hodnoty budou následující:

Samotných 6 knedlíků:
927 kJ
10 g bílkovin
30 g sacharidů
5 g tuku
5 g vlákniny

6 knedlíků s tvarohem, čekankovým sirupem a máslem:

1526 kJ
21 g bílkovin
33 g sacharidů
14 g tuku
9 g vlákniny

Žádné komentáře:

Okomentovat