neděle 3. června 2018

Zdravé ovocné knedlíky

Ovocné knedlíky má spoustu z nás spojené s návštěvou horských oblastí. Alespoň já si tedy vždycky dám pořádné sladké borůvkové knedle, když jedu na běžky nebo cyklovýlet do Krkonoš. A tak je to v pořádku, protože je potřeba pokrýt velký energetický výdej. Co když si ale chceme ovocné knedlíky udělat i jindy, třeba nyní v jahodové sezóně a pohybu už není tolik? Jde to vůbec?

Samozřejmě, že ano! Stačí šetřit máslem a nepoužít (skoro) žádný cukr, ale vyměnit ho za čekankový sirup. Ten obsahuje podle typu 5 % nebo 28 % cukru a zbytek je vláknina, což je opravdu výjimka mezi sladidly. Navíc chutná jako med a ne jako něco umělého. Posledním bodem je celozrnná mouka. Opět zde vyhrává má oblíbená ječná celozrnná mouka, protože má skvělé technologické vlastnosti a nechutná "celozrnně", tedy výsledný výrobek není smrsklý ani tuhý, jako tomu bylo vždy, když jsem použila pšeničnou nebo špaldovou celozrnnou mouku. Je to druhem vlákniny, kterou ječmen obsahuje, a která má dokonce vhodnější složení než pšeničná vláknina. Pojďme se tedy podívat na přesný postup.


Na 36 malých knedlíků potřebujete:

200 g celozrnné ječné mouky do těsta
asi 50 g celozrnné ječné mouky na posypání plátu
350 g polotučného měkkého tvarohu
2 žloutky
Špetka soli
36 domácích jahod
Tvaroh na posypání (40 g na porci)
Čekankový sirup (lžíci na porci)
Kousek másla (2 lžičky na porci)



Smíchejte 200 g mouky, tvaroh, žloutky a špetku soli a nejprve lžící a poté rukama promíchejte.
Nechte těsto alespoň půl hodiny odležet v lednici.
Posypte si pracovní plochu nebo velké prkénko moukou a z části těsta vyválejte placku tenkou asi půl centimetru.
Jahody omyjte a osušte. Pokud je neosušíte, budou knedlíky zevnitř vlhnout a je možné, že těsto praskne.
Zabalte do těsta vždy jednu jahodu a v ruce vyválejte kuličku. Umístěte ji na pomoučený tác.
Až bude hotovo, vařte knedlíky ve vroucí osolené vodě asi 5 minut. Měly by vyplavat na povrch.

Na porci si dejte cca 6 knedlíků. Ozdobte je 40 g strouhaného tvarohu, lžící čekankového sirupu a 2 lžičkami másla. Hodnoty budou následující:

Samotných 6 knedlíků:
927 kJ
10 g bílkovin
30 g sacharidů
5 g tuku
5 g vlákniny

6 knedlíků s tvarohem, čekankovým sirupem a máslem:

1526 kJ
21 g bílkovin
33 g sacharidů
14 g tuku
9 g vlákniny

2 komentáře:

  1. Vynikající, dělala jsem meruňkové. Dávala po půl meruňce a vyšlo mi to na 15 kousků. Příště musím uděat z dvojité dávky. Děkuji za super recept

    OdpovědětVymazat
  2. Co se týká celozrnné mouky, nijak ji dopředu nenamáčíte či neprochází kváskem... nemají potom tyto knedlíky příliš kyseliny fytové? Jestli jsem správně pochopila informace v této závěrečné práci, tak samotné vaření není až tak dostatečné pro eliminaci kyseliny fytové: https://is.muni.cz/th/ldwjq/Bakalarska_prace_Kyselina_fytova.pdf

    OdpovědětVymazat