23. únorová výzva: Použij zeleninu jako základ

Jak přemýšlíte, když vaříte oběd nebo večeři? Maso a příloha? Pokud ano, zkuste si jako první vzpomenout na zeleninu. A začít s ní. Maso? Ano, ale osmahnuté společně s kořenovou zeleninou. Tofu? Určitě bude skvěle chutnat s pórkem a hráškem. Ryba? Co takhle s cherry rajčátky. Vejce? Na cibulce bude ještě lepší.
Zeleniny bychom měli sníst aspoň 300 g denně. A klidně může být polovina z ní tepelně upravená. Tak se zkuste zamyslet nad tím, zda byste náhodou do svých hlavních jídel nemohli propašovat o trochu víc zeleniny a splnit tak toto důležité doporučení.

Použijte cibulku osmahnutou na lžičce nebo lžíci oleje jako základ.
Vždy mějte v lednici aspoň kořenovou zeleninu.
Nakrájejte si zeleninu do pytlíku a zmrazte ji pro případ nouze.
Kupte pytlík mražené zeleniny na mrazák.
Kupte plechovku sterilované zeleniny pro případ nouze.
Při každém nákupu kupte zeleninu. Pokud nakupujete jednou týdně, tak aspoň dvě kila.
Vždy mějte doma cibuli.Vyzkoušejte nový druh zeleniny.
Zkuste zeleninu upravit jinak, než jste zvyklí. Třeba místo nakrájení nastrouhat.
Zkuste nový druh zeleniny.
Inspirujte se tipy na rychlá hlavní jídla ZDE.

Pokaždé sem napíšu i svou zkušenost, takže dnešek nebude výjimkou. Od doby, co jsem se naučila při vaření začínat zeleninou, mi přijde o dost jednodušší jíst zdravě a mít v jídelníčku dost zeleniny. Když ji nemám, jsem po jídle nedojedená a porce mi přijde malá, jenže když jen přidám na množství, je mi pak těžko. Prostě zelenina je super a mám ji ráda!
Dobře, jednu neřest ještě mám, a to jsou těstoviny s kečupem a sýrem. Tak si je do konce měsíce nedám. Ani nevíte, jak to pro mě bude těžké, ale naštěstí mi zrovna došel kečup. 😀