24. únorová výzva: Omez solení

V České republice jsme v příjmu soli druzí nejhorší v Evropě, po Maďarech. Doporučený nejvyšší denní příjem soli je 5-6 g, pro děti jsou to 3 g. Nadměrný příjem soli je rizikovým faktorem pro vznik srdečně-cévních onemocnění. Může dojít ke zvýšení zadržování vody v těle a ke zvýšení tlaku. Vše je však ovlivněno také genetikou – někomu se podaří vysoký tlak omezením solení snížit, jiný se může snažit, jak chce, a s krevním tlakem ani nehne. Ale to jen tak na okraj. Omezit solení bychom se měli snažit všichni, už jen proto, že obliba slaných potravin je především návyk a po omezení solení člověk přestane slané potraviny vyžadovat. To je skvělé, protože přirozené potraviny najednou začnou chutnat lépe a výrazněji!

Příjem soli v Evropě v g/den.

Odstraňte slánku z jídelního stolu.
Nesolte nic před ochutnáním.
Solte slánkou s jemným sítem.
Nepřidávejte sůl po lžičkách.
Sledujte obsah soli v potravinách a vybírejte ty s nižším obsahem.
Omezte slané potraviny, jako jsou některé sýry, uzeniny a třeba i některé druhy tofu.
Omezte slané tyčinky, chipsy a solené oříšky.
Omezte olivy a sušená rajčata a sušené maso.
Používejte více bylinek, koření nebo třeba chilli.
K ochucení jídla použijte nesolený silný vývar.

A teď přijde jedno velké přiznání. Už jsem to někde asi říkala, ale moje největší neřest v jídelníčku je (solený ovčí sýr) jadel. Od mala ho miluji a koupím si ho pokaždé, když nakupuji v Kauflandu (jednou za týden až dva), kde je nejlepší. Jediný způsob, jak ho nejíst, který u mě funguje, je žít v zahraničí. A když jsou fronty u pultového prodeje, protože ten vakuovaný nejím. A víte, kolik soli má takový jadel? 11 g na 100 g. A víte, jak rychle jsem schopná sníst 100 g? Ehm. Rychle.
A taky se přiznám, že si sice v rámci výzvy řeknu, že si ho teda při dalším nákupu nekoupím, ale bohužel v tom nevidím nic trvalého, protože dát si jadel je pro mě naprostá slast a nehodlám se ho vzdávat. Ale tak dobře. Nekoupit si ho při příštím nákupu bude taky úspěch.
Jinak solím opravdu málo. Vlastně moc nechápu, že mi jadel tak chutná, protože nesnáším přesolené jídlo a myslím, že pro mě je přesolených mnohem víc jídel než pro okolí. Třeba vývar si solím jen minimálně, miluji chuť vyvařeného masa nebo zeleniny, ne sůl. Tak aspoň nějak ten jadel kompenzuji, ale zamyslím se nad sebou!