4. únorová výzva: Omez smažené

Asi nikoho nepřekvapí, že smažení není úplně nezdravější úprava potravin. Smažené potraviny obsahují velké množství tuku, které může být důvodem nechtěného nárůstu hmotnosti. Potraviny ve stáncích s rychlým občerstvením bývají často smažené v jednom a tom samém oleji po několik cyklů, takže tam hrozí i vznik nežádoucích chemických sloučenin a z toho plynoucí nevolnost a zdravotní problémy. Pokud se smaženému budete vyhýbat, vaše zdraví se vám odvděčí! Zkuste odolat hranolkům, koblížkům, smaženým nudlím, obalovaným řízkům, fast-foodu, cibulovým kroužkům, bramborákům, smaženému sýru, kroketám, americkým bramborám, langošům, chipsům (i zeleninovým), smaženým rybám, smaženému květáku nebo žampiónům a dalším jídlům, která se připravují v olejové lázni. Vždy si můžete zvolit vhodnější přílohu, než je ta smažená, přírodní řízek můžete vytunit bylinkami tak, že si na smažený ani nevzpomenete a u stánku si raději dejte něco jiného než bramborák či langoš. Někdy si holt budete muset přinést vlastní svačinu, ale věřím, že nebudete litovat.

Ve fastfoodu si objednejte grilované maso, ne smažené.
Vyhněte se konzumaci stánkového občerstvení, pokud nejde zrovna o hip farmářské trhy, kde servírují jarní závitky a paellu.
Zbavte se domácí fritézy.
Kupte si kvalitní pánvičku.
A restujte.
V asijské restauraci si dejte přírodní nudle místo smažených.
Místo hranolek si dejte vařené brambory.
Noste si s sebou svačinu.

Já osobně se smaženým žádný problém nemám, nikdy jsem ho extra nevyhledávala a z bramboráků od stánku mi vždy bylo akorát zle, což mě dostatečně odradilo. Dřív jsem si občas dala hranolky, ale nyní si je dám už jen výjimečně a nijak mi to nechybí. Všechno je o zvyku. A nemám pocit, že by mě to nějak omezovalo. A co vy a smažené?