June Favourites – FOOD

Oblíbené potraviny, recepty a podniky za měsíc červen.

(musíme se konečně naučit dávat vlastní miniatury! :D)


NEJOBLÍBENĚJŠÍ POTRAVINY:

Andy: 

Obyčejné kravské mléko – Není to žádná exotická potravina a určitě by vypadalo zajímavěji do oblíbených potravin zařadit něco jako třeba quinoou nebo makadamové ořechy, ale já prostě miluju mléko a v červnu bych se ho mohla upít ! 🙂 Někdo mívá chutě na čokoládu, já zase na skleničku vychlazeného mléka. V červnu mi začalo chutnat tak moc, že jsem si dokonce pravidelně začala dělat capuccino, i když do teď jsem byla zastáncem jen „černého“ espressa.

Domácí zmrzlina ze zmraženého banánu – Jednou jsme omylem nakoupili tolik banánů, že jsem se rozhodla je dát zamrazit a později je použít na výrobu zmrzliny. Když jsem hledala nějaký jednoduchý recept, našla jsem spoustu receptů na zmrzlinu z mléka, banánů, oslazenou velkým množstvím medu nebo javorového sirupu a s dodatkem, že neoslazené mi to určitě nebude chutnat. No, přišlo mi to jako nesmysl, tak jsem pouze rozmixovala banán s tvarohem a byla úplně ohromená tím, jak moc je to dobré.

Verča:

Mandlové mléko s banánem – Možná jde trochu i o recept, ale já si toto „mléko“ připravím vždy do zásoby a používám ho jako surovinu při přípravě snídaně. Na rozdíl od Andy jsem v červnu klasické mléko skoro nepila, měla jsem dost stresu ve škole a ráno se mi mléčná kaše špatně jedla – seděla jsem u ní dlouho a přišla mi taková těžká. Když jsem si jednou zkusila zalít domácí směs vloček, ořechů a ovoce mandlovým mlékem s banánem, byla jsem unesená a snídani jsem zhltla během chviličky. Mandle stačí večer oloupat a zalít vodou, ráno rozmixovat, přecedit, přidat banán a rozmixovat.


NEJOBLÍBENĚJŠÍ PODNIK:

Andy:

Restaurace Nota Bene Do této restaurace jsme s Verčou poprvé zašly na doporučení a díky bohu za to, protože jinak by nás jejich jídelní lístek tolik neupoutal. Nabídka se každý den obměňuje a je tak o mnoho kratší, než jsme zvyklé z jiných restaurací. Dopředu nikdy nevíte, co vás další den bude čekat. Vaří tam ale tak dobře, že si to jednoznačně mohou dovolit. Jako bonus milá obsluha, rozumné ceny v době obědů (za hlavní jídlo jsme daly 120,- a 130,- , večeře jsme nezkoušely) a příjemné prostředí. Určitě zkuste!

Verča:

Restaurace ValchaMyslím, že s Andy se na obou podnicích pro tento měsíc shodneme, takže jsme si je spíš rozdělily, aby každá zmínila jeden. Valcha je frančíza, ale byly jsme pouze v té v Bělohorské ulici. V restauraci vaří českou kuchyni ozvláštněnou o další jídla, takže si vybere skutečně každý. Ve třech chodíme na jejich 300g tatarák, výborné bylo hovězí carpaccio nebo třeba hrášková polévka. Zvláštní zmínku si zaslouží skvělá obědová menu, která kromě hotových jídel obsahují i doporučený výběr z jídelního lístku, u kterého je také snížena cena. Porce na oběd jsou dostatečně velké, což se mi jinde často nestává a já mám po obědě hlad. Opomenout bych neměla ani dobré tankové pivo.

NEJOBLÍBENĚJŠÍ RECEPT:

Andy:  

Těstoviny s brokolicí, lososem a kapkou sezamového oleje – Jednoduché jídlo, kterého bych se mohla naprosto ujíst! Brokolici jím doma jediná, takže když jí koupím, nejím dva dny nic jiného. Balení uzeného lososa mám zase na tři dny. Těstoviny jsem ochutila jen trochou pesta, smetany nebo jogurtu a kapkou sezamového oleje, která dodá to hlavní. 


Verča:

Lilková pomazánka – Tuto pomazánku jsem poprvé dělala skoro až nerada, ale bylo mi líto zvadlého lilku v lednici. Nevypadala moc vábně nedovedla jsem si představit její chuť. Strašně mile mě však překvapila a nejen, že dobře chutná, ale kvůli vysokému obsahu zeleniny si jí můžete dát i pěkně tlustou vrstvu. Hodí se především ve dny, kdy máte větší porci bílkovin na oběd nebo večeři, čeká vás grilování a podobně, protože skoro neobsahuje bílkoviny. Recept najdete TADY.