Mrkvový dort s krémem a vlašskými ořechy

Recept na jednoduchý a skvělý dort, který je hotový skoro stejnou rychlostí, jako pak zmizí 🙂


Mrkvový dort je jeden z mých nejoblíbenějších a ráda si ho občas dám v nějaké kavárně nebo cukrárně. Přiznávám, že na něm ze všeho nejvíc miluju ten krém! A proto nemusím verze potažené marcipánem. Ne všude ale mrkvový dort umí a po své mrkvovodortové premiéře musím namyšleně říct, že nechápu, jak se někomu něco tak snadného může nepovést! 🙂 Pekla jsem ho tátovi k narozeninám a proto bylo nutné, aby to byl opravdu dortovatý dort, kterým se zavděčím všem rodiným příslušníkům na oslavě. Táta navíc miluje sladké, proto jsem nechtěla dělat žádné pokusy s vynecháním podstatné části tuku a cukru 🙂 I tak jsem asi prošla několik receptů a nakonec si vytvořila vlastní verzi, do které jsem zapojila trochu celozrnné mouky a například u krému si vystačila s poloviční dávkou cukru, než je ve většině receptů. A dort byl naprosto úžasný a neříkám to jen proto, že jsem ho pekla já! 😀

Na 1 dort potřebujete:
Na těsto: 
160 g hladká mouka
100 g celozrnná mouka
290 ml olej – já použila řepkový s máslovou příchutí
130 g cukr
200 g třtinový cukr
4 vejce
370 g jemně nastrouhané mrkve
110 g hrubě namletých vlašských ořechů
1 a 3/4 lžičky jedlé sody
1,5 lžička vanilkového extraktu (případně aroma)
2 lžičky perníkového koření
1 lžička soli
Na krém: 
70 g másla
330 g smetanového sýra/smetanového pomazánkového másla
80-100 g moučkového cukru
50-100 ml mléka
Na ozdobu: 
90 g nasekaných vlašských ořechů

Postup:
Nejdřív smíchejte obě mouky, sůl, sodu a perníkové koření. V míse si důkladně rozmíchejte oba cukry s olejem, vejcem a vanilkovým extraktem/aroma. Větší část cukru jsem použila třtinového ne proto, že by byl nějak výrazně zdravotně prospěšnější, o tom píšu více v článku tady, ale protože má nádhernou karamelovou vůni, která se do mrkvového dortu skvěle hodí. Olej s cukrem pomalu a důkladně vmíchejte do mouky, nakonec přidejte mrkev a ořechy, znovu důkladně promíchejte a vlijte do vymazané a vysypané formy. Doporučuji nezapomenout si nastrouhat mrkev předem, jako se to stalo mně (a je to ta jediná méně příjemná část celého pečení) a hlavně nezapomenout předem si zjistit, že máte formu, do které to můžete vlít 😀 což se také stalo mně, ale naštěstí jsem si jí stihla rychle půjčit. Formu vložte do trouby předehřáté na 180 °C a nechte péct 10 minut. Pak teplotu ztlumte na 150 °C a pečte zhruba další hodinku. Mezitím si můžete připravit krém. Jednoduše vyšleháte změklé máslo, smetanový sýr (já použila tradiční pomazánkové máslo od olmy) a moučkový cukr podle chuti. Já použila asi 90 g a přišlo mi to akorát. Přidat můžete i pár kapek citronu. Do krému jsem přidala i trochu mléka, odhadem asi 100 ml, aby se na upečené těsto dobře natíral. Po upečení nechte dort úplně vychladnout, překrojte v polovině, namažte půlkou krému, druhou polovinu si nechte navrch a nakonec posypte nasekanými ořechy. A pak si pozvěte spoustu lidí, abyste to nesnědli celé sami! 🙂
U tohoto dortu jsem nepočítala kalorické hodnoty. Nepeču dorty každý den, ani týden, ani měsíc, spíš tak jednou za rok. Naposledy jsem pekla dort právě před rokem také na oslavu tátových narozenin a to croquembouche. Jedná se tedy o slavnostní příležitost a nemá smysl se tedy zbytečně stresovat tím, kolik kalorií má zrovna tento kousek dortu a jestli bych si náhodou neměla ukrojit trošku menší. Nechci si narozeninový dort spojovat s gramy tuku a cukru. Byl skvělý a to vám tentokrát musí stačit 🙂