Osteoporóza aneb co může za „křehké kosti“

Osteoporóza je onemocnění, při kterém klesá minerální hustota kostí. Ta je nejvyšší u mladých dospělých, zvláště pokud pravidelně cvičí, konzumují dostatek vápníku a vitaminu D3 a pohybují se pravidelně na slunci. S věkem pak přirozeně klesá, avšak při zdravém životním stylu a vhodné prevenci klesne pouze na 90 % hodnoty dosažené v rané dospělosti. Na této hodnotě může zůstat až do nástupu menopauzy u žen, která kostní minerální denzitu výrazně ovlivňuje. Zvláště rizikové faktory pro vývoj osteoporózy jsou sedavý styl života, omezená konzumace mléčných výrobků a potravin bohatých na vápník, genetické predispozice, vysoký příjem bílkovin a fosforu, návyk na nikotin a alkohol, časná menopauza u žen, podváha, užívání některých léků, dlouhodobý stres a hormonální léčba. Jako příklad je možné uvést třeba kortikosteroidy, které jsou poměrně často předepisovány při různých potížích s imunitou, a to pro své protizánětlivé účinky. Vyšetření osteoporózy provádí lékař za pomoci dvoufotonové kostní denzitometrie (DXA). Ta se měří u lumbálních obratlů nebo pánve, a pokud není jiná možnost, tak u vřetenní kosti na předloktí.

 

 

Osteoporóza se vyskytuje především u seniorů, kteří často současně trpí sarkopenií (sníženou svalovou sílou), sníženou pohyblivostí a výrazným úbytkem hmotnosti. U lidí nad 55 let věku se vyskytuje zhruba v 55 % případů. U mladších jedinců se může objevit hlavně v souvislosti s nesprávnou výživou a neadekvátní fyzickou aktivitou.

Osteoporóza zvyšuje riziko zlomenin. Tři čtvrtiny všech zlomenin nastávají u seniorů starších 65 let a více než tři čtvrtiny zlomenin krčku stehenní kosti u seniorů nad 75 let. Geriatrickým pacientům se poté výrazně zhoršuje kvalita života, schopnost soběstačnosti a zvyšuje se úmrtnost. Hlavním důvodem vzniku zlomenin jsou samozřejmě změny spojené se stárnutím organismu a rizikem pádu. Až 80 % zlomenin (mimo zlomenin obratle) jsou způsobeny právě pádem, přičemž až 10 % pádů způsobí zlomeninu.

Obecná doporučení pro prevenci osteoporózy jsou cvičení s vlastní vahou, vyvážená strava s dostatečným příjem vápníku, omezení kouření a pobytu v zakouřených prostorách a umírněná konzumace alkoholu. Dále je třeba zvážit vliv jednotlivých léků a onemocnění, především onemocnění ledvin. Důležité je nezapomenout též na prevenci pádů u seniorů, a to následujícími opatřeními: léčení problémů se zrakem, konzumace doplňků stravy s vitaminem D v případě jeho nedostatku, zabezpečení bytu proti riziku pádu a přiměřená fyzická aktivita.

Mezi dietní opatření v prevenci osteoporózy patří pestrá strava shodující se s obecnými výživovými doporučeními, které vydala společnost pro výživu. Denní příjem by měl rozdělen do 4-5 jídel, důležité je nevynechávat snídani, omezit příjem cukru a tuku a zařadit půl kila ovoce a zeleniny denně, především v čerstvé formě. Konzumaci alkoholu pak omezte na 20 g alkoholu denně, což vychází zhruba na 200 ml vína, 500 ml piva nebo 50 ml lihoviny.

Nezapomínejte ani na pravidelnou konzumaci ryb, a to alespoň 2× týdně. Ryby jsou významným zdrojem vitaminu D, který je klíčový pro správnou stavbu kostí a prevenci snížené svalové síly. Vhodné jsou především tučné ryby jako makrela nebo rybí vnitřnosti, například tresčí játra.

Další skupinou potravin významnou v prevenci a léčbě obezity jsou mléko a mléčné výrobky. Ty zařazujte denně, vybírejte především polotučné a nízkotučné. Mléko a výrobky z něj jsou téměř nenahraditelným zdrojem vápníku, a to v dobře vstřebatelné formě. Můžete se setkat i se zmínkou o rostlinných zdrojích vápníku, avšak důležité je brát na vědomí, že například luštěniny bohaté na vápník obsahují též takzvané antinutriční látky – fytáty, které váží vápník do nevyužitelné formy. Luštěniny jsou proto vhodné především jako zdroj bílkovin, sacharidů a vlákniny, a to při konzumaci cca jednou týdně. Též mák obsahuje významné množství vápníku, avšak jeho konzumace není ve většině případů dostatečná, a proto není vhodné se na tuto potravinu spoléhat. Přídavek máku do jídel však může být vhodná součást prevence a léčby osteoporózy, a to při současné konzumaci mléčných výrobků.

Speciální význam může mít konzumace sóji u žen po menopauze, protože obsahuje isoflavony, které jsou schopné vázat se na estrogenní receptory a často jsou označovány přívlastkem „anti-aging“, tedy proti stárnutí. Při dlouhodobé konzumaci mohou vykazovat příznivý vliv na prevenci a léčbu osteoporózy a zamezovat snižování hustoty kostní hmoty. Konzumace sóji také pravděpodobně může za nižší výskyt osteoporózy v některých asijských zemích, kde tvoří významnou součást jídelníčku.