Pečené papriky s polentou a chilli dipem

Pečené papriky i polenta jsou skvělou přílohou k masu, ale co takhle je zkusit zkombinovat? Skvělý tip třeba na lehkou večeři.

Na 2 porce:
140 g instantní polenty
2 červené papriky
2 rajčata
1/2 menší cukety
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce balsamica
lžička másla
sůl, pepř, tymián, petržel

Na chilli dip:
100 g odtučněného tvarohu
50g zakysané smetany 15%
sůl, chilli papričky, bazalka, česnek, petržel, pepř (nebo hotová směs na chilli dip – Dip´it ze stránky dipyapesta.cz)

Omyté papriky rozpulte, zbavte semínek a dejte péct do vyhřáté trouby na 180°C zhruba na 35 minut. Mezitím si připravte polentovou kaši a připravte „marinádu“ na pečenou zeleninu. Polentová kaše je velmi snadná, stačí se řídit podle návodu na obalu. Nejdřív ohřejete vodu nebo mléko, přimícháte polentu, přisolíte a dál vaříte 1-3 minuty do zhoustnutí. Přidat můžete i kousek másla a jakoukoli bylinku.
Na marinádu postačí olivový olej, balsamico, sůl, drcený pepř, tymián a petržel. Jednoduše všechno důkladně smíchejte. Hotové pečené papriky poznáte tak, že je slupka tmavě hnědá. Sloupněte ji a nakrájejte papriky na požadované tvary a naložte do marinády. Můžete je podávat hned, nechat je v ledničce pár minut a nebo třeba pár hodin 🙂 Studené pečené papriky se hodí i do klasického zeleninového salátu, těstoviného salátu a nebo třeba do sendviče. Teplé jsou výborné třeba k masu, pečeným bramborám, ale nejraději je mám právě s polentou.
Když jsem tento recept připravovala poprvé, chybělo mi doma maso a já nevěděla, co jiného by se hodilo a čím bych nahnala trochu bílkovin 🙂 Napadl mě chilli dip z tvarohu a zakysané smetany, který nakonec k pokrmu skvěle sednul. Já použila už hotovou směs koření, která byla moc dobrá, ale určitě není problém si podobnou směs namíchat i doma. Všechny ingredience na dip jednoduše smíchejte a je to. Podávejte všechno na jedné hromadě a nebo si to pěkně naaranžujte na fotku, jako já 😀

Hodnoty na 1 porci:
1856 kJ
15 g Bílkovin
72 g Sacharidů
10 g Tuků