Rostlinné pomazánky a paštiky

Konečně jsem sepsala dlouho slibovaný článek o rostlinných pomazánkách a paštikách. Od té doby, co jsem v jídelníčcích a ve videu zmínila svojí oblíbenou mexickou pomazánku z Tesca, začalo mi chodit neuvěřitelné (ne zas tak neuvěřitelné, ale na to, že jde o pamazánku dost neuvěřitelné:D) množství dotazů na další pomazánkové tipy. Musím se ale přiznat, že jsem kromě té svojí mexické moc dalších neznala a nekupovala, proto jsem se dala do testování. A tady jsou vítězové 🙂 Číslované jsou postupně k těm nejlepším.

7. Natur line pomazánky – s křenem, tuňákem
Od Natur Line jsem vyzkoušela cizrnovou pomazánku s křenem a tuňákem a upřímně nevím, jestli mají v nabídce i jiné varianty než cizrnové. Na pomazánkách se mi zalíbilo složení, protože skoro 3/4 složení tvoří cizrna, pak další složka (např. ten křen nebo tuňák) a pak už jen voda, řepkový olej a na posledním místě sůl. Chuť mě ale nijak nenadchla, protože pomazánky chutnají prostě jako…cizrna 😀 a nejsou ničím výrazněji dochucené. Nemám tedy důvod si je kupovat znovu, ale určitě nejsou špatné a někoho možná zaujmou. Koupila jsem je v Tescu.

6. Veggie pomazánky z Alberta
Z těchto pomazánek jsem vyzkoušela pikantní fazolovou, která mi moc chutnala, i když není zrovna moc pikantní 😀 a rajčatovou s bazalkou, která mi napoprvé nechutnala vůbec, napodruhé víc, ale můj favorit to asi nebude. Určitě ale bude chutnat někomu, komu v jídle nevadí bazalka, což bude asi problém u mě. K dostání je například ještě cizrnová, cizrnová s mangem, rajčatová s olivami a s kari a ananasem. Základem pomazánek je sója.

5. Lilková DM
Lilková pomazánka z DM je moje „stálice“, kterou už kupuju delší dobu a pořád mi chutná. Ve videu jsem zmínila, že je dražší (kolem 50,-) nicméně jsem jí trochu ukřivdila. Dražší sice je, ale taky je jí docela velké množství a díky tomu jak je nadýchaná a lehká vám vydrží opravdu dlouho. Mám pocit, že jsem tuhle jednu skleničku vypotřebovávala asi týden.
Obsahuje slunečnicový a olivový olej, slunečnicová semínka, protlak, lilek, jablečné pyré, citrónovou šťávu, červenou papriku a nějaké další koření a bylinky. Je lehce nakyslá a nejvíc se hodí na celozrnný chleba. V DM mají i spoustu dalších příchutí (kdysi jsem milovala jejich pomazánku z paprik a kešu, ale už jsem jí dlouho neviděla, tak nevím, zda se ještě prodává) a nikdy jsem nešlápla vedle, takže vesele zkoušejte, která vám zachutná nejvíc. To samé platí i s jejich paštikami, ale ty už mi drahé vážně přijdou, tak je moc nekupuju 🙂 Výborná byla ale například paštika s šitake.

4. Pomazánky od Hamé – brazilská, luštěninová, indická, mexická
Pomazánky od Hamé kupuju v Bille nebo v Tescu. Vyzkoušela jsem příchuť brazilskou, luštěninovou, indickou a mexickou. Všechny jsou dobré a mexická je jako vždycky nejlepší. Pomazánky jsou docela hutné, syté (trošku mi připomínají rostlinnou paštiku) a mají celkem výraznou chuť. Základem pomazánek je voda, řepkový olej, fazole, sójová bílkovina a další koření a bylinky, které dodají tu „brazilskou“ či „mexickou“ příchuť. Někdo na Asku se děsil nad „těma gumama“ ve složení – ale nebojte se, guma guar vážně není kus pneumatiky 😀 je to rozpustná vláknina, takže žádné obavy.

3. Patifu paštika – Delikates, Hokkaido, Orient
Z paštik od Patifu jsem měla dlouho strach a nechtělo se mi je zkoušet. Vůbec netuším proč, protože když jsem se konečně odhodlala, tak jsem nelitovala. Jsou super! Vyzkoušela jsem konkrétně příchuť Delikates (ta mi chutnala nejvíc) a pak Hokkaido a Orient, které byly taky dobré. Na rozdíl od jiných rostlinných paštik, které jsem vyzkoušela (např. ty z DM nebo nějaké z Německa) není tak hutná, tuhá a pomalu neroztíratelná. Patifu paštiky jsou mnohem jemnější a nadýchanější a hodí se jak na pečivo, tak i jako „dip“ k nějakým slaným tyčinkám. Což vám nedoporučuju jakožto nutriční terapeut, ale jako člověk, který má taky občas chutě:D. Základem paštik je voda, tofu, brambory (ty mě překvapily, ale tak asi proč ne:D), řepkový olej a droždí.


2. Pomazánky Lunter – mexická, francouzská
Nejlepší pomazánky na světě, fakt. Kdysi mě na ně přivedl kamarád (samotnou by mě asi nenapadlo je koupit, protože jsou většinou ve střívku a nevypadají prostě moc lichotivě) a od té doby jsem závislá. Nejlepší je jednoznačně mexická, což už asi vědí všichni, kteří nějakou dobu sledují náš blog. Je jemně pikantní a hrozně dobrá, líp jí popsat neumím. Vždycky když jí chvíli nemám, tak si říkám, že přece nemůže být tak skvělá…a pak si jí zase koupím a jsem znovu a znovu překvapená, že fakt je 😀 Nedávno jí konečně vyzkoušela i Verča a já byla trochu nervózní, jestli jí bude chutnat. A chutnala. Takže mám pravdu. Pak je fajn taky francouzská (ta mi chutnala trošku jako lahůdkové droždí) a jiné mě moc nezaujaly. Jejich hummus je hodně česnekový a chuť dalších byla asi obyčejná, protože si je nepamatuju. Mám ale dojem, že poměrně oblíbená je ještě pomazánka „tataráček“.
Základem pomazánek je voda, tofu, okara a řepkový olej.

1. hummus od I love hummus
První místo jsem se rozhodla věnovat hummusu od I love hummus. Ne že by byl lepší než mexická pomazánka od Lunter (to není nic), ale je to asi moje nejoblíbenější svačinová „nouzovka“. Je to nejlepší kupovaný hummus, který jsem objevila. Navíc je v ideálním „svačinovém“ balení.
Kupuju ho v nejrůznějších zdravých výživách a prodejnách typu Country life, Náš grunt, Sklizeno a podobně. Ve složení je jen cizrna, tahini, olivový olej, česnek, sůl a citrón. Přesně jako to má u správného hummusu být 🙂 Stojí myslím kolem 35 korun, což je sice docela dost na to, že to sním na svačinu celé a s pečivem, ale pořád je to z kupovaných hummusů ten asi nejlevnější. Takže všechny palce nahoru!

Zdroj: www.ilovehummus.cz
Pomazánky, které mi nechutnaly:
Svačina provensálská a Lahůdka já jim dám lahůdku čočková.
Každý má samozřejmě chutě jiné, ale za mě tyto dvě pomazánky rozhodně NE. Nechutnaly mi tak děsně moc, že jsem nakousnutý chleba musela okamžitě vyhodit, vyhodit i tu pomazánku, zavázat koš a s rukama daleko od těla ho odnést do popelnice 😀

Na Asku přišlo několik dotazů, ve kterých jste se ptali, zda jsou rostlinné pomazánky vhodnější než třeba lučina, gervais a další „mléčná mazadla“. Odpověd zní tak, že nejsou. Stejně tak jako mají mléčné výrobky svá pozitiva (například obsah vápníku), tak mají svá pozitiva i rostlinné pomazánky (vláknina, žádný živočišný tuk, cholesterol). Proto není ani jedno „lepší“ či „zdravější“, jsou to prostě jiné potraviny, které je mezi sebou fajn střídat, aby byla strava pestrá.

Nakonec tu mám pár tipů na domácí rostlinné pomazánky, na které najdete recept na blogu 🙂
Avokádová (guacamole) – recept TADY
Cizrnový hummus – recept TADY
Fazolový hummus – recept TADY
Lilková pomazánka – recept TADY
Řepová pomazánka (není pouze rostlinná, ale proč na ni nedat tip) – recept TADY

A co vy a rostlinné pomazánky? Máte nějaký další tip? 🙂