Snědeno

Snědeno je formát, který měl teď dlouhou dobu pauzu. Ale aspoň jsem za tu dobu ochutnala spoustu nových věcí, takže bude o čem psát! Tentokrát je to hlavně o kavárnách, protože těch jsem vyzkoušela nejvíc. Takže nebudu zdržovat a jdeme na to!

Avotoust z Cafefin

Poslední dobou chodím hodně často pracovat do kaváren, takže tady budete mít krátkou přehlídku toho, co jsem v poslední době navštívila, a kde jsem si dala něco zajímavého na zub. Cafefin je hit Instagramu, ale netušila jsem, že jde o sesterský podnik mého oblíbeného Pho v Anglické, a vůbec, že jde o vietnamský podnik. Dala jsem si tedy vietnamskou kávu, což jsem netušila, že na dně bude Salko, haha. Také jsem ochutnala slavný avotoust, byl výborný, ale příborem se z toho namočeného pečícího papíru jedl pěkně blbě. 😀 Kaši jsem neochutnala, tu měla kamarádka, každopádně vypadala krásně!

Chimichanga z Vegtrálu

Chimichangu si objednal Oskar, což mě celkem mrzelo, protože jsem mu dost záviděla. Můj salát se sázeným vejcem a sýrem haloumi byl sice skvělý, ale to na talíři vzadu, bylo přímo boží! Takže v tomhle podniku jsem nebyla naposled a už se těším, až si dám chimichangu celou sama pro sebe. Jo a nikomu neříkejte, že jde v podstatě o smažené burrito.
Jen obsluha zrovna neměla svůj den, ale to se stává.

Farm Letná a „moc poctivé“ buchtičky

Má první návštěva tohoto podniku, asi tak 5 let od doby, kdy jako jeden z prvních pražských hipsta podniků zažil velkou slávu. Ve starých recenzích se dočtete, jak je to vše předražené, ale dnes je na tom jen krásně vidět, jak šly ceny nahoru, protože bych z fleku vyjmenovala deset mnohem dražších kaváren. Dala jsem si buchtičky se šodó a nechutnaly mi. Byly tvrdé a šodó asi moc poctivé, ale možná je to můj problém, protože nejvíc miluju buchtičky ze školní jídelny nebo z menzy. Ale chtěla jsem zkusit nějaké víc posh. A už to neudělám. Oskar si zase vybral lépe, sendvič byl prý super.

Phill’s Corner

Hrozně dlouho jsem myslela, že tento podnik je ve Vídni, tuším, že se tam jedna kavárna jmenovala podobně. A pak jsme jeli kolem cestou do ZOO. Zrovna jsem psala článek na blog o tom, že si v kavárnách nemáte dávat pořád jen dorty, tak jsem šla příkladem, a dala si avotoust. A slaďoučké smoothie, abych nahradila ty nachozené kilometry, když jsme hledali pavilon goril. Bylo to super, jen to místo je takové chladné a tmavé, nevím, jestli bych tam šla sedět na půl dne s notebookem. Ale byli jsme tam za tmy a v zimě, tak kdo ví. 😀

Spižírna 1902 s kafem a notebookem

Tohle asi nebude podnik, kam zajdu na skvělé jídlo nebo výborný dort, protože když jsem se zamyslela, nikdy jsem si tady moc nepochutnala, a to jsem měla už tortilly, skořicového šneka a borůvkový koláč, což jsou věci, které by měly být z principu dobré. Ale hrozně se mi líbí prostředí této kavárny a skvěle se mi tu pracuje. A celkově mám moc ráda, když jsou v kavárně v nabídce pokaždé jiné koláče, které působí domácky a nejsou moc drahé – kolem 45,-. Takže doufám, že na jejich chuti Spižírna ještě zapracuje, protože jinak je to jedna z mých nejoblíbenějších kaváren.

Pelmeně z bistra Váleček

Kam naopak chodím jen kvůli jídlu, je bistro Váleček, které otevřelo kousek od naší poradny. Je to ruské bistro specializované na pelmeně, které já úplně miluju. Polední menu s polévkou a salátem nebo limonádou stojí kolem 150,- a samotné pelmeně ještě o něco méně, takže i ceny jsou fajn a Verča spokojená, že má kam chodit na obědy.

Bistro Boule za ušima

A zavítáme ještě do Ostravy, a to do jediné kavárny, kam jsme se s Andy podívaly, protože vše ostatní bylo daleko nebo zavřené. A pochutnaly jsme si, takže tenhle podnik můžeme doporučit všemi deseti. Byly jsme tu jak na večeři, kdy jsem měla skvělý vývar s knedlíčky a domácími nudlemi a lasagne, tak další den na brunchi na lívancích.

Uzené tofu z DM

Uzené tofu mi nikdy nechutnalo, obecně jsem si k uzeninám hledala cestu docela dlouho (ne že by to bylo nutné :D) a třeba uzený sýr pořád nemusím.
Jednou jsem se uzenému tofu rozhodla dát druhou šanci a tohle z DM mi zachutnalo!

Máslové fazole z DM

Na fotce vidíte také máslové fazole z DM, což jsou fazole z konzervy. To je naprostá láska a myslím, že fazole už nikdy nebudu vařit doma, protože takhle dobré stejně nikdy nebudou. Složení: fazole, voda, sůl.

Patifu s hlívou

Patifu s hlívou je moje nejoblíbenější rostlinná pomazánka. Ta chuť je prostě boží a už si ji odsud vozí i Oskar do Dánska. Vyzkoušejte a nebudete litovat! K dostání v DM.

Smaženice z hlívy

Hlíva podruhé, tentokrát bez fotky. Jednak to jídlo není vůbec hezké a jednak nechci s článkem čekat, až si ji zase udělám. Ale díky hlívě jsem přišla na chuť smaženici. Na řepkovém oleji osmahnu cibuli, nakrájenou hlívu a nakonec vajíčko, sůl, pepř a kmín, případně ještě nastrouhaný sýr. Boží.

A co vy, co dobrého jste za poslední dobu ochutnali?